Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 20:14 CET

  Iz mog ugla / Govoreći bosanski

  Kurspahić: Pozivni broj za Evropu

  Ivan Gašparovič i Milorad Dodik
  Ivan Gašparovič i Milorad Dodik
  U ovonedjeljnoj posjeti Bosni i Hercegovini slovački predsjednik Ivan Gašparovič, već i odlukom da posjeti i Banjaluku i Sarajevo – a posebno izjavama nakon razgovora s predsjednikom Republike Srpske – pokazao je kako i pored svih uvjeravanja o najzad usaglašenoj američkoj i evropskoj viziji u kojoj samo cjelovita Bosna i Hercegovina može računati na prijem u NATO i Evropsku Uniju problem s jedinstvom nije samo bosanskohercegovački već i evropski. Gašparovič je pokazao kako je u tom traženju zajedničke prekoatlantske strategije za sada nepremostiva prepreka ne samo u tome što Bosna i Hercegovina „ne govori jednim glasom“ nego i što je isti slučaj i sa Evropom. Bosna i Hercegovina je već jednom, u vrijeme nasilnog raspada Jugoslavije, platila tragičan račun evropskom nejedinstvu: dok su neki od najistaknutijih spoljnopolitičkih saradnika tadašnjeg američkog predsjednika, Džordža Buša starijeg, još slavili pobjedu u prvom zalivskom ratu 1991. i tvrdili kako u vezi  s Jugoslavijom treba ostaviti Evropi da zavede red „u svom dvorištu“ bilo je i u toj grupi onih koji su bili skeptični prema i samom postojanju Evrope kao partnera, postavljajući simbolično pitanje: „A koji je pozivni broj za Evropu?“

  Slovački predsjednik samo je pokazao kako ni pune dvije decenije kasnije, sa svim svojim ostvarenjima i svim proširenjima, Evropa ipak nije ostvarila značajniji napredak u postizanju harmonije makar u spoljnopolitičkim principima. U grupaciji 28 suverenih država ne može se, naravno, tražiti jednoglasje ali bi za ozbiljno partnerstvo i za ozbiljno uvažavanje „evropskih poruka“ morala postojati saglasnost o principima na kojima bi počivala zajednička evropska politika.

  Bosnu i Hercegovinu ni u Dejtonu ni u ovonedjeljnoj posjeti Gašparoviča nije predstavljao - niko.

  Gašparovič je u posjeti Bosni i Hercegovini uspio u značajnoj mjeri potkopati kredibilitet prethodne zajedničke posjete prvih dama američke i evropske spoljne politike, Hillary Clinton i Catherine Ashton, čija je ključna zajednička poruka bila kako  Sjedinjene Države i Evropska Unija vide budućnost Bosne i Hercegovine kao ujedinjene, prosperitetne zemlje i punopravne članice ujedinjene Evrope i NATO-a. Slovački predsjednik je pokazao kako u „Evropi“ i na najistaknutijim položajima ima i onih koji sve to vide i drugačije, nudeći poređenje u kojem su recimo Bosna i Hercegovina i Republika Srpska slične  Češkoj i Slovačkoj, što se – u aktuelnom bosanskom kontekstu – lako  može razumjeti ili predstaviti kao Gašparovičeva prećutna podrška kampanji aktuelne vlasti u Republici Srpskoj za raspad Bosne i Hercegovine i otcjepljenje „srpskog entiteta“.  A to je u snažnom kontrastu s američkim i evropskim stavom kako  je antidržavna i secesionistička retorika neprihvatljiva i sa porukom britanskog šefa diplomatije kako oni koji na tome rade „neće biti naši partneri“.

  Bez obzira na to kakvi su motivi i pozadina Gašparovičeve posjete i izjava u Banjaluci, a bosanske interpretacije se kreću od potpune neobaviještenosti do učešća u zavjeri „hrišćanske Evrope“ protiv bosanskih Bošnjaka-muslimana s podsjećanjem kako je ključna razlika između slučaja Češke i Slovačke i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u tome što u prvom slučaju razdruženju nije prethodilo „etničko čišćenje“ i genocid, za dugoročne evropske perspektive i interese Bosne i Hercegovine štetno je poticanje na konfrontaciju i nipodaštavanje Gašparoviča i njegove zemlje kao perifernih i beznačajnih aktera na evropskoj političkoj sceni.

