Srijeda, 01. april/travanj 2015, 06:35 CET

Srbija

LDP poziva građansku Srbiju na okup

Čedomir Jovanović, foto: Vesna Anđić
Čedomir Jovanović, foto: Vesna Anđić
Od formiranja nove vlasti u Srbiji, opoziciona scena je ostala gotovo sasvim nedelotvorna. Najveća partija, Demokratska stranka još se nije oporavila nakon gubitka vlasti ili još nije završila unutrašnje reforme, kako to objašnjava novo rukovodstvo. Ostale opozicione partije su slabe, a građanska opcija, nekada čvrsti antinacionalistički blok koga su činile malobrojne partije, veliki deo nevladinog sektora, nezavisni sindikati, udruženja i intelektualci, razbijen je takođe.

Na vidiku su novi izbori, naprednjaci imaju podršku velikog dela biračkog tela pa ne čudi nedavni poziv lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića da se oko njegove stranke okupi građanska Srbija. Da li se to može dogoditi i pod čijom zastavom?

"Više nego ikada, danas nemamo pravo da se delimo, jer problemi sa kojima se građani suočavaju prevazilaze svakog političara ili stranku pojedinačno. U tom poslu potrebni su nam i studenti, i penzioneri, i umetnici, i civilni sektor, sindikati, i svi oni sa kojima smo se godinama borili za modernu evropsku Srbiju jakih institucija...", poručio je prošlog vikenda lider opozicionog LDP-a.

Poslanik ove partije Miljenko Dereta kaže za RSE da je ova inicijativa logičan odgovor na trenutnu situaciju u kojoj ne postoji objedinjeni glas demokratske opozicije, nasuprot naprednjačko socijalističkoj vlasti.

Zoran ŽivkovićZoran Živković
x
Zoran Živković
Zoran Živković
“Mislimo na stvaranje jednog fronta prema ovoj politici koja se sada vodi, pre svega politici koja izbegava ekonomska pitanja, dakle, prema tom delu politike treba da se stvori front koji će biti jači, glasniji a samim tim, nadajmo se, i uticajniji” ,objašnjava Dereta.

Kakve su reakcije na ovaj poziv? Bivši demokrata Zoran Živković koji osniva novu stranku, ne vidi da je to ozbiljan poziv.

“Ozbiljni pozivi se ne šalju preko medija, nego tako što pozovete na prijateljski razgovor one sa kojima mislite da treba da ostvarite neku ideju, pa onda tako počinjete svoju saradnju”, ističe Živković.

Da li iza lansiranja poruke o okupljanju razjedinjenih građanskih snaga u Srbiji stoji pragmatična potreba da se na taj način privuče što veći broj birača za partije koje ne mogu lako da pređu cenzus, pitali smo narodnog poslanika Žarka Koraća, lidera Socijaldemokratske unije, male parlamentarne stranke koja je mogla preći cenzus samo u koaliciji sa drugim strankama.

“Ne mislim da je to samo radi prelaženja cenzusa. Tada bi bilo sve prosto. Napravila bi se velika koalicija oko Demokratske stranke. Mislim da je ovo trenutak kada će se odlučiti da li je to neka programska ideja, sa nekim alternativnim programom, a ne samo predizborno okupljanje”, ocenjuje Korać.

Upražnjeno mesto

Miljenko Dereta posredno potvrđuje da se okupljanjem očekuju i bolji izborni rezultati,  objašnjavajući loš skor LDP-a na prošlim izborima.

“Zato što je pobedio taj narcizam malih razlika. Zato što su svi bili rasparčani, zato što se veliki deo tih malih stranaka, koje sada mi želimo da okupimo, upustio u veće, mnogo sigurnije koalicije”, ističe Dereta.

Međutim, Žarko Korać ostaje otvoren i za druge pozive na okupljanje.
Žarko KoraćŽarko Korać
x
Žarko Korać
Žarko Korać

“Nešto slično govori i Đilas (predsednik DS-a) samo što on čas govori kao da će da uđe u vlast, a čas govori da je potrebno napraviti alternativni politički i ekonomski program. On je ekonomski program već ponudio. Sve u svemu, inicijative su potrebne u ovom trenutku, ali ko bi se tu mogao uključiti, to je jako, jako otvoreno pitanje”, sumnjičav je Korać.

Ni Zoran Živković, koji za sada uspešno prikuplja potpise za svoju novu stranku, ne odbija ideju o okupljanju građanskih snaga, ali čeka novog pozivara.

“Ako se pojavi neka ozbiljna inicijativa, na ozbiljan način, onda ću o tome doneti odluku zavisno od toga ko je pokreće i šta je cilj”, poručuje on.

Na opozicionoj sceni postoji upražnjeno mesto, jer se najveća opoziciona partija, Demokratska stranka  još nije snašla u novim okolnostima, nakon godina loše vlasti koje ima za sobom, kaže Đorđe Vuković iz CESID-a. U toj situaciji neke političke stranke, logično, sebe vide u toj centralnoj ulozi na opozicionoj sceni.

“Meni se čini kao potpuno logična stvar takvo ponašanje lidera LDP-a. On pokušava da preformuliše partijsku scenu i pokušava da nađe za sebe ključnu poziciju u opozicionom delovanju”, rekao je Vuković.

Poziv ili najava za prolećnu akciju okupljanja Čedomira Jovanovića lansirana je nakon sve češćeg spominjanja prevremenih izbora zbog afere iz koje se premijer, za sad, izvukao. Građanska Srbija se nakon razočarenja u vladavinu Tadićeve Demokratske stranke raspukla na puno delova a neki su načinili naizgled neverovatan zaokret podržavši naprednjačko-socijalističku vlast.

Očigledno je da su, sa jedne strane, Tadićev “hedonistički autokratizam”, kako deo građnaske Srbije naziva poslednje godine prethodne vlasti, a sa druge naprednjačko-socijalističko evropejstvo iskazano na početku mandata, zatekli one koji su nakon rušenja Miloševića očekivali stvaranje građanske, moderne države.

Umesto toga, dobili su metak u reformskog premijera i politički haos u kome se sve izmešalo. U današnjoj Srbiji teško da će neko moći precizno i bez greške locirati političke opcije na spektru od levice do desnice.

U tom smislu tek treba videti koga to Jovanović može da okupi. I ko će mu se odazvati. Đorđe Vuković smatra da LDP, iako se kruni već duže vreme, kažu, zbog autoritarnosti neprikosnovenog lidera, ima kredibilitet za okupljanje tog dela rascepkane Srbije.

“On ima ekskluzivnu poziciju da dugo zadržava svoje stavove, jedan deo tih stavova je sada postao i deo državnih i opšteprihvaćenih strategija, što do pre nekoliko godina  niko nije prihvatao. Reč je o stavovima o Kosovu i Evropi. Sa druge strane, on nema anatemu da je bio u prethodnoj vlasti u proteklih osam godina. Njegovo vreme kada je učestvovao u vladi je zaboravljeno i to više nije važno”, kaže Vuković. 

“Videćemo dokle će uspeti u toj nameri”, zaključuje Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Branka Mihajlović

mihajlovicb+rferl.org

Novinarstvom se bavi od 1972. godine kada je diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Jedan je od osnivača Nezavisnog sindikata Radio-televizije Beograd, koji se protivio zloupotrebi profesije i upotrebi jezika mržnje u pripemi rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Nenad Grad: Beograd
17.02.2013 08:04
Postovana gospodo komentatori, osim retkih, kao sto je VB, vidi se da retko ko od vas zivi u Srbiji i poznaje situaciju "na terenu". Jovanovic i Vuk su proslost, Djilas ce uskoro biti, nadamo se. Ovi trenutni na vlasti su, kakvi god da su, ciji god da su, necete verovati, ali ipak bolji od prethodnih "demokrata". Politika pa neka je i visoka se na kraju uvek svede na ono "kako obican covek zivi". A obicnom coveku je dosta velikih reci i podilazenja, hoce hleb, i to odmah.

Ime: goran Grad: beograd
13.02.2013 14:22
kako na okupljanje gradjanske srbije moze da poziva neko cija organizacija, sve u koaliciji Preokret, nije presla cenzus u jedina dva grada u srbiji, beogradu i novom sadu?
Odgovor

Ime: Idemo "nasi"
14.02.2013 16:59
Slazem se, Srbiji ne treba politicki pokret gradjana kada je nacionalizam jos uvek cool i u trendu.
Odgovor

Ime: Santa
15.02.2013 02:48
Pogresno si se slozio, jarane. Ceda je bez ikakvog kredibiliteta. To je promasena investicija Medjunarodne Zajednice, grlo na koje se ne treba kladiti. Od njega je digla ruke cak i Vesna Pesic. Za njega je uspjeh ako bilo koje novine objave ono sto je negdje izjavio. To je covjek bez radnog staza, opjevan u pjesmama Bore Djordjevica zajedno sa Babom Julom. On je anti-propaganda demokratije. Ne moze on okupiti ni tri ovce, a kamoli gradjansku Srbiju. I sad je tebi ovaj Goran zasmetao. Pa ne ide tako, jarane.
Odgovor

Ime: idemo "nasi"
15.02.2013 13:46
Da i sa vama se slazem. Nacionalizam i ultradesnicarstvo u Srbiji je u trendu zbog Cede i to zato sto Ceda nema radnog staza i zato sto se spominje u pesmama Bore Djordjevica sa babom Julom. Goran mi nije zasmetao dapace momcic mi je simpatican kao i ti.
Odgovor

Ime: Santa
16.02.2013 06:24
Polaskan sam maksimalno, ali nemojte da mijenjamo temu. Ne govorimo o nacionalizmu i ultradesnicarstvu u Srbiji, nego o sposobnosti, podobnosti i kredibilitetu Cede da organizuje gradjansku opoziciju. Kako covjek koji nikada nista nije radio moze stvoiti toliko licno bogatstvo? Vama je ocigledno i Ceda simpatican, ali ne bih rekao da mu to moze mnogo pomoci.
Odgovor

Ime: Santa
16.02.2013 22:28
@idete "vasi"

Sto se tice broja sljedbenika, Ceda koliko vidim ima jednog. Da ti uzvratim komplimentom, u nasem narodu bi se reklo jedan ali vrijedan!

Sto se tice buducnosti Srbije, ja sam prosjecni Bosanac koji je samo zainteresovan da Bosna ima dobrog susjeda, a da bi to postali treba da se oslobode raznoraznih domacih lopova i zlocinaca, kao i stranih dobrocinitelja i onih kao "zabrinutih" za Srbiju. Ja to sve isto zelim i Hrvatskoj. Imaju i oni svoje Cedomire. "Ceda" je "Ceda" bez obzira u kojoj drzavi zivio.
Odgovor

Ime: idemo "nasi"
16.02.2013 12:41
Bogatstvo politicara se ne ocenjuje po kolicini zlata nego koliko isti ima svojih sledbenika. Po tom poredjenju (pa i po kolicini zlata) ceda se nalazi na dnu bureta. Slazem se, Srbiji predstoji velika buducnost dokle god ima momcice koji razmisljaju kao ti i Goran.

Ime: Aleksandar Grad: Rim EU
13.02.2013 09:44
Za Srbiju je najbolja alternativa Vuk Draskovic i njegov SPO koji zele reformirati i integrirati Srbiju u euroatlantske integracije.Ako Srbija nastavi putem kojim je krenula plasim se da ide opet prema novoj izolaciji i raspadu.Nakon Kosova poceli su problemi u Vojvodini i Sandzaku a Beograd umjesto da smanji tenzije oni ih pojacavaju,sto nije dobro za suzivot izmedu raznih naroda u Srbiji,Beograd ne moze vratiti Kosovo pa namjerno dize tenzije u Vojvodini kako bi skrenuo paznju srba na drugo zariste.Srpska vlada mora konacno priznati narodu da je Kosovo izgubljeno i da je vrijeme da se okrenu balkanskoj suradnji na putu prema Europi.
Odgovor

Ime: Santa
14.02.2013 04:42
Aleksandre, nema vise vuka, sad je to jagnje.

Ime: mister x Grad: sweden
12.02.2013 19:13
"citiram neke"
U današnjoj Srbiji nema levice, ali ima levičara..
Daleko su od onoga što je cilj moderne levice npr. u skandinavskim zemljama, a to je očuvanje životne sredine, građansko blagostanje i socijalna država . Imamo nekoliko partija koje sebe smatraju levicom: Koraćeva SDU, SDP Rasima Ljajića i NSDP Dušana Janjića. Postoji i Komunistička partija Jugoslavije Joške Broza. Moguće je da postoji još neka. I njihovi programi se baziraju na sličnim opštim načelima u kojima jedva da ima pomena o radništvu kao ključnom faktoru u socijalnom životu i radu kao determinanti vrednosti i kategoriji opšteg napretka.
Kapitalizam kao sistem, baš kao i u Marksovo vreme – a danas je to znatno vidljivije uzeo je opasno maha-– Levica, pak, deli drugačije vrednosti. Sloboda, demokratija, socijalna pravda, širenje jednakosti i na polja rodne, generacijske, nacionalne i svake druge ravnopravnosti njeni su elementarni principi. Levica je danas sve manje ideologija, a sve više potreba. Ona je pogled na svet. Mnoge levičarske partije su danas na Zapadu odustale od klasne borbe i prihvatile kapitalizam kao sistem kojem se treba adaptirati i koji ne treba sistemski menjati, već treba razvijati funkcije socijalne države.Levica danas u Srbiji, kao relevantna organizovana politička snaga koja emancipatorski deluje na celo društvo, ne postoji. Postoji i kao spontani otpor radnika nezakonitim privatizacijama (uglavnom neuspešan), postoji kao brojne građanske inicijative i intelektualna ostrva pojedinaca i grupa koji staju na stranu odbrane sloboda i ravnopravnosti. Dakle, kao rascepkane razbijene grupe koje imaju minimalan društveni i politički uticaj. sve vas se kazalo

Ime: M
11.02.2013 20:24
Nije da mi je ovaj neinteligentni lik Cheda interesantan, a i standardni natoljubci ce se i onako javiti da ga "podrze", medjutim - kako ne odgovoriti na pitanje postavljeno u uvodnom tekstu?

Dakle:
"... Da li se to može dogoditi i pod čijom zastavom?..."

Kako "pod cijom"?...
Pa naravno - pod americkom - "gospodo" (malo) gradjani i natoljubci... kao i do sada!
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
11.02.2013 20:51
E, blago Vama, druže "M for Murder"!
Vi na svako pitanje imate spreman one-size-fits-all odgovor!

A, ja, kukavac, moram da razmišljam svaki put, i još da se brinem jesam li u krivu...
Odgovor

Ime: M
12.02.2013 12:48
Cekajte malo "gospodine" Radakovicu...
Zasto "Murder"?
Pa i ja bih vama mogao nakaciti recimo inicijale MR = "manjak razuma" - ali kakvog to ima smisla?

Sto se tice teme - naravno da Cheda jedino moze okupiti tzv "demokratsku opoziciju" - pod americkom zastavom.
Zasto da se lazemo nakon tolikih godina gledanja - ISTOG?
I jos slikovitije - gledanja ISTOG - ali na vise mjesta/drzava na ovoj kugli zemaljskoj?

