Nedjelja, 29. novembar/studeni 2015, 11:34 CET

Popularna nauka

Letjelica Orion će ljude prevoziti na Mjesec

Sjedinjene Američke Države i Evropa su potpisale ugovor o zajedničkom projektu tokom kojeg će biti izgrađeni sistemi kapsula nove generacije, koji će ljudske posade nositi u svemir. Letjelica Orion će, kada bude izgrađena, ljude prevoziti na Mjesec, Mars i asteroide.

Do sada je najveći problem ove letjelice bio sistem pogona. Međutim, sada je Evropska svemirska agencija (ESA) preuzela na sebe da osigura ovaj sistem. Prvi let Oriona je zakazan za 2017. godinu.

Prvi let će biti urađen bez ljudske posade, a Orion će tokom tog putovanja obići oko Mjeseca i onda se vratiti na Zemlju. Ukoliko sve bude išlo po planu, prvi let sa ljudskom posadom će biti izveden 2021. godine, prenosi BBC.

Servisni modul, koji će izgraditi ESA, se nalazi odmah iza kapsule i stvara pogon, osigurava električnu energiju, kontroliše temperaturu i čuva zalihe vode i zraka za astronaute.

"Ovo je nova stranica u transatlantskoj saradnji. Prvi put je ESA uključena u kritični dio razvoja svemirskog transportnog sistema za ljude", kazao je Thomas Reiter, direktor svemirskih operacija sa ljudskom posadom ESA-e.

Prema trenutnom planu, ESA treba izgraditi prototip modula do 2017. godine, kao i određeni broj komponenti potrebnih za letjelicu koja će poletjeti 2021. godine.

Amerikanci neće platiti modul niti ostale dijelove letjelice. Modul će predstavljati kompenzaciju za novac koji je Evropa dužna SAD-u zbog korištenja Međunarodne svemirske stanice (ISS). Evropa je za sada dužna oko 600 miliona dolara.

"Ne polazimo od samih početaka. Da je to slučaj, bilo bi veoma teško, skoro nemoguće, ispuniti sve uslove u zadanom roku", rekao je Reiter, napomenuvši da će ključni elementi za modul biti preuzeti iz dizajna Automatizovanog transfernog vozila (ATV), velikog robotskog teretnjaka koji na ISS dostavlja raznovrstan teret.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
26.01.2013 13:19
Ovo je stara vijest - ja mislim da su ljudi vec napravili letjelicu koja je isla oko mjeseca i nosila tamo ljude.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika