Dostupni linkovi

Kruzeri u Kotoru: Grad sve puniji, turisti sve zahtjevniji


Kruzer u Luci Kotor
Kruzer u Luci Kotor

U Kotor se prošle godine sa kruzera iskrcalo pola miliona turista - broj gotovo jednak broju stanovnika Crne Gore, dok najave za ovu sezonu govore o novom rekordu.

Izuzetan uspjeh Luke Kotor, međutim, ima i drugu stranu: zbog neodrživog razvoja ovog turističkog segmenta, ugrožena je svakodnevica mještana, a turisti imaju primjedbe na raznovrsnost izletničke ponude tokom njihovog jednodnevnog boravka u Boki.

Kotor ovih dana odzvanja jezicima svijeta, a mnogi koji ga jednom upoznaju, ponovo mu se vraćaju. Tako i par iz Kanade koji srećemo u obilasku Starog grada.

"Ovo je treći put da smo u Kotoru, obišli smo baziliku Sv. Tripuna, popeli se do Gospe od zdravlja, i sada želimo da obiđemo Pomorski muzej", kažu gosti iz Kalgarija.

Kotorani su zadovoljni što će ovo biti rekordna godina po broju od oko 480 uplovljenja kruzera i sezoni koja će trajati devet mjeseci, sve do početka decembra.

"Prema informacijama iz Luke Kotor, imaćemo preko pola miliona putnika i preko 200.000 članova posade", najavljuje Mirza Krcić iz Turističke organizacije Kotor.

Ipak, priča o najvažnijoj kruzing destinaciji u Crnoj Gori nije potpuno uspješna sve dok se Kotoranima ne obezbijedi normalan život u danima kada saobraćajna gužva blokira svakodnevicu grada. Jer, ovdje u jednom danu bude i do sedam uplovljenja kruzera, a često se i do 10.000 putnika iskrca na tako malom prostoru.

Kruzer u Luci Kotor
Kruzer u Luci Kotor

"Ove godine će prosječno Kotor posjetiti oko 2.000 gostiju sa kruzera. A to je dva i po puta više nego što Stari Kotor ima stanovnika", slikovito ukazuje prof. Milenko Pasinović.

I dok se čeka na početak izgradnje pothodnika koji bi omogućio deblokadu jedine gradske saobraćajnice između rive i Starog grada, oni koji se raduju dolasku kruzera su vlasnici suvenirnica kojih je na desetine po starom kotorskom gradu.

"I dalje se otvaraju nove, jer za sve ima posla, isplativo je. Čekamo dane kada stižu kruzeri, od toga nam zavisi zarada", kaže vlasnica suvenirnice koja je zadovoljna majskom posjetom, no dodaje da su gosti sa kruzera koji dolaze u jeku ljeta nešto dubljeg džepa od ovih koji putuju u predsezoni.

Turisti sa kruzera ostaju u Kotoru prosječno šest sati. Osim kulturno-istorijskog blaga Starog grada koji nosi pečat svjetske baštine, agencije posjetiocima nude mini turu po Crnoj Gori.

"Njome se povezuju Kotor, Njeguši, Cetinje i Budva. Oko 35 odsto turista sa kruzera odluči se za ovaj izlet", navodi Mirza Krcić iz Turističke organizacije Kotor.

No, da li je to dovoljno? Nasi sagovornici sa početka priče kažu da bi rado istraživali Boku Kotorsku i zaleđe, ali da su izleti koji im se nude na kruzerima posredstvom domaćih agencija - preskupi.

Zato bi rađe samostalno unajmili taksi, vodiča ili koristili međugradski prevoz, no ne znaju gdje dobiti informacije o takvim uslugama:

"Umjesto gradova duž obale kao što je Budva, mi bismo rađe kroz izlete upoznali zaleđe. Takođe, ništa ne znamo o tome gdje je Crna Gora danas, odnosno onome što se desilo u poslednjih tridesetak godina. Govori nam se samo o tome što se dogodilo dok je vladala Venecija. A nas zanima i sadašnjost Crne Gore", rekao nam je par turista iz Kanade.

XS
SM
MD
LG