Subota, 30. april/travanj 2016, 11:02 CET

  Svijet

  Nezvanični podaci: Oslobođeno 600 Alžiraca, više od 50 mrtvih

  Naftno polje u Alžiru
  Naftno polje u Alžiru
  U akciji alžirske vojske protiv islamskih ekstremista koji su zaposjeli gasno postrojenje Aim Amenas u Sahari i uzeli taoce, u četvrtak je oslobođeno 600 Alžiraca, a poginulo najmanje 50 osoba, među kojima ima i talaca.

  Alžirski mediji, pozivajući se na izvore ekstremista, ranije su naveli da su poginula 34 taoca i 14 otmičara.

  Novi bilans još nije potvrđen iz nezavisnih izvora, ali Pariz, Oslo i London su potvrdili da je operacija u toku i da se ne zna broj oslobođenih i poginulih. 

  Mauritanijska agencija ANI, koja je bila u stalnom kontaktu sa otmičarima koji su zauzeli postrojenje tražeći obustavu francuske vojne akcije u Maliju, ranije je javila da su  među poginulima dva Amerikanca, tri Belgijanca i jedan Britanac.

  Alžirski bezbjednosni izvor je rekao da je 25 taoca uspjelo pobjeći otmičarima. Lokalni izvor kojeg citira agencija ANI je rekao da je 180 alžirskih taoca tako uspjelo pobjeći.

  Alžirski ministar inostranih poslova Daho Ould Kablia rekao je da su kidnaperi alžirskog porijekla i da su do skoro djelovali po naređenju Mokhtara Belmokhtara, jednog od glavnih komandanata Al Kaide u Islamskom Magrebu.

  Islamistički borci povezani s Al Kaidom napali su u zoru gasno polje In Amenas, na istoku Alžira, blizu libijske granice, kojim upravljaju britanska kompanija BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach.

  Otet je bio 41 zapadni državljanin, među kojima 13 Norvežana, sedam Amerikanaca kao i Francuzi, Britanci i Japanci, rekao je portparol napadača.

  On je rekao da je ta operacija bila odgovor na uplitanje Alžira, koji je francuskim avionima dopustio se koriste njegovim vazdušnim prostorom kako bi izvodili napade na severu Malija.

  U Briselu je u četvrtak zakazan vanredni sastanak šefova diplomatije Evropske unije zbog krize u Maliju.

  Otmičari su okupirali kompleks u Amenasu u srijedu, nakon što su ubili jednog Britanca i Alžirca u napadu na autobus.

  Portparol otmičara obrazložio je da je operacija odgovor na upletinje Alžira u malijski konflikt, koji je francuskim avionima dopustio se koriste njihov zračni prostorom kako bi izvodili napade na sjeveru Malija.

  Alžirska vojska u bila opkolila polje na istoku zemlje na kojem su militanti držali strane radnike kao taoce. Kompleks su nadlijetali i helikopteri. Otmičari su tražili da se alžirska vojska povuče oko kompleksa da bi otpočeli pregovore, kako je televiziji Al Jazeera izjavio jedan od njih, pripadnik Al Kaide Islamskog Magreba.

  Biljana Jovićević

  U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Cipiripi Grad: Zapadni Balkan
  18.01.2013 10:27
  Rat se, nekako, uvek vodi oko naftnih nalazišta, a sve u ime ideologije ili vere. Otkud to?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  18.01.2013 20:54
  Pa, mora nešto na tas da se stavi...

  Ime: P. A.
  17.01.2013 19:09
  Zanimljivo je to. Do prije 50 Godina, Norveska je bila siromasna zemlja u kojoj su ljudi jeli krompir, lovili ribu i pravili nesto namjestaja. Za to vrijeme Svedska je bila znacajno upletena u medjunarodne poslove. I onda otmica aviona, pa ubistvo ambasadora, pa joj ubise premijera. Norvezani jedu ribu.... A onda Norvzani otkriju naftu. Pa se obogate, pa onda i oni kao neki svjetski faktor. Svudje ih ima, u svakom mirovnom procesu. Pa im se to dopalo - vidjeli da ima jadnijih od njih. Pa polako, sve kao nece, pocnu jasiti jedna, pa druge. I udju na politicku scenu. A onda ovi mucenici krenu kod njih. Pa Brejviku pukne pred ocima, pa ih sad otimaju Alzirci... Eh pusto vrijeme kad smo lovoli ribu i pravili stolice od borovine...

  Ime: P. A.
  17.01.2013 17:40
  Mislim, nije mi ni iz dzepa, ni u dzep, ali brate... Pa nece valjda misliti da mogu bjezati kao u filmovima, a da ovi samo sjede i puse na mustiklu??!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.