Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 10:16 CET

Kosovo

Kosovski Srbi protestuju na Jarinju

Mitrovica
Mitrovica
Američki vojnici iz sastava KFOR-a postavili su oko 9.30 časova kontrolni punkt na putu Leposavić - Raška ispred prelaza Jarinje, na severu Kosova gde su se Srbi od utorka ujutro okupili protestujući zbog najavljene primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

KFOR je na ovom putu izašao sa više oklopnih vozila, postavio kontrolni punkt i vrši kontrolu saobraćaja.

Iz oba pravca se naizmenično propuštaju vozila, a kontrolu na samom prelazu Jarinje obavlja osoblje Euleksa. U neposrednoj blizini nalazi se i pet, šest vozila MUP-a Srbije. Područje oko Jarinja, na kosovskoj strani, povremeno nadleće i helikopter KFOR-a.

Kosovski Srbi su se okupili u ranim jutarnjim satima da bi, kako navode, iskazali neslaganje da se na tom mestu od 10. decembra primenjuje sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Okupljeni ističu da ne žele uspostavljanje granice između  Srbije i Kosova.

U severnoj Mitrovici oko 7.30 sati oglasile su se sirene za uzbunu, što je predstavljalo poziv građanima za protest. Situacija je na Jarinju mirna, a na licu mesta nalaze se i pripadnici MUP-a Srbije.

Okupljeni građani na delu prelaza Jarinje, od Raške ka Leposaviću, uklonili su nekoliko betonskih ivičnjaka, gde su do ponedeljka izvođeni radovi na uspostavljanju integrisanog prelaza Jarinje. Radnici, međutim, u utorak nisu nastavili radove.

Saobraćaj na relaciji Raška-Leposavić preko Jarinja nije obustavljen i da se odvija nesmetano u oba pravca. Na mestu gde su izvođeni radovi, nalaze se automobili sa srpskim kosovsko-mitrovačkim registarskim tablicama.

U severnoj Mitrovici su zbog okupljanja Srba na Jarinju i sirena za uzbunu koje se povremeno čuju u školama u ovom delu grada skraćeni časovi. Nastava nije obustavljena, ali su u osnovnim i srednjim školama zbog okupljanja na Jarinju časovi skraćeni na pola sata.

Predstavnik Srba iz severne Mitrovice Krstimir Pantić nedavno je najavio mogućnost blokade puteva i prelaza ukoliko Srbi sa severa Kosova ne budu dobili tražene garancije u pogledu primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Predstavnik Srba iz Leposavića, opštine na krajnjem severu Kosova, Slavko Stevanović izjavio je da protestom građani na Jarinju žele da na demokratski način upute poruku da ne žele granicu između Srbije i Kosova.

Stevanović je naveo da se okupljeni građani neće protiviti nastavku radova, niti će to sprečavati bilo kakvim nasiljem.

Prema njegovim rečima, oni su se okupili da bi na demokratski način iskazali nezadovoljstvo i pokazali da ne žele granicu sa Srbijom.

"Nemamo nikakve specijalne planove, ovde smo se okupili, tu ćemo ostati do daljnjeg", rekao je on.

Stevanović je naglasio da na tom mestu nikada nije bila granica, ni granični prelaz.

"Ovde ne želimo kosovsku carinu. Ne želimo albanske institucije i ne želimo kosovsku policiju", rekao je novinarima Stevanović.

"Mi ne prihvatamo carinu niti bilo kakvu granicu na području između Kosova i centralne Srbije", rekao je Stevanović, podsetivši da su srpski predstavnici četiri opštine sa severa Kosova doneli zaključke koji ih obavezuju.

Jasmina Šćekić

jscekic+yahoo.com

Apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini. Kao dopisnik RSE za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Rino
08.12.2012 01:39
Jedini narod koji u zadnjih 30 godina nije stao sa protestima, barikadama, provokacijama, ekstremnim prijetnjama te diplomatskim i politickim pritiscima, a da o ratovima protiv svojih susjeda da nepricamo. Pa dokle vise?

Ime: Don Kihot
05.12.2012 13:55
Dokle ce vise Srbi da se "valjaju po ulicama" i da izigravaju zrtve po scenariju dirigovanog dogadjanja naroda. Godina je 2012 a ne 1989/90 g. i Milosevic je u medjuvremenu umro. Dacic je tu da "nastavi-gde ja stadoh". Od toga nema nista. Kasa srbijanske vlade je prazna a Evropska Unija je obecala finansijsku pomoc.
Pomoc za skromne i postene...a ne bahate i razularene. Treba neko to da javi onima na Jarinju kao i ostalim granicnim prelazima izmedju Srbije i samostalne Republike Kosovo. Ostaje da Srbi sa severa Kosova odu u Beograd i rasciste sa onima koji su ih varali da zive u Srbiji ..... a ne na Kosovu.
Odgovor

Ime: dejan za don kihota Grad: bg
05.12.2012 15:41
A ti sa svojim komentarom si "'posten"" po haskom ili americkom zakona?

Ime: Serdjo
04.12.2012 14:28
Postenim,ispravnim i dobro obavjestenim gradjanima ne smetaju granicni prelazi izmedju Kosova i Srbije. Tu granicu je Milosevic prihvatio kada je u Kumanovu,juna 1999 god potpisao kapitulaciju Srbije. Kosovsko-srbijanska granica ce se ionako kasnije prelaziti samo sa licnom kartom. Granica smeta laznim srpskim megalomanima, svercerima, i onima koji su u pravno nedefinisanom stanju na severu Kosova uzimali novac i od Beograda i od "mrskih" vlasti iz Pristine. Konfuzno stanje ne moze trajati vjecito i tome mora napokon doci kraj.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
04.12.2012 17:59
Sasvim tako. Dobro poznat sidrom - "Nema rata; ogolje se!"

Ime: Anonimni posjetilac
04.12.2012 12:53
ŠTA ZAPRAVO HOĆETE?
Odgovor

Ime: Ce Gevara
04.12.2012 14:20
Ko ??? Srbi sa Kosova,Albanci ili vlasti iz Beograda.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
04.12.2012 23:40
Možda nije precizirano kome je upućeno, ali mora se priznati da je pitanje generalno genijalno!
Odgovor

Ime: P. A.
04.12.2012 14:15
Kako bre sta hoce? Instrumentirani od strane lokalne politicke elite, trce na barikade po naredjenju. Elita instrumentirana od politicke elit iz Beograda sa zajednickim ciljem da se situacija ucini nestabilnom, a tada - po definiciji - postoji sansa da se nesto usicari. Eto sta hoce.

Ime: Anonimni posjetilac
04.12.2012 11:55
A ko vas sta pita jel hocete li necete? Hajde vise dosta vas je bilo, 30 godina trujete Balkan svojim problemima.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.