  Odluke u Evropskoj Uniji donose se saglasnošću svih članica i u tom kontekstu glas Slovačke vrijedi koliko i glas Njemačke.

  Imao sam s tim u vezi i sasvim lično profesionalno iskustvo: bio sam predstavnik za štampu agencije Ujedinjenih nacija za drogu i organizovani kriminal u vrijeme velikog talasa proširenja Evropske Unije u proljeće 2004. kad je primljeno deset novih članica, ujključujući i Slovačku. Tada sam organizovao sastanak s ambasadorima novoprimljenih država u pripremama za konferenciju za štampu o tome kako proširenje Unije istovremeno proširuje i granice stabilnosti i vladavine prava u Evropi. Iako je dokument koji smo tada ponudili evropskoj štampi – sa statistikom o putevima droge i organizovanog kriminala - nosio taj pozitivni ton očekivanja da proširenje jača, a nikako ne slabi, vladavinu prava u Evropi, ambasadori novoprimljenih članica nisu prihvatali podjelu na „stare“ i „nove“ članice Unije jer su njihove zemlje u procesu ispunjavanja uslova za članstvo već dokazale prihvatanje i sposobnost provođenja evropskih normi i standarda.

  To je kontekst u kojem je pogrešno očekivati ili zahtijevati da se, recimo, o ovom „diplomatskom skandalu“ oglasi ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine: spoljna politika je po „dejtonskom ustavu“ - koji su bez ikakvih značajnijih neslaganja prihvatili bošnjački lideri u protekle dvije decenije Alija Izetbegović i Haris Silajdžić - u nadležnosti Predsjedništva države pa je tako Gašparoviča nakon Dodika u Banjaluci ugostio njegov partijski kadar Radmanović u Sarajevu.

  Bosnu i Hercegovinu ni u Dejtonu ni u ovonedjeljnoj posjeti Gašparoviča nije predstavljao - niko.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Pravedno Grad: Balakn-EU
  04.12.2012 00:48
  pozdravljam pridorcanina i dodajem da se isto tako desilo i u ostalim gradovima tzav . genocidne republike srpske...pri tome na kraju rata 95% stanovnika je nestalo i ne-srbi su etnicki ocisceni iz sledecih gradova Banja Luka,Bijeljina Prijedor Doboj Kasindo Trebinje Derventa Zvornik Gradiška Šamac B.Novi Grad B.Dubica Prnjavor Pale Nevesinje Trn Ribnik Janja Laktaši Teslić Lukavica Novo Sarajevo Foča Višegrad Vlasenica Kostajnica...gasparovic bi trebao da prouci malo istoriju a ne da samo brblja onako kako su mu naredili placenici srpske i ravnogorskog cetnickog pokreta i srpske dijaspore sto lobiraju za nikolicevu i dodoikovu veliku srbiju sto hoce da bude od djerdapa do jadrana

  Ime: Prijedorcanin Grad: Prijedor
  03.12.2012 03:05
  gos gasparovicu ..nudeći poređenje u kojem su recimo Bosna i Hercegovina i Republika Srpska slične Češkoj i Slovačkoj..da znate da je .od 1992 do 1996 samo u jednom od gradova u tzv srpskoj u gradu Prijedor srpska vlast iz banja luke je sa lokalinim velikosrpskim ideolozima otvorila je Koncentracioni logor "Omarska" ili Rudnik Omarska koji je bio koncentracioni logor za zatvaranje i mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, sa područja općine Prijedor tokom 1992. godine za vrijeme rata u BiH.Logor su organizirali lokalne vlasti, nakon nasilnog preuzimanja vlasti, od strane Srpske demokratske stranke, u općini tokom mjeseca maja 1992. godine. Organizirana je sistematska kampanja zatvaranja i protjerivanja nesrpskog stanovništva prijedorske regije, a njihova imovina je pljačkana i uništavana.
  Tačna lokacija logora je rudnik željezne rude "Omarska", udaljen nekoliko kilometara od istoimenog dijela u općini Prijedor. U logoru je bilo zatvoreno, u krajnje nečovječnim uvjetima, više hiljada ljudi. Logoraši su bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog mučenja, te ubistvima.
  Logor je bio dio organiziranog sistema deportacije, zatvaranja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva tokom1992. godine. Na teritoriju općine Prijedor, uz logor "Rudnik Omarska", djelovalo je više sličnih mjesta mučilišta i stratišta poput "Keraterma" u Prijedoru, "Trnopolja" kod Kozarca i drugih, a usko su povezani i s koncentracionim logorom "Manjača" na teritoriju općine Banja Luka. Kroz logor "Rudnik Omarska" prošlo je više hiljada ljudi.Prema iskazima svjedoka, sa suđenja na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u logoru je bilo pritvoreno i više desetina žena. Dio njih bio je izložen sistematskim mučenjima i silovanjima. Računa se da je na području prijedorske općine likvidirano preko tri hiljade ljudi bošnjačke i hrvatske narodnosti. Od toga broja Bošnjaci su činili preko 90% stradalih. Njihovi tjelesni ostaci se ekshumiraju na širem području prijedorske regije. Do sada su u preko 50 masovnih grobnica pronađeni ostaci preko dvije hiljade ljudi. Zabilježeno je i više primjera pomaganja zatvorenika od strane lokalnog srpskog stanovništva. Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju vodi se više sudskih procesa pojedincima osumnjičenim za zločine počinjene u logoru Dio njih je osuđen a dio sudskih procesa je prebačen na bosanskohercegovačke sudove...ja nikad nisam orocitao da se tako desilo nesto slovackoj ili slovackom narodu od njihovih zemljaka ceha da su im napravili i ovo treba neko od drzavnika ili prijatelja BiH da mu uruci njmu licno ili njegovom abasadoru i da trazi izvinjenje sto je rekao ovako nesto jer mi u prijedoru sigorno mu sad za sad ne oprastamo a naddam se ni iz ostalih djelova BiH

  Ime: Slovak-VOJ Grad: Novi Sad
  02.12.2012 00:52
  nudeći poređenje u kojem su recimo Bosna i Hercegovina i Republika Srpska slične Češkoj i Slovačkoj, što se – u aktuelnom bosanskom kontekstu – lako može razumjeti ili predstaviti kao Gašparovičeva prećutna podrška kampanji aktuelne vlasti u Republici Srpskoj za raspad Bosne i Hercegovine i otcjepljenje „srpskog entiteta“...nadjmo se da se to nece deiti ako se desi onda ce mo imi slovaci vojvodine sa ostalim manjinama trazit republiku vojvodinu i ocjepljenje od ludacke kosulje gde se sad nalazimo az koja se zovi srbija ...zhvalno

  Ime: OHR
  01.12.2012 14:51
  Dodik je pri kraju mandata.Ovo su mu zadnj trzaji.
  Odgovor

  Ime: Mladi Europe i Balkana Grad: Balkan
  02.12.2012 00:46
  nadjmo se da gosp. ivan gasparovic je upoznat sa ovim....i kad je rekao da jenudeći poređenje u kojem su recimo Bosna i Hercegovina i Republika Srpska slične Češkoj i Slovačkoj, što se – u aktuelnom bosanskom kontekstu – lako može razumjeti ili predstaviti kao Gašparovičeva prećutna podrška kampanji aktuelne vlasti u Republici Srpskoj za raspad Bosne i Hercegovine i otcjepljenje „srpskog entiteta“...to se nije desilo slovackoj ni ceskoj prije ocjepljena sto je srpska i srbija uradili BiH.....a to je.... Etničkim čišćenjem tijekom rata u Bosni i Hercegovini sa teritorija genocidne tvorevine Republike Srpske protjerano je nekoliko stotina tisuća Hrvata iz Bosanske Posavine i Bosanske krajine, te Bošnjaka, iz Bosanske krajine i Podrinja. Broj Hrvata je smanjen za 135.386, a broj Bošnjaka za 434.144. sto znaci 45% stanovnistva sa tog rteritorija je protjerato....srpska vojske je ubila,silovala i stavljala u koncentracione logore na desetine hiljada bosnjaka,hrvata, i ostalih ne-srba....pri tome na kraju rata 95% stanovnika je nestalo i ne-srbi su etnicki ocisceni iz sledecih gradova Banja Luka,Bijeljina Prijedor Doboj Kasindo Trebinje Derventa Zvornik Gradiška Šamac Novi Grad Dubic Prnjavor Pale Nevesinje Trn Ribnik Janja Laktaši Teslić Lukavica Novo Sarajevo Foča Višegrad Vlasenica Kostajnica...i poslije svega ovog srbima je ovo sve za nagradu medjunarodna zajednica dodjelila srpsku i sve etnicki ciste gradove stavila u genocidnu srpsku....srm nek je svjeta i tzv sila zapada i istoka.... hvala za komentar...i nadajmo se da ce EU sto prije pravit novi dajtonski bez etnickih podjela BiH i bez fasisticko-genocidni tvorevina kao sto je to srpska i njihova diskriminlna vlada i presednici i stranke

  Ime: Mali Macak Grad: Praha
  01.12.2012 05:44
  ste je dodik reakao gasparovicu u vezu gradnje krsta na brdu Zlatište iznad grada sa kojeg je tokom opsade Sarajeva vojska Republike Srpske ubijala i ubila 10,000 stanovnika ovog grada i hiljadu djece iz teškog naoružanja i snajpera gađala Sarajevo...a sad srpska vlada kaze da taj krst ce biti spomenik vojski srpske...sta EU,OHR.PIC.UN kazu o ovome i sta je reako gasparovic dodiku sta on misli
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.12.2012 00:23
  Ako se podigne krst na Zlatistu iznad Sarajave to ce biti novi plus za cijelu BH, a poslije onog na brdu iznad Mosta.

  Ime: Anonimni posjetilac
  01.12.2012 04:10
  Sama cinjenica da taj idiot sjedi u kabinetu gdje se nalazi mapa na kojoj je grad Brcko nacrtan kao da je u RS dovoljno govori o tom idiotu. Jesam li rekao da je idiot? Ako nisam - idiot je, da se diplomatski izrazim.
  Odgovor

  Ime: Eimen
  02.12.2012 07:29
  Pa Brcko pripada i Federaciji i RS. Sta je tu sporno?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  02.12.2012 12:54
  Sprorno je, Brcko ne pripada nti federaciji a posebno ne pripada PC.

  Zar nije lakse reci da je Brcko u BiH nego lupiti notornu neistinu da pripada obadva entiteta...zato ga zovu distrikt.
  Odgovor

  Ime: Eimen
  02.12.2012 16:19
  Bez obzira sto entiteti nisu drzave, postoji entitetsko državljanstvo, dok distinkt Brcko nema svoje. Stanovnici Brckog su drzavljani jednog od entiteta, po sopstvenom izboru. Ona manjina koja je ostala istrajna u tome da se ne opredijeli ima reducirana gradjanska prava. To su ti fakti, pa ti sad skontaj.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  02.12.2012 19:52
  Eimen@
  Cuj,nemoj da iznosis neistine..Mozete vi imati stotinu drzavljanstava,ali vi sa gradom Brcko nemate nista.Tako isto i Federacija.Znam,vi s tom cinjenicom mnogo gubite.Padaju svi planovi o otcjepljenju u vodu,jer ste izgubili cjelovitost teritorije!
  Znala je medjunarodna zajednica s kim ima posla,i zato su i proglasili Brcko distriktom. Taj distrikt omogucuje Bosni da opstane,i ostane kao jedna cjelina.Sto prije to shvatite i prihvatite,prije ce te se poceti baviti egzistencijalnim pitanjima.
  PS.Kao sto rekoh,mogu gradjani imati i kinesko drzavljanstvo,ali to ne znaci da distrikt mogu pripojiti Kini.To ste vi skontali veoma lukavo,ali ne pije vode.Ingerencije rs-a prema distriktu su 0% i tako ce i ostati.A vi sjedite,i placite?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  02.12.2012 18:03
  Pa prosao sam i ja pirje neki dan kroz brcko...mora da je onda federacija:-))...odnosno, To sto si rekao nema nikakve veze sa onim sto si ranije pomenuo da brcko podjednako pripada entitetima...a sad pricas o stanovnistvu...PC nema ama bas nikakve ingerencije nad tom teritorijom i to je fakat a ti nastavi nabrajati nevazne cinjenice za ono u cemu sam te ispravio....gdje sunce izlazi prvo, gdje je depoija smeca...
  Odgovor

  Ime: Eimen
  03.12.2012 05:16
  Hvala na ispravci.
  Odgovor

  Ime: Dante
  01.12.2012 14:55
  To sto si rekao je nedovoljno da bi se buzdovan sklonio sa pozicije.
  Ako ne pomogne bejzbol-palica....treba primjeniti druge i ostrije metode.
  Odgovor

  Ime: Psiholog
  01.12.2012 12:19
  Nazvati nekog idiotom, nije niti malo diplomatska izjava nego uvreda i direktno ponozavanje. Psiholoski gledano ovakva izjava je znak nemoci.

  Ime: Gas Grad: Beograd
  01.12.2012 04:02
  kako srbija placka bosnu i njene narode i sa ove i sa one strane drine....u prodaji Boske posredovao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je zajedno sa Miroslavom Miškovićem svečano otvorio ovaj prodati i renovirani objekat, koji je tada potpao pod Miškovićevo carstvo.
  Novi detalji oko dugova Boske bacili su potpuno drugačije svjetlo na privatizaciju najveće robne kuće u Banjaluci... Od prodaje srbijanskom konzorciju Delta-Zekstra 2008. godine iz RS-a u Bosku je uloženo pet puta više novca od tri miliona maraka, koliko je privatizacijom dobijeno. Od svih banaka, jedino se Investiciono razvojna banka RS zainteresovala, te i pored oštrih upozorenja javnosti, čak i unutar banke, uložila 15 miliona maraka u obveznice, za koje se već danas pokazuje da su nenaplative.
  Da stvar bude gora, tek jedan dio novca od 15 miliona maraka dobijenih prodajom obveznica iskorišćen je za izmirenje dugova. :

  Dragan Đurić, vlasnik Zekstre koja je kupila RK Boska je veliki dio novca prebacio sebi u Beograd. On i sada vrši pritisak na skupštinu akcionara da se ponovo RK Boska - 10. decembra je nova skupština akcionara – zaduži za tri miliona maraka, ali tih tri miliona maraka ne da se vrati drug IRB-u, već da se milion maraka vrati jedan stari kredit, a dva miliona maraka da ponovo završi u Beogradu u vidu pozajmice Đurićevoj kompaniji Zekstra, koja je u velikim finansijskim problemima.

  Entitetski predsjednik Milorad Dodik posredovao je u dogovaranju prodaje Boske Zekstri Dragana Đurića. Danas tvrdi da nije baš upoznat sa trenutnim dešavanjem u toj robnoj kući.

  „Primarno je bilo riješiti problem Boske – i ono je riješeno na način kako je riješeno, a sada bi trebalo da održimo tu funkcionalnost, ali to ne znači da neko ne treba da izmiruje svoje obaveze.Aktiviranjem hipoteke Boska bi mogla ponovo preći u državno vlasništvo, no time bi se postavilo pitanje odgovornosti za privatizaciju, koja je, umjesto zarade za građane, donijela veće gubitke nego kada je Boska bila javno preduzeće....i opet sav du po narodu i drzavi BiH...zasto EU,Fuelle, i medjunarodna zajednica sto se sastajali prije neki dan sa dodikom nesto ne urade da se stane ovome i krimi radnjama sto se zovu ko fol biznis jer sama dajtonska bosna i hercegovina ovo i ovakav kriminal nemoze zaustavit....

  Ime: AP
  01.12.2012 02:20
  Postovani gospodine Kurspahic, dobro se sjecamo kada ste za sebe govorili da se bavite profesionalnim novinarstvom. Sjecam se i kad ste profesionalno novinarstvo poredili sa "sportskim rezultatima", govoreci da je novinar duzan da prenosi "rezultate", a da se ne bavi politickim komentarisanjem. A, dali je tako i u ovom clanku? Najblaze receno nije. On u svojim clancima sve vise pokazuje kako je uistinu Bosnjacki novinar i branitelj unitarne BH. Vec dugo pratim njegove priloge koji jasno potvrdjuju kazano. Tako i ovaj clanak. On u prosloj kolumni nudi cak i "recepte" sta treba uraditi u slucaju referenduma i eventualnog osamostaljivanja RSa. On zamjeri Gasparevicu sto vidi BH kao slozenu drzavu i poredi je sa bivsom Ceho-Slovackom, pribojkavajuci se cinjenice da je glas Slovacke u EU isto toliko jak kao i glas jednje Njemacke. Mozda Gasparovicevo poredjenje nije bilo bas diplomatsko, ali naponinjanje da je BiH slozena drzava je posve na mjestu. Kada gospodin Kurspahic pocne vise gledati na BH kao slozenu drzavu i uvazavati RS, te kada njegovi clanci postanu manje pristrasni, tada ce i njegove frustracije poput ovih biti mnoho manje.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  01.12.2012 13:56
  AP@
  Ako mu vec spocitavas da je za"unitarnu drzavu,"navedi onda njegove rijeci koje potvrdjuju tu tvoju tvrdnju.Za vas je sve"unitarno"sto ide u prilog stvaranja normalne drzave,funkcionalne drzave!
  Kako se onda zove ovo sto se godinama radi protiv institucija BiH?Da li bi se to moglo nazvati,opstrukcija Daytonskog sporazuma,urusavanje drzave,razvaljivanja svega onoga sto nosi prefiks bosanski?
  Tebi,kao i Dodiku odgovara samo slaba drzava Bosna,jer ce te je takvu slabu najlakse raskomadati! I zato,nemoj nas ovdje gadjati svojim-dodikovskim floskulama,prokuzeni ste davno. Ja znam samo jednu stvar,i to posigurno.Onaj koji bude trazio belaja u Bosni,taj ce belaj sigurno dobiti,a vi vidite da li se to isplati!
  PS.Godinama pripremate secesiju od BiH,a stalno optuzujete Sarajevo za unitarizaciju Bosne!! Jel' vi mislite da su svi caknuti,samo vi niste?Mogu vam reci samo ovo: Nemate vi bolan vise kapaciteta za takvo nesto.Ta vremena su prosla.Sve ratove ste izgubili,izgubicete i taj sto vodite protiv Bosne(specijalni rat,bez oruzja).

