Dostupni linkovi

Krušedol – poslednje skrovište, poslednjeg begunca



(FOTO: IVAN ŠEPIĆ)

Miloš Teodorović

Goran Hadžić uhapšen je na raskrsnici dva uska i zapuštena seoska puta. Najbliže mestu na kome je pronađen je na izgled polupusta vojna baza, nešto dalje je manastir podignut u šesnaestom veku, a nekoliko stotina metara je udaljeno i idilično fruškogorsko seoce Krušedol.

Ovo mesto, toliko malo da ga na mapama skoro ni nema, od danas će ostati upamćeno kao poslednje uporište, poslednjeg haškog optuženika.

Meštani su za RSE rekli:

„Selo Krušedol je selo izumirajućih domaćinstava. Mladih slabo ima. Tako da je to mesto gde neko može lako da se krije“, rekao nam je Milan Živanović zaposlen u centralnom seoskom drakstoru.

Nije iznenađen što je baš ovo mesto blizu Inđije, a reklo bi se jednako udaljeno od Beograda i Novog Sada (gde mu živi porodica) Goran Hadžić izabrao za skrovište:

„Nisam iznenađen zato što ima dosta napuštenih kuća, napuštenih vikendica, tako da neko tu slobodno da se krije“.

RSE: Da li si video Gorana Hadžića?

„Nikad, nikad. Lično nikada. Ne bih ga čak ni prepoznao“.

Naš prvi sagovornik i jedini je koji ne bi bio iznenađen da se Hadžić sve vreme tu negde krio. Monah koga smo zatekli u manastiru Krušedol, lociranom nešto izvan sela, nije želeo da razgovara navodeći da za to od Crkve nema odobrenje.

"To niko nije mogao zamisliti"

Ipak, kaže, kako je je uveren da Hadžića pod krovom jednog od lepših i starijih fruškogrskih manastira nisu krili. U verodostojnost onoga što je zvanično saopšteno sumnja i većina Krušedolaca:

„To što pričaju za Hadžića? Nemam pojma o tome. Kako da ti kažem? Niti sam video čoveka, niti znam bilo šta“.

„Ovde kod nas malo selo, jadno selo, pa baš se tu sakrio. A sad, moguće je“.

„Nije bio daleko. Ko bi to mogao znati. To niko nije mogao ni zamisliti“.

„On se ovde sigurno nije krio. Ovde se zna ko šta kuva. Svaka kuća to zna, a ne da se neko krije, pa da se ne zna“.


RSE: Šta mislite, je li dobro što je uhapšen?

„Normalno da je dobro“.

„Čovek je bezveze uhapšen. Niko ne zna zašto su krivi. Samo zato što su Srbi. Ja i sada ne veruje da se on u selu krio. Možda ima tu neke rođake, pa je po toj liniji došao. Živi u Novom Sadu. To je tu blizu. To bi mogla biti logika“.

RSE: Mislite li da je mogao biti ranije uhapšen?

„Verovatno su mogli da su hteli. On se čak nije ni krio kao ostali, od početka. Njega su kasnije počeli loviti“.

„Ja ne verujem da je ovde uhapšen. Jer ja ga nisam ni video, ni čuo, niti sam čuo ikakve priče. Ajde ako ćeše nešto popiti, možeš da popiješ, ali ja moram da idem da radim. Vidi kakav sam....“.

(Meštani Krušedola o hapšenju Hadžića)
XS
SM
MD
LG