Dostupni linkovi

Kragujevac: Porođaj na trotoaru ispred bolnice


Zlatica i Jovan Savić
Zlatica i Jovan Savić

Kragujevčanka Zlatica Savić, porodila se na neobičan i dramatičan način na trotoaru ispred Kliničkog centra u Kragujevcu, uz pomoć mladog medicinskog tehničara Nikole Cvetkovića, koji nikada do tada nije porađao trudnice. Porođaj je protekao u najboljem redu, a mali Jovan je sa majkom već izašao iz porodilišta i pridružio se svojim starijim sestrama Milici i Neveni.

Trudnica Zlatica Savić osetila je jake bolove još u automobilu na putu od kuće u naselju Bresnica ka Kliničkom centru, a na trotoaru između parkinga i porodilišta shvatila je da je porođaj počeo. Dalje se sve odvijalo filmskom brzinom, kaže Zlatica Savić, kojoj je to bio treći porođaj.

“Suprug me je uzeo u ruke, ali ni on nije mogao dugo da me nosi pa me je spustio na trotoar. Počela sam da se porađam, dok je iz Kliničkog centra trčao Nikola, koji je najviše pomogao da beba dođe na svet. Beba nije odmah zaplakala, jer joj je pupčana vrpca bila obmotana oko vrata, ali je Nikola brzo i spretno, kao da je već porađao žene, odmotao vrpcu i beba je zaplakala. Tako je na svet došao Jovan Savić koji ima dve sestre Milicu i Nevenu", kaže za Radio Slobodna Evropa srećna majka.

Nikola Cvetković
Nikola Cvetković

Neobičnu scenu ispred najveće zdravstvene institucije u centralnoj Srbiji slučajno je primetio Nikola Cvetković, mladi medicinski tehničar u Jedinici intenzivnog lečenja Centra za anesteziju i reanimaciju, koji je, kao jedini muškarac u smeni, požurio u pomoć ženi koja se porađala na trotoaru.

“Bio mi je prvi put da porađam trudnicu, prvi put mi je bio da uopšte prisustvujem porođaju, ali sam se usresredio na događaj i isključio emocije i strah u želji da se porođaj završi što bezbednije po majku i bebu. Kada se beba našla u mojim rukama nije disala pa sam je okrenuo naglavačke, blago lupio po leđima i ona se zaplakala. Tada sam se osećao fenomenalno, ali tada su stigli trema i strah od mogućih komplikacija koje su mogle da se dese“, kaže za naš program Nikola Cvetković.

Porođaj na trotoaru ispred Kliničkog centra protekao je bez ikakvih problema, dečak težak tri kilograma i 100 grama ubrzo je prebačen u porodilište, odakle je sa majkom već izašao i stigao kući gde su ga radosno dočekali otac i starije sestre Milica i Nevena.

Majka se nakon porođaja oseća odlično, a Jovan dobro napreduje okružen pažnjom i ljubavlju sestara i roditelja.

XS
SM
MD
LG