Jedini razlog da Srbija NEMA tolikih problema sa spoljnim dugom kao ostale "demokratizovane" banana-drzave bivse SFRJ - jeste da su imali americke sankcije!
(Uzgred, ovi astronomski dugovi recimo Slovenije i Hrvatske - jos nisu eksplodirali, ali vrli brzo ce... zajedno ili mozda malo prije "demokratskog" SAD-rezima)
Sankcije su uzgred bile americke, naravno - jer budalasta krilatica "medjunarodna zajednica" i ne znaci nista drugo nego americki hegemonizam i imperijalnizam.
Ostali su morali da slusaju... do prije koju godinu.
Od tada, na srecu, SAD-rezim lagano propada u sve vecu bijedu, a novi centri moci u svijetu se podizu.

Zasto se vama "gospodine" MR cini da je po srijedi "one-size-fits-all odgovor"?
Pa zato sto jednostavno BEZ "demokratije" proizvedene od SAD-rezima diljem Planete - ne mozemo pobjeci.

Dakle, pogeldajmo sta su (americke) "demokratske vlade" ucinile ne samo u Srbiji - nego u SVIM ZEMLJAMA koje su se "demokratizovale" na nacin imperijalne pljacke.

Shema SAD-rezima je uvijek ista, a odvija se (dokumentovano!) na sljedeci nacin:
1.
unistavanje zemlje ztrve (kao napr SFRJ) - ekonomski.
(Sa Iranom i Sirijom ocito NE ide kako su cionisti planirali)
2.
unistavanje medjuljudskih odnosa, tradicije i hiljadugodisnje tolerancije - uz nevidjeni pritisak, lazi i manipulaciju medijskog prostora koji je i onako u svjetskim omjerima - 90% u rukama cionista tj. SAD-rezima.
3.
ekonomski problemi- uzrokuju masovno nezadovoljstvo gradjana - a ti se gradjani masovno naoruzavaju u cilju konacnog unistenja - zemlje "zrtve".
TO jos cionisticki stratezi SAD-rezima zovu i strucno "smjena rezima".
U stvarnosti to znaci "smjena NEPOSLUSNOG rezima" - a uspostavljanje MARIONETSKOG rezima koji je spreman izvrsavati SVAKU naredbu - CAK (!) recimo americkog ambasadora!
4.
Konacno "demokratizacijom" tj. stvaranjem MARIONETSKOG prostora - zemlja "zrtva" - ulazi u zadnju fazu "demokratije", tj. stvaranje tzv "demokratskih institucija".
Naravno te "demokratske institucije" ne samo da su skupina poslusnih marioneta - nego i jedan konglomerat najvecih lopova i zlocinaca sa napadnutog prostora!
5.
Unistena ekonomija zemlje "zrtve" - NIKAD SE NECE oporaviti uz takve "demokrate" i marionete SAD-rezima.
To i NIJE CILJ!
CILJ jeste - da SVA dobra, industije, rude, hrana, zemlja - u konacnici predju iz ruka ovih lopova/kriminalaca ili kojekakvih "tajkuna/politicara" - u ruke MULTINACIONALKI!
Tada, sto upravo gledamo u SRBIJI - u zemlju ulazi recimo kompanija za proizvodnju bojnih otrova (koja se slucajno bavi i GMO hranom) - tipa Monsanto.
"Parlament", "predsjednik" i "vlada" zemlje ZRTVE - NEMAJU SANSE da se suprodstave kradi.
SVAKI pokusaj neposlusnosti SAD-rezimu - kaznjava se strogo i surovo.
*

"Vlast" u Srbiji jeste definitivno - MARIONETSKA.
Smijesno je i spominjati da se ona "razlikuje" od one predhodne "demokratske" (takodjer marionetske!)

STA jos g. Cheda moze uciniti za Srbiju (tj. za SAD-rezim) - sto vec nije?
STA bi to g. Cheda "drugacije" napravio nego trenutna marionetska garnitura?
Da na spominjemo KAKO je g. Cheda (a i mnogi iz prosle "demokratske" garniture!) naprasno postao - milioner?

Dakle "gospodine" MR - mislim da je nepotrebno da se na svaki komentar sa kojim se ne slazete - obrusavate kao kobac.
Uz to i jako neprimjerno i bezobrazno.
Bez obzira sto vas cenzura RSE prosto obozava - vi uporno pokazujete svoje malogradjansko i primitivno lice.
Ne samo vrijedjajuci (uz dopust RSE) druge komentarore - nego i ocito plitkocom vasih stavova uz nemogucnost argumentovane diskusije.
Odgovor

Ime: vuk Grad: ch
15.02.2013 00:44
Gosn M@ to sto ste napisali je 100% tako i opste poznata notorna cinjenica, uprkos tome hvala sto ste se potrudili.
Znaju to odlicno i bosancero i Milivoj, al znate onu "kad Milivoj zasvira rokenrol", da razbije dosadu na portalu.
Odgovor

Ime: cinjenicar
16.02.2013 12:53
"Opste poznata cinjenica". Znas sta je opste poznata cinjenica? Da je RS genocidna tvorevina koji je nastala politikom imperijalnih sila ukljucujuci i Amerike.
Odgovor

Ime: Bosancero
14.02.2013 17:43
Ove tvoje tacke imaju smisla samo sto se tice Sirije i SAD zamjeni teze za BiH i Srbiju.
Na primjer ova:
"1.
unistavanje zemlje ztrve (kao napr SFRJ) - ekonomski."
Politika Slobodana Milosevica koji je srusio ustav podkopao reforme zadnje vlade Ante Markovica te produbio ekonomsku i politicku krizu zemlje je direktni i glavni krivac nestanka SFRJ. To da li su Ameri imali neku skrivenu agendu meni licno je potpuno irelevatno kada su uzmu u obzir bahati potezi politike vodjstva Srbije prisilnim promjenama ustava i javnom politckom retorikom koja je preuzimala uvredljivi i prijeteci nacionalisticki ton koji je upravo svima bio medijski gurnut pred nos krajem 80ih i pocetka 90ih jasno pokazujuci koliko im je (vodjstvu Srbije i ogromnoj masi naroda okupljenog oko te poltike) bilo stalo do medjuncionalnih odnosa i odrzavanja stanja mira i same zemlje u cjelini.

"2.
unistavanje medjuljudskih odnosa, tradicije i hiljadugodisnje tolerancije - uz nevidjeni pritisak, lazi i manipulaciju medijskog prostora..."
Kao naprimjer agresija na BiH od strane paravojnih formacija formiranih po nadgledom SDB Srbije, treniranih i opremljenih od strane republickog vrha i pod cijom komandom vrse zlocine i genocid nad civilima s ciljem izazivanja straha, medju-nacionalne mrznje i rata i konacnog etnickog ciscenja teritorija sve ovo uz usku pratnju dobro orkestriranog plana medijske kontrole prostora (unistavanje TV releja "neprijatelja", preuzimanje i politicka cistka medijskih kuca sirom Srbije) i koristenje istog u propagandne svrhe lazi i produbljivanja medjunacionlne mrznje i sukoba.

"3.
ekonomski problemi- uzrokuju masovno nezadovoljstvo gradjana - a ti se gradjani masovno naoruzavaju u cilju konacnog unistenja - zemlje "zrtve"."
Srbi okupljeni oko marionetskog SDS pod kontrolom rezima u Beogradu se okupljaju i naoruzavaju uz pomoc JNA u cilju konacnog unistenja zemlje "zrtve" (BiH).

