Dostupni linkovi

Krivokapić: Nakon NATO pozivnice dogovor o nespornim izborima


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić je uvjeren da će NATO poslati pozvnicu Crnoj Gori za članstvo, navodeći da će to predstavljati nove obaveze za državu. Najvažnija obaveza nakon dobijanja pozivnice, po Krivokapiću, je unapređenje vladavine prava i uspostavljanje političkog dijaloga radi postizanja dogovora o organizovanju izbora koji će za sve učesnike biti nesporni.

Govoreći na temu „Crna Gora i NATO“ u organizaciji Centra za demokratsku tranziciju, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je ponovio da očekuje pozivnicu Sjevernoatlantske alijanse Crnoj Gori u decembru, ali naglasio da time nije završen posao za državu već počinju nove obaveze:

„Ja sam uvjeren, ali kažu da sam najveći optimista u Crnoj Gori, pa su moja uvjerenja često plod optimizma, a ne realnosti, ali mislim da je sad i realnost potpuno prisutna - da će taj poziv doći. I to je samo jedan ulazak u nove obaveze. Ja ih tako doživljavam, nove obaveze i nove šanse.“

Priključenje Crne Gore NATO savezu daće zemlji veću sigurnost i bezbjednost, te povećati insvesticije, a uticaće i na povećanje nivoa vladavine prava. Te prednosti se, prema Krivokapiću, posebno odnose na male zemlje kakva je Crna Gora:

„Manja zemlja je svakako više sigurna ako je u zajednici, lakše će doći investicije. Ali za mene je važnije od svega toga ovaj vrijednosni dio, vladavina prava. Moja mjera za zrelu državu, a time i za srećnu državu je vladavina prava. Ako država ima vladavinu prava to je zrela država. Parlament treba da ima ključnu ulogu u ispunjavanju kriterijuma. Da bi bili pravi član NATO-a potreban je nesporan izborni proces, vladavina prava i sve ono što je dio evroatlantskih vrijednosti", konstatovao je Krivokapić.

Govoreći o političkom stanju u Crnoj Gori i uticaju na integracije u NATO, Krivokapić je naveo da je Vlada u tehničkom mandatu, da politički odnosi imaju negativan trend, da je nepovjerenje na visokom nivou, a da su protesti dijela opozicije dodatno uticali na usijavanje političke scene.

Predsjednik parlamenta je naveo da je potrebno što prije uspostaviti dijalog među političkim subjektima, kako bi se došlo do dogovora oko narednog izazova pošto NATO uputi pozivnicu Crnoj Gori - a to je unapređenje vladavine prava i organizovanje parlamentarnih izbora koji bi za sve političke subjekte bili nesporni. Sadašnji trendovi, među kojima je zagađena medijska scena u Crnoj Gori, ne podstiču slobodne izbore rekao je Krivokapić:

„Potrebno je smirenje situacije političkim dogovorom, dati novi vjetar Odboru i svim ostalim formama koji će obezbjediti da se sadržina sprovede. Zakonska sadržina i drugi politički elementi koji se trebaju dogovoriti. U ovako zagađenom medijskom prostoru neke stvari se moraju riješiti jer prostor je postao takav, da ga ja vidim kao prostor devedesetih, kontaminiran. Znači to je uništenje struke, nepoštovanje standarda, a ulazimo u nešto što ne podstiče slobodne izbore nego unosi dodatni nemir u čitav politički sistem. Tako da će i to biti dio razgovora", naveo je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje da li protesti opozicionog Demokratskog fronta mogu biti prepreka učlanjenju Crne Gore u NATO Krivokapić je odgovorio odrečno. Po Krivokapiću, protesti su izazov za državu da pokaže demokratske kapacitete.

Krivokapić je siguran da put Crne Gore u NATO ne može biti doveden u pitanje, ukoliko bi nakon narednih parlamentarnih izbora došlo do promjene snaga u parlamentu:

„Mislim da je trajna većina u Crnoj Gori za NATO i da će biti sve veća. Očekujem da će već u decembru, kada to postane izvjesno, biti sve veća. To put kao i evropske integracije", rekao je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG