Utorak, 06. oktobar/listopad 2015, 08:11 CET

Srbija

Kosovski Srbi Nikoliću: Ne možemo prihvatiti sporazum o prelazima

Tomislav Nikolić na sastanku sa kosovskim Srbima, 28. novembar 2012. Beograd
Tomislav Nikolić na sastanku sa kosovskim Srbima, 28. novembar 2012. Beograd
Srbi ne mogu da prihvate sporazum o prelazima, poruka je predsednika opština sa severa Kosova nakon razgovora sa predsednikom i premijerom Srbije, ali obećavaju da neće praviti ni probleme osim što zadržavaju pravo na, kažu, mirne proteste. Iz Beograda odlaze sa uveravanjima da će srpske vlasti pokušati da taj sporazum poprave tako da Srbi ne moraju da uzimaju kosovska dokumenta, menjaju srpske
tablice i plaćaju carinu Prištini. 

Još jednom je predsednik Srbije Tomislav Nikolić okupio na Andrićevom vencu predsednike opština sa severa Kosova. Ovoga puta u društvu premijera Ivice Dačića glavna tema bila je skora primena integrisanog upravljanja prelazima, jednog od briselskh sporazuma kojima se protive Srbi sa severa Kosova a Vlada  Beogradu je namerna da ih sprovede.

Srbi na severu Kosova ne mogu da prihvate sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ako on znači uspostavljanje granice sa Srbijom, rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

„Dobili smo uveravanja od predsednika republike i premijera da će pokušati u okviru nastavka tehničkog dijaloga da se taj sporazum na neki način popravi u smislu da Srbi ne moraju da vade tzv. kosovska lična dokumenta, da ne moraju da menjaju srpske tablice, da ne moraju da plaćaju carine tzv. nezavisnom Kosovu“, naveo je Ristić. 

Sadašnja vlada se pravda time da ima obavezu da sprovede sporazume koje je sa Prištinom u Briselu dogovorila prethodna iako misli da oni nisu u najboljem interesu Srbije. No, Srbi neće učestvovati u implementaciji sporazuma o prelazima i, kaže jedan od učesnika ovih razgovora Slaviša Ristić, zadržavaju pravo na mirne proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

„Ukoliko dobijemo neku vrstu garancija da na tim prelazima nećemo plaćati carinu kvazi državi Kosovu, da nas niko neće silom terati da menjamo svoje državljanstvo i svoja lična dokumenta mi svakako pomažući svojoj državi nećemo praviti nikakve probleme. Mi nećemo ni ovako praviti bilo koje probleme osim što ćemo iskoristiti svoje pravo da nastavimo svoje mirne proteste jer ne možemo prihvatiti da nam bilo ko nametne političku volju iz Prištine“, poručuje Ristić.

Spisak lepih želja

Čelnici srpskih opština sa severa Kosova, koji su se u poslednje vreme, ne tako retko suprostavljali Beogradu i na terenu preduzimali akcije suprotno sugestijama srpskih državnih zvaničnika sreli su se Nikolićem i Dačićem uoči niza diplomatskih sastanaka u naredne dve nedelje, koji će prema najavama samog Dačića, umnogome odrediti razvoj događaja oko kosovskog problema, ali i najave da će na Merdaru, Jarinju i Končulju 10. decembra početi da se primenjuje integrisano upravljanje prelazima, što je domaćim medijima potvrdio predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun. Ali, zanimljivo je kako Drecun opisuje da će izgledati ti prelazi.
Prelaz MerdarePrelaz Merdare
x
Prelaz Merdare
Prelaz Merdare

“Biće jedno parče zemlje podeljeno žicom po sredini, na jednoj strani će biti pripadnici naše policije na drugoj KPS, ali i EULEKS sa KPS-om. Kada Srbin dođe i pokaže ličnu kartu na kosovskoj strani i ako Albanac iz KPS-a želi da mu uzme ličnu kartu ovaj kaže ne dam tebi, daću sam pripadniku EULEKS-a. I ovaj zove pripadnika EULEKS-a”, tvrdi Drecun.

Dosadašnji pokušaji Prištine da uspostavi suverenitet na celoj teritoriji Kosova što podrazumeva graničnu kontrolu na svim prelazima dovodili su do sukoba na severu Kosova, paljenja prelaza, bilo je čak i ranjenih od vatrenog oružja, a jedan pripadnik specijalnih snaga kosovske policije je ubijen.

Uoči dolaska Srba sa severa Kosova u Beograd prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da će sprovođenje sporazuma biti teško za Srbiju, kao i da će sve što se bude dešavalo po pitanju Kosova biti bolno za Srbiju. Istovremeno je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu u Njujorku ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić poručio da je Beograd spreman da primeni do sada postignute dogovore u dijalogu sa Prištinom i da je otvoren za razgovore o svemu izuzev o ukidanju srpskih institucija.

Primetno je i da vše puta najavljivana platforma državnog vrha o Kosovu još nije objavljena što je za Jelenu Milić, direktorku Centra za evroatlantske studije svojevrstan zastoj. Ona taj izostanak čita kao nemogućnost sprovođenja u delo tog dokumenta a obećanja beogradskih vlasti kosovskim Srbima vidi kao spisak lepih želja.