  Ime: Don Kihot
  30.11.2012 20:26
  Slovacka je u ekonomskom,privrednom,kulturnom i vojnom smislu zemlja bez posebnog znacajna.Da li je neko od njihovih politicara dosao u Banja Luku,Doboj,Visegrad,Sarajevo ili Odzak -opste nije bitno i tome ne treba pridavati poseban znacaj.
  Mnogi Slovacku na karti ne mogu ni pronaci. Drugi je mesaju sa Slovenijom. Svoje dobre trenutke Slovacka je imala dok je bila u drustvu sa Ceskom. Od razlaza sa kulturnom Ceskom, Slovacka je postala bezbojna mrlja na karti Evrope.

  Ime: fred Grad: usa
  30.11.2012 19:57
  Mada se u vecini ne slazem sa gospodinom Kurspahicem, pocevsi od odabira tema, do isticanja vlastite uloge u pojedinim dogadjanjima (o tome neki drugi put), ovoga puta sam apsolutno saglasan sa njegovom zadnjom recenicom: "Bosnu i Hercegovinu ni u Dejtonu ni u proslonedeljnoj posjeti predsjednika Slovacke nije imao ko da predstavlja."Tome nisu krivi ,ni Dodik, ni Radmanovic, ni mnogi drugi koji bi radije da je nema, nego da neko moze da je predstavlja. Za objasnjenje tog pitanja obratite se prvo Radmanovicu, a zatim Dodiku sa , sa pitanjem, zbog cega predsjednik Slovacke posjecuje BiH i ko je usaglasio platformu platformu razgovora u Predsjednistvu? Huskaci za ili protiv glasanja u UN ne traze nikakva ovlastenja za vodjenje spoljne politike, sem kada bi te aktivnosti bile uperene protiv BiH, sta vise, za Dodika i Radmanovica, ativnosti u tom pravcu su dobrodosle.
  Predlazem da gospodin Kurspahic kopiju svoga priloga posalje Bakiru Izetbegovicu, Zeljku Komsicu i Zlatku Lagumdziji i zatrazi od imenovanih, sta su oni ucinili da se medjunarodna politika Bosne i Hercegovine odvija samo na osnovu usaglasenih stavova i ovlastenih predstavnika Bosne i Hercegovine, kako inace pise u "dejtonskom ustavu", na koji se ucesnici razgovora deklarivno pozivaju. A najbolje bi bilo da sva trojica podnesu neopozive ostavke.
  A sto se tice pozivnog broja Dodik, Radmanovic, a i gospodin Gasparovic znaju jedino pozivni broj Rusije, ciju globalnu politiku i provode, sto se da zakljuciti i po bojama i rasporedu boja na zastavama ispred njih.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  01.12.2012 23:59
  a vidi, vidi, ovj jos i prijeti. Slusaj dobro ti "AP" ima smjesta da pocnec beskrajno voljedit BH kao tvoju drzavi i neusudjuj se da kritikujes nikoga ko zagovara unitarnu drzavu. A sto drugi tvoju RS poreda sa svim i svacim, nazivajuci je najpogrdnim imenima, oni zapravo na taj nacin samo zagovaraju funkcionalnu zajednicku drzavu. Jesi li razumio sta ti je ovaj gore priprijetio? Znaci, pocni odmah da volis Bosnu.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  02.12.2012 10:16
  Anonimcina@
  Ti bi nepismeni da se malo segacis,sprdas?Sjeti se,tako ste se ponasali u Hrvatskoj i na Kosovu,a gdje ste sad?Ta ce vas bahatost i arogancija dovesti do toga,da cete stvarno svi biti pod"jednom sljivom"!
  Voljeli vi,ne voljeli Bosnu,ona je jos uvijek na svome mjestu.Ali,sta se to desava sa vama,to ti meni reci,nepismeni?Gubite teritorije na sve strane,ali vam pogani jezici rade non-stop!Ne da vam djavo mira,a sto je simptomaticno,najvise se oglasavaju neobrazovani i neskolovani!!Takvi,poput tebe.
  Odgovor

