Dostupni linkovi

Kruna dobila naslednika, Britanci slavili širom zemlje


Princ Vilijam i vojvotkinja od Kembridža Kejt
Princ Vilijam i vojvotkinja od Kembridža Kejt
Britanski princ Vilijam i vojvotkinja od Kembridža Kejt dobili su u ponedeljak uveče sina, a britanska kruna naslednika.

Britanci su vest o rođenju novog prestolonaslednika dočekali aplauzima i povicima, a širom zemlje su odjekivali vatrometi.

"Moja supruga i ja smo presrećni zbog dolaska na svet mog prvog unuka. To je specijalan trenutak za Vilijama i Kejt i mi smo srećni i zbog njih", rekao je princ Čarls, sin britanske kraljice Elizabete Druge.

On je dodao da je ponosan jer je postao deda i da "s nestrpljenjem" čeka da vidi bebu.

Princ Čarls je naslednik britanskog trona, njegov sin Vilijam je drugi u nizu, a novorođena beba je treća.

Rođenje sina Kejt Midlton i prica Vilijama pozdravio je i britanski premijer Dejvid Kameron.

"Ovo je veoma važan trenutak za naš narod", rekao je premijer.

Američki predsednik Barak Obama je istakao da se novi britanski princ rodio "u vreme obećanja i prilika" u odnosima Velike Britanije i SAD.

Kejt se porodila u londonskoj bolnici Sent Meri, a pre nego što je objavljeno da su Vilijam i Kejt dobili sina, jedan automobil je iz bolnice krenuo ka Bakingemskoj palati, londonskoj rezidenciji Elizabete Druge, koja prema protokolu mora prva da bude obaveštena o rođenju deteta.

Kraljici je predata poruka koju su potpisali kraljevski lekari, gde je pisao pola deteta i u koliko sati se rodilo.

Pošto je poruka stigla do kraljice, obaveštenje za narod je bilo postavljeno na drveni štafelaj u dvorištu ispred Bakingemske palate. Taj štafelaj je korišćen i kada se rodio Vilijam.
XS
SM
MD
LG