„Spisak ovih zahteva koji Srbi sa severa imaju, u stvari koji im je državni vrh dao, je po meni, bojim se, neostvariv. Mislim da je to veliki korak nazad u odnosu na ono što je već dogovoreno. Ono što mene brine je što već sada od državnog vrha, recimo od Olivera Antića, savetnika predsednika države, čujemo da će oni eventualno oslobađajajuću presudu Haradinaju odmah iskoristiti kao osnovu za snižavanje dijaloga. To nikako nije dobro i ja se bojim da je sad ovaj spisak lepih želja korak u tom pravcu. Bojim se da bih tome dodala i izjavu ministra spoljnih poslova Mrkića da Srbija nije spremna da ukida paralelne institucije a to su bila očekivanja EU od Srbije“, zaključuje Milić.

U saopštenju predsednika i premijera Srbije nakon sastanka navedeno je da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da se obezbedi bolji život, mir i sigurnost građana koji žive na Kosovu.

Ljudmila Cvetković

Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: VB Grad: Beograd
29.11.2012 12:37
Ne dopire mi do mozga:koliko je tim monstrumima debeo obraz i do koje mere su spremni da nas sve zlostavljaju e da bi njima bilo potaman?Nama ne trebaju ni Nemci ni Turci ni NATO bombardovanje kad imamo bracu patriote sa severa Kosova!
Em nas kostaju,em trose vise od svih onih koji nesto rade u Srbiji,em izvoljevaju,em su najbogatiji?!Jedva cekam da me neko porobi i oslobodi ovih i ovakvih patriota.Hoce li meni neko ispuniti ovu zelju?Ali mene niko nista ne pita,a ovi laju i svi ih slusaju,a trose moje pare,pare nase dece,svih onih koji su trebali da zive i stvaraju ovde,a pobegli su od majorizacije lopova,secikesa i profesionalnih Srba.Zbog takvih u popisu vise ne pisem da sam Srpkinja.Kad se setim ko je sve Srbin,zlo mi je i ne razbijam glavu zasto nam je svakog dana sve gore.

Ime: gocko Grad: leposavic
29.11.2012 12:00
Tesko nama kad Nikolic i Dacic brane srpske interese

Ime: beli Grad: usa
29.11.2012 03:51
Ovo sto traze Srbi sa severa KiM nije u skladu sa izjavama raznih EU predstavnika i zato ne ocekujem od srpske vlade da ih uvazi.

Ime: Monti
29.11.2012 01:10
Kosovski Srbi su se i ranije skupljali (kao sada sa Nikolicem) i sa predsednikom Milosevicem. I tada im je Milosevic rekao "Niko ne sme vise da vas bije ......" - kasnije je dodao -osim mene. Da se ista situacija ne ponovo i sa Nikolicem. Razlika je samo u tome sto Nikolic (za razliku od Milosevica) ne mora da bije Srbe sa citavog Kosova -nego samo one iz njenog severnog dela.

Ime: ilir Grad: zagreb
28.11.2012 23:54
Koja ono bese "crvena linija"? Aha, sjetih se: Kosovo je trazilo da se spoji s Albanijom ali su im rekli da ne smiju mijenjati granice i da ce tako biti sa svim kosovskim granicama. Ako Srbija blokira da se sjever integrira onda Kosovo bas i nece paziti na ostatak dogovorenog:

www.slobodnaevropa.org/content/dan-albanske-zastave-na-kosovu-analiticari-ujedinjenje-nije-samo-san/24783810.html

sto bi u ovim krajevima rekli: kaj ne?

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Nit' Ruzvelt, nit' Nikson

Ako bi želeli da sažmemo, iz Vašingtona je doneta afera od milja nazvana "vojvođanski Votergejt". A da bi vam jasnije bilo pratite trag od sestre jedne ministarke, čak i ako zanemarite zeta, dolazite do prisluškivanja. Samo ne pitajte ko koga tu reketira
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Vučićevi regionalni frontovi ili proširenje područja drame

Bog i Vučić - nadamo se - znaju zašto je baš ovaj mesec toliko značajan i presudan, no još važnije od toga je da li u ponašanju vlasti uopšte ima nekog sistematskog „nauma“, piše Teofil Pančić
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Peti oktobar: DS - Evropska politika je naša

Petnaesta godišnjica petooktobarskih promena protekla je danas u Srbiji bez mnogo pompe, a ovaj događaj se najčešće analizira kroz prizmu tekovina 5. oktobra.

Turska i Brisel različito o izbeglicama

EU poručuje da protok izbjeglica preko Turske mora pod hitno da stane, dok turski predsjednik ističe da se od njegove zemlje ne može praviti "sabirni centar" za izbjeglice.

Postignut dogovor o TPP-u

SAD, Japan i još 10 zemalja pacifičkog regiona postigli su dogovor o krupnom trgovinskom sporazumu, koji će smanjiti trgovinske barijere i postaviti komercijalne standarde za 40 odsto svetske ekonomije.