  Ime: Sociolog
  02.12.2012 20:38
  Kako vidimo, tvoj tekst "obiluje pravopisom" vrijedjanjem i projekcijama. Tvoje skolonosti projeciranju i tvoje interakcije pokazuju tvoju samosvijest iznudjujuci jasne forme socijalne regresije zbog kojih djelujes tako kao djelujes. Nezaboravi, za vrijedjanje nisu potrebne nikakve ljudske sposobnosti, to moze svako. Ko vrijedja, razotkriva samog sebe. Prije nego i mene ucenog, nazoves "nepismanim", pogleadj se u spiglo i nemoj ga poslije toga niposto razbiti.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.12.2012 09:07
  Sociolog@
  Sta mu ga ti dodjes,njegov advokat? Ne bih rekao da ti smeta to sto ga nazivam nepismenim.Tebi smeta nesto drugo,prikane.Jer,tog Anonimusa su svi na ovom forumu proglasili nepismenim,a ti nasao da ga branis jedino od mene??Nesto je tu drugo u pitanju? Smeta tebi istina koja se ovdje iznosi! Jer,kada se ovdje neko sprda i ponizava drzavu BiH,tebi to nije zasmetalo,a smeta ti kada se tom istom odgovori adekvatno,onako kako zasluzuje?
  PS.Ako ti prikane stitis i podrzavas jednog od najnepismenijih na ovom forumu,onda mu ti dodjes jos nepismeniji,i jos veci nacionalista od njega.Djaba ti diploma sociologa,kojom se razmeces ovdje.Mozes je objesiti macku o rep!
  Procesljaj malo ranije postove,uvjerices se, da skoro svi komentatori isto misle o tvome"sticeniku." Medjutim,kao sto sam rekao ranije,tebi nesto drugo smeta,je li tako prikane?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  05.12.2012 13:33
  KD@
  O kakvoj ti normalnoj diskusiji govoris,majke ti?Covjek sa nacionalistima ne moze i ne treba drugacije komunicirati.
  Sociolog je sebi nasao za shodno,da brani najveceg nacionalistu na ovom forumu,a ti spocitavas meni nemogucnost komuniciranja!! Upamtite jednom za sva vremena,svaki onaj koji zagovara komadanje BiH,ponizava i dovodi u pitanje njenu suverenost i nezavisnost,taj ce da dobije adekvatan odgovor.Bez obzira o kome se radilo.Taman,i da je moj brat u pitanju!
  PS. KD shvati,nema kompromisa sa razbijacima i mrziteljima Bosne.Sto prije se to shvati,prije ce i prestati komentari koji vama smetaju.Glupo je to s vase strane smatrati covjeka nacionalistom,ako taj covjek zeli da mu njegova domovina ostane u svom cjelovitom kapacitetu! Onda su po vasem misljenju svi oni koji vole svoju zemlju nacionalisti??Za moj pojam,takvi treba da posjete odredjene ustanove?
  Odgovor

  Ime: KD
  03.12.2012 22:23
  I ako nisi "Sociologa" razumio sta ti kaze, ti si ga sa onim tvijim uvijek istim oruzjem nazvao "jos nepismeniji". On je naime hito da ti samo izmedju ostalog skrene paznju na nacin kako komuniciras. Tvoja citava komunikacija se zasniva samo na napadima. S tobom covjek stvarno ne moze uci u normalnu diskusiju.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.