Dostupni linkovi

Saveznici počeli treću noć napada, Obama traži Gadafijev odlazak




FOTO GALERIJA: Vazdušni udari na Libiju

RSE


Međunarodna koalicija nastavila je u ponedeljak navečer napade na libijske snage u Tripoliju i drugim gradovima, nakon što su snage libijskog vođe Moamera Gadafija odustale od napade na Bengazi i okružile važno pobunjeničko uporište Misratu na istoku zemlje.

Američki predsjednik Barak Obama je rekao da Gadafi mora otići. Međunarodna zajednica je, ipak, duboka podeljena oko trodnevnih napada iako je Arapska liga, nakon protesta u nedelju zbog civilnih žrtava, u ponedjeljak čvrsto stala iza koalicije.

Pobunjenici se povlače nakon napada vladinih snaga na putu Bengazi-Aadbija, 21. mart 2011. godine
Nekoliko sati pošto je pao mrak, u Tripoliju se čuju eksplozije i protivvazdušna odbrana, javila je državna televizija. Još nije poznato šta je meta napada u Tripoliju.

Prema zvaničnim izvorima koje prenosi agencija Frans pres, koalicione snage bombardovale su u ponedeljak navečer i grad Sebhu, jedno od uporišta Gadafija na jugu zemlje.

U napadu na Misratu, najmanje 40 osoba je poginulo a više od 300 povređeno, saopštili su u ponedeljak bolnički izvori i portparoli pobunjenika.

Gadafijeve snage su rasporedile tri tenka i snajpere i pucaju na demonstrante na ulicama. Misrata se nalazi oko 200 kilometara istočno od Tripolija.

Libijska državna televizija javila je da je Misrata "očišćena od pobunjenika".

Prije toga, libijske snage koje su napadale ključno pobunjeničko uporište Bengazi na istoku zemlje i koje su pretrpile velike gubitke u udarima u noći sa nedelje na ponedeljak, kada je napadnut i Gadafijev kompleks u Tripoliju, su se povukle 160 kilometara zapadno.

Gadafijevim snagama su u napadima prethodna dva dana uništene desetine tenkova na prilazima Bengaziju.

"Ujedinjeni"

Obama rekao je rekao da je međunarodna vojna intervencija ograničena na uspostavljanje zone zabranjenih letova iznad Libije i zaštitu civila od napada snaga lojalnih režimu.

"Pozicija SAD je da (libijski lider Moamer Gadafi) mora da ode", istakao je Obama u Čileu, dodavši da će SAD vođstvo nad operacijama u Libiji prebaciti na druge partnere koje nije imenovao. On je dodao da je to "pitanje dana, a ne nedelja", ne navodeći preciznije datum.


Kina i Rusija, koje su se u Savetu bezbednosti UN uzdržale od glasanja, žestoko su kritikovale kampanju, koju je ruski premijer Vladimir Putin uporedio sa "srednjovekovnim krstašima".

Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa, nakon što je u nedelju kritikovao težinu bombardovanja i stradanje civila, u ponedeljak je na pres konferenciji s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-munom u Kairu naglasio kako nema razlike u stavovima unutar koalicije.
Barak Obama: Pozicija SAD je da (libijski lider Moamer Gadafi) mora da ode


"Mi smo svi ujedinjeni u vezi s rješenjem krize. Među nama nema razlika“, poručio je Musa.

Američki general Karter Ham, izjavio je na konferenciji za novinare u Štutgartu, u Nemačkoj, da su Gadafijeve snage pokazale "slabu volju ili mogućnost" da nastave svoje akcije nakon udara međunarodne koalicije protiv njih.

"Vazdušni napadi su uspešni i onemogućavaju režimske snage da napreduju ka Bengaziju,"
rekao je Ham u ponedeljak dodavši, da "sada vidimo kopnene trupe koje se odaljavaju od Bengazija ka jugu".

"Mi ćemo, naravno, nastaviti da pažljivo posmatramo kretanja kopnenih snaga"
, rekao je Ham.

Projektili pogodili Gadafijevu rezidenciju

Međunarodne snage su u noći sa nedelje na ponedeljak bombardovale mete širom Libije i dva projektila su pogodila rezidencijalni kompleks libijskog lidera Moamera Gadafija.

Nije poznato da li je Gadafi bio u kompleksu u toku napada u nedelju uveče i da li je bilo žrtava. Zgrada, udaljena oko 50 metara od šatora u kome je Gadafi primao svoje zvanice, bila je administrativna, rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim.
Libijski vojnici i civili stoje pored uništene zgrade u kompleksu libijskog vođe Moamera Gadafija u Tripoliju, 21. marta 2011. godine

Njegovi sledbenici na licu mesta su rekli:

"Ovo nema nikakvog uticaja na nas. Dovoljno smo jaki i ponosni. I na našeg lidera i na sebe."


Bela kuća je pre toga odbacila prekid vatre koji je u nedelju uveče po drugi put proglasio režim Gadafi.

Saveznici su bombardovali libijske kasarne, vojne aerodrome i protivazdušnu odbranu iz aviona kao i krstarećim raketama.

Libijsko ministrastvo zdravstva je reklo da su 64 civila poginula u napadima na vojna postrojenja u nedelju nakon kojih je Gadafi uputio pretnje da će pretvoriti Sredozemlje u "borbeno polje" i obećao "dug rat".

Američka vojska je saopštila da je libijska vojska prva prekršila primirje i uz francuske i britanske avione nastavila vazdušne udare.

Gejts: Nećemo predvoditi Koaliciju

Ki-mun rekao je da pre bilo kakvog razgovora o prekidu ofanzive međunarodne koalicije, libijski režim mora da prestane sa represijom prema pobunjenicima.

Šef Generalštaba američke vojske Majkl Malen, rekao je da je prva faza uspešno završena.
Čizma pripadnika Gadafijevih snaga na tenku uništenom u vazdušnim napadima blizu Bengazija, 21. mart 2011

“Operacije su prošle veoma dobro, naročito u uspostavljanju zone zabranjenog leta. Ni jedan Gadafijev avion ili helikopter nije poleteo već nekoliko dana – dakle, zona zabranjenog leta je uspostavljena”
, rekao je on.

I admiral američke mornarice Vilijam Gortni, rekao je da su međunarodne snage, predvođene SAD, Francuskom i Velikom Britanijom, do sada postigle značajan uspeh.

”Verujemo da su napadi bili veoma uspešni i da je posebna šteta naneta libijskim protiv-vazdušnim raketama, koje predstavljaju pretnju avionima", rekao je Gortni.

Američki sekretar odbrane Robert Gejts, u svom prvom obraćanju od početka vazdušnih napada na Libiju, rekao je da Pentagon očekuje da kontrolu nad vojnom akcijom u Libiji preda svojim koalicionim partnerima, koje bi predvodile Francuska, Britanija ili NATO.

”Mislim da je pitanje dana kada ćemo biti u mogućnosti da prenesemo odgovornost na druge. Nastavićemo da podržavamo Koaliciju, bićemo njen deo, učestvovaćemo i vojno, ali je nećemo predvoditi", istakao je Gejts.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG