Petak, 06. maj/svibanj 2016, 09:24 CET

  Iz mog ugla

  Kurspahić: „Četiri godine“ i „jedan dan“

  Pristalice Baraka Obame u Čikagu slave pobedu svog kandidata
  Pristalice Baraka Obame u Čikagu slave pobedu svog kandidata
  Ranije nego što se očekivalo, oko 23 sata uveče po vašingtonskom vremenu, američki mediji su objavili da je Barack Obama osvojio još jedan četverogodišnji predsjednički mandat u Bijeloj kući, a njegova Demokratska stranka zadržala većinu  u američkom Senatu. Samo nekoliko minuta kasnije, oko 23:15, uslijedilo je i prvo predsjednikovo reagovanje u vidu kratke twitter poruke: „Mi smo svi zajedno u ovome. Tako smo vodili kampanju i takvi smo. Hvala vam – bo“.

  Ovako kratka skromna poruka, potpisana samo inicijalima – bo – uprkos pretponoćnim pokušajima iz štaba njegovog protivnika Mita Romnija (Mitt Romney) da se ospori Obamina pobjeda u državi Ohajo (Ohio) stavlja tačku na višemjesečnu bespoštednu bitku za Bijelu kuću. U njenoj završnici obojica kandidata i njihovi najistaknutiji predstavnici više puta su držali masovne predizborne skupove u mom virdžinijskom susjedstvu, jer se ova država smatrala jednom od ključnih u izboru predsjednika: tradicionalno je, još od glasanja za Lyndona Johnsona 1964. godine, glasala za republikanske kandidate sve do 2008. kad je glasala za Obamu.

  U predizbornim nastupima u Virdžiniji, koji su mojim ovdašnjim sugrađanima dali osjećaj nesrazmjerno velike važnosti na nacionalnoj sceni, na horsko skandiranje Obaminih pristalica o „još četiri godine“ sam Romney je u nastupu u ponedjeljak na susjednom Džordž Mejson (George Mason) Univerzitetu samouvjereno ponudio „još jedan dan“.
  Sada je rezultat poznat i narednih dana će mudri analitičari nuditi svakojaka objašnjenja zašto su Amerikanci u utorak, 6. novembra, radije glasali za „još četiri godine“ nego za „još jedan dan“.

  Kao urednik virdžinijskih novina, nekako najsadržajniji odgovor na to pitanje dobio sam u anketi koju su studentkinje na praksi novinarstva u mojoj redakciji provele među svojim vršnjacima koji su prvi put glasali na američkim predsjedničkim izborima postavljajući im isto pitanje: Za koga ćete glasati i zašto. Dejvid Rajce (David Rice), osamnaestogodišnjak iz mog susjedstva i maturant u prestižnoj Thomas Jefferson školi za nauku i tehnologiju, odgovarajući na pitanje takođe 18-godišnje Mišel Kejn (Michelle Kain) naveo je dugu listu razloga zbog kojih je glasao za Obamu: zato što je dio djetinjstva proveo u Evropi – u Francuskoj, Belgiji i Grčkoj – i usvojio nešto liberalniji svjetonazor;  zato što će iduće godine na koledž i što ima dvije mlađe sestre koje takođe žele da se školuju, a Obama ima više razumijevanja za obrazovanje i za jednakost polova; zato što je Romney, kritikujući predsjednika Obamu za pogibiju Amerikanaca u napadu na konzulat u Libiji „stavio političke interese iznad nacionalne bezbjednosti“ i zato što je – boraveći u Kini kao gost tamošnje porodice u akademskoj razmjeni – zaključio kako je Romneyeva najavljena „strogoća“ prema Kini kao potencijalno najvećim trgovinskim partnerom štetna za dugoročne američke interese.

  Amerikanci su se, glasajući za „još četiri godine“ Baracka Obame, prije svega rukovodili vlastitim interesima među kojima su ekonomija i društvene vrijednosti – jednakost žene, zdravstvena zaštita,  briga o nemoćnima – visoko na listi prioriteta.

  Spoljna politika nije imala odlučujuću, ali imala je važnu, ulogu u tom izboru. Obama je u protekle četiri godine okončao nepopularan rat u Iraku i donio odluku o okončanju intervencije u Afganistanu u 2014. godini; predsjedavao je nad likvidacijom najistaknutijih predstavnika globalnog terorizma – uključujući Osamu bin Ladena – i za razliku od Romneya, koji se okružio savjetnicima iz vremena huškanja pod lažnim izgovorima za intervenciju u Iraku, pružio ruku partnerstva i počeo proces obnove amneričkog moralnog liderstva u svijetu.