"4.
Konacno "demokratizacijom" tj. stvaranjem MARIONETSKOG prostora" (REPUBLIKA SRPSKA) " - zemlja "zrtva" - ulazi u zadnju fazu "demokratije" (ETNOKRATIJE), " tj. stvaranje tzv "demokratskih institucija"."
Naravno te "demokratske institucije" ne samo da su skupina poslusnih marioneta - nego i jedan konglomerat najvecih lopova i zlocinaca sa napadnutog prostora!" (U POTPUNOSTI SE SLAZEM).

"5.
Unistena ekonomija zemlje "zrtve" - NIKAD SE NECE oporaviti uz takve "demokrate" i marionete ". (I U OVOM SE U POTPUNOSTI SLAZEM).


Odgovor

Ime: Hapa Grad: Norfolk
12.02.2013 16:45
Ne bih se upuštao u diskusiju, nego bih se samo složio sa konstatacijom gospodina Radakovića o "one size fits all" odgovoru i dodao za neupućene da iza M stoji naš dragi Marko, čije je komentare nemoguće ne prepoznati za one koji iole prate ovaj forum. Ne kažem Marko da u potpunosti nisi u pravu u tvojim navodima, ima tu i istine, ali si stvarno dosadan sa istim komentarom na bilo koju temu. Inače Marko , Milivoje Radaković se potpisao punim imenom i prezimenom tako da mu se nema šta zakačivati.
Odgovor

Ime: M
12.02.2013 21:16
Hapa,
ne morate se upustati u diskusiju, medjutim, zasto ne bi postavlili stvari ovako:
1. "isti komentar" - ide uvijek uz istu "temu".
Dakle kada bi teme i "uvodi" bili informativni, a ne propagandni moglo bi se diskutovati drugacije. Medjutim, to necemo gledati na ovom sajtu. Na srecu, internet je sirok.
2. "gospodin" MR - moze stvarno da se podpisuje kako god hoce. Meni nije bitno, a nije bitno ni za diskusiju.
Po istoj logici nije bitno da li je komentar napisao "M" ili "Marko" ili "Markovic". Diskutujemo temu.
Medjutim, malogradjanski pristup i primitivno davanje "nadimaka" ne spada ni u diskusiju ni u temu.

Hapa,
Zanimljivije bi bilo kada biste dali svoje misljenje o temi i dogadjajima uz nju, pa i bez diskusije.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
12.02.2013 22:37
Oprostite što se mešam u ovaj dijalog, ali ne mogu da Vas, osobo "M", ne upitam nešto:
1) Možete li da definišite "malogradjanski pristup", ali svojim rečima, i
2) Da li biste Vi "dali svoje MISLJENJE o temi", za promenu?
Odgovor

Ime: Ramadan
12.02.2013 14:47
Gospodine M, odgovorili ste Milivoju Radakovicu, kako bi on rekao "U Sridu !!!". Bravo!!!
I bilo je vreme da mu se nesto tako kaze, krivo mi je sto se ja nisam toga prvi dosetio.
"Miljivoj, ja bih tebe za predsednika"
Odgovor

Ime: Santa
13.02.2013 04:52
Gospodine Ramadan, nije se dovoljno sjetiti, potrebno je i da vas komentar bude objavljen. Ja sam izrazio svoje zaprepastenje da jedan komentator bez ikakve podloge za to nazove drugoga ubicom i znate sta se desilo? Moj komentar nije prosao cenzuru, a ovaj sto pise "M for Murder" je jos uvijek tu!!! Ja pokusavam da stitim pravila foruma, a oni mene cap! Drug Radakovic je izgleda zasticena vrsta.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
13.02.2013 21:42
Vama za nauk, "M for Murder" je referenca na čuveni holivudski film "Dial M for Murder" iz 54-te u režiji Sir Alfred Hitchcock-a.
Kolikvijalno - šala na račun drugova "M" i "S" koji moraju da se sakriju ispod radara moderacije na forumu RSE (?!) iako svi znaju da iza njih stoje pioniri-bombaši Mirko i Slavko.

