Dostupni linkovi

Krivotvoreni lijekovi u Crnoj Gori?


Ilustracija
Ilustracija

Da li su do crnogorskih bolnica stigli neispravni lijekovi za kancer, sa krivotvorenom ambalažom i falsifikovanom dokumentacijom? Italijanski mediji su objavili da je razbijen lanac krijumčara neispravnih lijekova u toj zemlji, a da su ti lažni lijekovi od 2011. godine distribuirani u Njemačkoj, Holandiji, Engleskoj i Crnoj Gori. Za sada nema preciznih informacija da su u Crnu Goru stizali krivotvoreni lijekovi za kancer, saopštio je za Radio Slobodna Evropa direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Crne Gore Milorad Drljević.

Italijanski mediji su objavili, a crnogorski prenijeli informaciju, da je policija u Milanu razbila krijumčarsku grupu koja je nekoliko godina unazad - najprije krala lijekove iz farmaceutskih i bolničkih magacina, potom ih prepakivali u krivotvorenu ambalažu i uz prateću falsifikovanu dokumentaciju prodavali putem posrednika.

Prema izvještajima italijanskih medija lijekovi su tokom prepakivanja izgubili svoja svojstva zbog osjetljivosti na promjenu temperature. Oni su kao neispravni prodavani firmama u Njemačkoj, Engleskoj, Holandiji i Crnoj Gori.

Prema riječima direktora Agencije za lijekove Milorada Drljevića, Agencija ima puno povjerenje u legalni lanac snabdijevanja u Crnoj Gori:

„Povodom slučaja koji su objavili italijanski mediji mogu da kažem da je to slučaj koji je vezan za italijansku policiju i njene aktivnosti koja je otkrila kriminalne aktivnosti i lanac ljudi koji je uključen u to. Mi nijesmo apsolutno sigurni da u Crnoj Gori postoji prisustvo takvih falsifikovanih lijekova. U našem legalnom lancu snabdijevanja imamo puno povjerenje u taj lanac gdje svaki od učesnika u tom lancu snabdijevanja, znači u državnom sistemu ima svoju odgovornost i svoju ulogu“, naveo je Drljević.

Traži se informacija od Ministarstva

Agencija za lijekove će intenzivno pratiti sve aktivnosti vezane za istragu o krijumčarenim neispravnim lijekovima, a o svim saznanjima će biti obavještena javnost, kaže Drljević:

„Mi smo u intenzivnoj komunikaciji sa našim kolegama iz regiona i Italije. Ono što mogu reći je, da i sama italijanska Agencija za lijekove nije u toku svih tih aktivnosti i nije sigurno da u njihovom sistemu ima tih falsifikovanih lijekova jer se tu radi isključivo o sivom lancu distribucije lijekova i moguće je da u tom slučaju dođe do nekih novih saznanja. U svakom slučaju mi ćemo intenzivno pratiti sve aktivnosti na tom planu. Ukoliko bude bilo kakvih novih naših saznanja, odmah ćemo obavijestiti javnost u smislu eventualnog prestanka distribucije određenih lijekova, ukoliko se utvrdi da postoji njihovo prisustvo na našem tržištu. Za sada zaista nemamo nikakvo saznanje koje bi ukazivalo u tom pravcu“, rekao nam je Drljević.

I u Montefarmu, najvećoj instituciji koja snabdijeva stanovništvo i zdravstvene ustanove lijekovima i ostalim sredstvima za liječenje, odbacuju mogućnost da su lijekovi za najteže bolesti mogli ući u Crnu Goru bez potrebnih sertifikata.

„Lijekovi koji se nalaze u prometu moraju imati registraciono rješenje izdato od strane Agencije za lijekove. Ukoliko nemaju to rješenje, moraju imati sertifikat proizvođača i spisak zemalja iz Evropske unije i zemalja ex-Yu u kojima se nalaze u prometu“, kaže portparol Montefarma Vlatka Raičković.

Srđan Perić, poslanik Pozitivne i član skupštinskog Odbora za zdravstvo, ovu situaciju ocjenjuje veoma ozbiljnom i očekuje od Ministarstva zdravlja informaciju da li su navodi o krivotvorenim lijekovima na crnogorskom tržištu tačni:

„Prema novinskim napisima svakako jeste više nego ozbiljna situacija. Mi ćemo svakako tražiti od Ministarstva zdravlja informaciju o tome da li su navodi tačni ili nisu i sa čime raspolaže Ministatstvo zdravlja kada je u pitanju ova tema. Mi smo ranije više puta ukazivali da na tržištu lijekova prosto postoji previše stvari koje nisu do kraja definisane – da nije određena maksimalna cijena lijeka iako za to postoji zakonski instrument... Ovo jeste situacija koja se treba iskoristiti kao prilika da se, ne samo za bolesnike koji boluju od kancera, utvrdi da li su lijekovi koje primaju ispravni, kao i za sve ostale lijekove“, prokomentarisao je Perić.

XS
SM
MD
LG