  To liderstvo u idućim godinama testiraće se, pored ostalog, u američkom odgovoru na iranski nuklearni program: Romney je tokom predsjedničke kampanje uporno kritikovao Obamu za „slabost u stvarima nacionalne bezbjednosti“ ali nikada nije artikulisao šta bi lično uradio drugačije od sadašnjeg predsjednika. Povodom Irana, Obama je više puta ponovio da dok je on u Bijeloj kući Iran neće imati nuklearno oružje: okupio je širok krug saveznika u uspostavi snažnih sankcija povodom iranskog nuklearnog programa i uticao na Izrael da ne preduzima jednostrane akcije i da omogući da sankcije i diplomatski pritisak donesu željeni ishod. Kad je riječ o međunarodnim odnosima – u američkoj javnosti ostavila je bljutav okus „politizacije nesreće“ Romenyeva kritika Obaminog liderstva povodom napada na američki konzulat u Bengaziju u Libiji.

  Povodom Obamine pobjede neizbježno je i pitanje: A šta ona može značiti za Balkan?

  Najkraći odgovor glasio bi – kontinuitet. U poređenju s Romneyem to je dobra vijest: U Obaminom timu ostaju brojne ličnosti još iz Clintonovog vremena sa savršenim poznavanjem ličnosti, projekata i prevaranata na lokalnoj političkoj sceni.

  Za „još četiri godine“ u vezi sa svim mnogobrojnim izazovima može se uraditi mnogo više nego za „još jedan dan“.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Damir Grad: USA
  07.11.2012 14:53
  Nemojte molim Vas zbog nekih ludjaka koji cekaju vec 20 godina, kao da postoji ogromna mogucnost za to i kao da ce se sutra desiti, da se Bosna podijeli ili da se Kosovo podijeli. Cekaju svakodnevno da se Evropa podijeli i nestane vjerujuci sa sigurnoscu da bi se onda ostvarile njihove bolesne ideje. Sada ce mozda pomisliti "aha, znaci da Republikanci pobijede ne bi bilo kontinuiteta na Balkanu". Kontinuitet bi bio i da je Romney pobjedio.

  Ime: Sandy
  07.11.2012 13:51
  Znaci Demokrati i Obama i dalje ostaju u USA. Posto je sargarepa (novcana pomoc) odavno pojedena ostaje samo bejzbol-palica za Balkan -sto jedino i razumeju. Nije lose za nastavak price...

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  07.11.2012 10:26
  Zalud se nadate da ce Obama dovrsiti posao koji je zapoceo jos Klinton, u predizbornoj kampanji nije ni pomenuo Balkan!
  Krckacemo se jos u "Balkanskom Loncu"!
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  07.11.2012 13:10
  To sto cemo se jos "krckati u Balkanskom loncu" je gore po nas a ne po Obamu i SAD...mada to nije tacno jer samo sedmicu dana prije gospodja "Klikton" se "ukazala" na ovim prostorima, a niti je probala cevape niti gibanicu niti pila bozu, znaci- radi neceg drugog je navratila.
  Balkan se smatra kao uspjeh Americke diplomatije i tako planiraju da i ostane.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  07.11.2012 16:23
  Izem taj "Uspeh", kada je sve ostalo nedovrseno; imamo dva nedosceta, dve drzave koje ne kontrolisu pola svoje tertorije... U jednoj "Makedoji" po Klintonu, opozicija bojkotuje svoju Himnu, u sred Sarajeva na rukometnoj utakmici BiH i Srbije, zvizde srpskoj Himni, i plus okrecu ledja i skidaju gace, pokazujuci tako svoj pravi obraz, isto rade i Makonski navijaci, naravno ne Makedonci...
  A i gospodja Klinton, je u Beogradu bila 2. (dva) sata, u R. Kosovo samo prekonacila, cini mi se i u BiH, tako da nije mogla ni da proba nase "specijalitete" koji, uzgred budi receno i nisu 100% nasi - opet ih je neko drugi smuckao!
  Budi pozdravljen!
  P.S.
  Kakvim to uspehom smatrate, Dejtonski Sporazum, npr. pola Bosne ga naziva "Ludjackom Kosuljom" a za drugu je Sveto Pismo ili Biblija!
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  07.11.2012 22:17
  Miodraze, od kada je par isfrustriranih budala na utakmicama pokazatelj ko je kakav?? Noz-zica -srebrenica su drugi navijaci uzvikivali mnogo prije, zvizdali na himnu suprotnog tima...pa cak i ubijali navijace...mislim da nebi trebali da se tih primjera lacate jer idemo u crnu zonu etiketiranja...a nista ne dokazuju.