Što se tiče Vašeg utiska da je "Drug Radakovic je izgleda zasticena vrsta", moram da Vam se požalim da i moji komentari povremeno bivaju odbačeni (po mom mišljenu sasvim bazrazložno), mada se to stvarno ne dešava često.
Odgovor

Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
12.02.2013 21:09
Ramazan@
Da bi se covjek necega sjetio,ipak bi morao da posjeduje izvjesni organ za te stvari !
Odgovor

Ime: Ramadan
13.02.2013 07:35
Stipuga nime@ detinjasti komentari , ili uvredljivi komentari, slede u odsustvu argumenata. I na Vas se odnosi sve sto je g-din M napisao za Milivoja, podignitemalo svoju razinu komentara

Ime: Milan Marinković Grad: Srbija
11.02.2013 18:05
Davljenik se i za slamku hvata. Ako Čedomir Jovanović misli da mu inicijativa dobije bilo kakvu šansu za uspeh, prvo - ne i jedino - što bi morao uraditi jeste da se lično povuče sa pozicije predsednika svoje stranke i pređe u, recimo, izvršni odbor. Pored ostalog i zbog toga što je odličan operativac, ali nikakav strateg. O destruktivnoj sujeti da ne govorim.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
11.02.2013 21:19
Dragi Milane, ja sam još od onomad uveren da su glasnogovornici vlaškomagijske sekte DSS* bili sasvim u pravu glede Č. Jovanovića - pomenuti je, izgleda, bio Đinđićev čovek za prljave poslove, kakvih u politici uvek ima, a koji su na Balkanu natprosečno prljavi, baš kao i klozeti.

Druga je priča što nam se ovaj operativac za otpušavanje predstavio kao nastavljač-lika-i-dela, a sasvim treća što smo, očajnici, u to otvorenih usta nakratko poverovali...

(* fraza u vlasništvu g. Svetislava Basare)

Ime: VB Grad: Beograd
11.02.2013 17:48
Ljudi i stranke ciji se kredibilitet potrosio u licnim promocijama i sticanju,nemaju mnogo sanse da okupe bilo koga.
Preletaci iz nevladinih organizacija u sigurno i finansijski bezbedno okrilje stranaka,takodje ne ulivaju poverenje.To ne znaci da smo mi neki cistunci pa nam treba sveti Kalasnjikov i slicni licemeri,ali ni ovo nije mnogo daleko od toga.
Umorni smo od gromopucatelnih poklica u maniru Vuka Draskovica:napred junaci,a ja cu za vama da sakupljam plen.
Nemamo sta da se okupljamo dok se i ova nepogoda ne priblizi kraju:ako nas primaknu EU,smanje za jedan procenat korupciju,smene gradonacelnika Beograda,onda ne mogu da kazem da je ovo mnogo gora vlast od demokrata na jeziku a spahija u dusi i svakodnevnom zivotu.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
11.02.2013 19:43
U sridu!

Ime: Milivoje Radaković
11.02.2013 17:06
Svi kod Đilasa! On će da zaštiti naše "sitne interese" koji su tako strašno narasli.

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Devenport: Odmah najteža pitanja

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji na konfeneciji o procesu skrininga u Srbiji poručio da je Beograd napravio neophodan osnov za napredak u procesu pridruživanja i da značajno radi na sprovođenju ekonomskih reformi...

Iran: Pomoć, ali ne i oružje

Teheran je demantovao navode da isporučuje oružje pripadnicima grupe Huti u Jemenu, gde su nastavljeni vazdušni udari koalicionih snaga koje predvodi Saudijska Arabija

Francuska obećala brzu identifikaciju žrtava

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da će svih 150 putnika i članova posade aviona Džermanvings koji se srušio u francuskim Alpima – biti identifikovano putem DNK analize do kraja nedelje.