  Bila je cini mi se tema o posjeti Klintonove...po meni ona je da "snimi" stanje na terenu...vidit cemo hoce li se sta deiti, jer je jasno porucila vise stvari sta SAD ocekuje...za to joj nije trebalo niti dva sata, zna ona dobro sve nase lafine.
  Slazem se za ovo "nase specijalitete"...ako malo bolje zagrebemo po istoriji nemamo mi skoro nista autohtono, ali nije tema.
  Uspjeh Dejtona je sto je zaustavio rat i sto je napravio dobru bazu za kasniji oporavak. Dejton nije predvidio da ce lokalni djilkosi koji sebe nazivaju "politicarima" iskoristiti narode kao paravan za licno bogacenje...zato je doslo do Bonskog sastanka kasnije...i ovalsti.
  Bila ona ludjacka kosulja ili sveto pismo...jos niko se nije drznuo da ga narusi...Tako isto za Kosovo i Makedoniju...umjesto da se ganjamo po sumama lijepo Dacic ode u Brisel da prica sa Tacijem o vec cemu treba da prica, tako isto Taci...znaci ispunili su formu, ne puca se, pregovara se problemi se resavaju za stolom ne sa puskom. Za amerikance sasvim dovoljno da proglase uspjeh.
  Odgovor

  Ime: Hapa Grad: Norfolk
  09.11.2012 19:08
  Tačno tako. To je njihov uspjeh i oni neće dozvoliti nikome da ga pokvari ali isto tako neće prstom mrdnuti da tu nešto poprave tj. da "presjecaju čvorove" ili uvode prinudne uprave i tome slično.
  Nemaju oni ništa protiv da se dejtonski sporazum promjeni unutrašnjim dogovorom ali bez ugrožavanja onoga glavnog što je njime definisano ; postojanje BiH kao cjelokupne i samostalne države a unutrašnje uređenje je za njih nebitno.Isto tako ih ne zanima ,bar ne u velikoj mjeri, unutrašnji kriminal i nepošteno bogaćenje političara i ostalih kao ni sve prisutnije siromaštvo u narodu, a ako je narod lud da tako živi pa neka živi i trpi i ako hoće i umre od gladi.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  08.11.2012 06:33
  @Zlatko. U redu, sa tobom se u svemu slazem, ali to stanje vec predugo traje, ja sam za to da se "Gordijev Cvor" presece, i stvari vec jednom rese... Pocrkasmo...
  A sto se tice @Dominga, ja sam iz Peci, iz Metohije, odnosno Kosova i Metohije...
  Pecinci su u AP Vojvodina, odnosno u Sremu.
  A Himna, Svo vreme Titove Jugoslavije se pevala Himna: "Lijepa Nasa Domovino"... Koja se pevala i u vreme Kraljevine i Ustaske NDH! I nije uopste problem "Vaditi iz naftalina", nego je problem kada nesto nemas, a hoces da imas, pa ne mozete da se dogovorite...
  U Americkoj Himni se cak tri puta spominje Tripoli, pa ga lako sravnise sa zemljom...
  Odgovor

  Ime: Domingo
  07.11.2012 20:48
  Miodrag iz Pecinca - Beograd
  Prilikom intoniranja srbijanske himne, skidaju se gace i pokazuje zadnjica. Nije to bas lose. Gace su vaznije jer su novijeg datuma -dok su rijeci himne izvadjene iz naftalina i pripadaju proslim stoljecima.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  08.11.2012 06:44
  Voleo bi ti da nesto imas vaditi iz "naftalina", jer vam ne daju da se sami dogovorite o vasoj Himni, a kada ce ne zna se!
  A sto se tice moje postojbine, ona je u Peci, u Metohiji, na Kosovu i Metohiji, ili ako ti je tako draze, R. Kosovo.
  Pecinci su u Sremu, Vojvodina...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  07.11.2012 23:55
  Domingo
  Toje bijo pravi dokaz gdje vam pamet stoji i kako izgleda vase pravo lice
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.