Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 14:24 CET

  Srbija

  Kosovski Srbi Nikoliću: Ne možemo prihvatiti sporazum o prelazima

  Tomislav Nikolić na sastanku sa kosovskim Srbima, 28. novembar 2012. Beograd
  Tomislav Nikolić na sastanku sa kosovskim Srbima, 28. novembar 2012. Beograd
  Srbi ne mogu da prihvate sporazum o prelazima, poruka je predsednika opština sa severa Kosova nakon razgovora sa predsednikom i premijerom Srbije, ali obećavaju da neće praviti ni probleme osim što zadržavaju pravo na, kažu, mirne proteste. Iz Beograda odlaze sa uveravanjima da će srpske vlasti pokušati da taj sporazum poprave tako da Srbi ne moraju da uzimaju kosovska dokumenta, menjaju srpske
  tablice i plaćaju carinu Prištini. 

  Još jednom je predsednik Srbije Tomislav Nikolić okupio na Andrićevom vencu predsednike opština sa severa Kosova. Ovoga puta u društvu premijera Ivice Dačića glavna tema bila je skora primena integrisanog upravljanja prelazima, jednog od briselskh sporazuma kojima se protive Srbi sa severa Kosova a Vlada  Beogradu je namerna da ih sprovede.

  Srbi na severu Kosova ne mogu da prihvate sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ako on znači uspostavljanje granice sa Srbijom, rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

  „Dobili smo uveravanja od predsednika republike i premijera da će pokušati u okviru nastavka tehničkog dijaloga da se taj sporazum na neki način popravi u smislu da Srbi ne moraju da vade tzv. kosovska lična dokumenta, da ne moraju da menjaju srpske tablice, da ne moraju da plaćaju carine tzv. nezavisnom Kosovu“, naveo je Ristić. 

  Sadašnja vlada se pravda time da ima obavezu da sprovede sporazume koje je sa Prištinom u Briselu dogovorila prethodna iako misli da oni nisu u najboljem interesu Srbije. No, Srbi neće učestvovati u implementaciji sporazuma o prelazima i, kaže jedan od učesnika ovih razgovora Slaviša Ristić, zadržavaju pravo na mirne proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

  „Ukoliko dobijemo neku vrstu garancija da na tim prelazima nećemo plaćati carinu kvazi državi Kosovu, da nas niko neće silom terati da menjamo svoje državljanstvo i svoja lična dokumenta mi svakako pomažući svojoj državi nećemo praviti nikakve probleme. Mi nećemo ni ovako praviti bilo koje probleme osim što ćemo iskoristiti svoje pravo da nastavimo svoje mirne proteste jer ne možemo prihvatiti da nam bilo ko nametne političku volju iz Prištine“, poručuje Ristić.

  Spisak lepih želja

  Čelnici srpskih opština sa severa Kosova, koji su se u poslednje vreme, ne tako retko suprostavljali Beogradu i na terenu preduzimali akcije suprotno sugestijama srpskih državnih zvaničnika sreli su se Nikolićem i Dačićem uoči niza diplomatskih sastanaka u naredne dve nedelje, koji će prema najavama samog Dačića, umnogome odrediti razvoj događaja oko kosovskog problema, ali i najave da će na Merdaru, Jarinju i Končulju 10. decembra početi da se primenjuje integrisano upravljanje prelazima, što je domaćim medijima potvrdio predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun. Ali, zanimljivo je kako Drecun opisuje da će izgledati ti prelazi.
  Prelaz MerdarePrelaz Merdare
  x
  Prelaz Merdare
  Prelaz Merdare

  “Biće jedno parče zemlje podeljeno žicom po sredini, na jednoj strani će biti pripadnici naše policije na drugoj KPS, ali i EULEKS sa KPS-om. Kada Srbin dođe i pokaže ličnu kartu na kosovskoj strani i ako Albanac iz KPS-a želi da mu uzme ličnu kartu ovaj kaže ne dam tebi, daću sam pripadniku EULEKS-a. I ovaj zove pripadnika EULEKS-a”, tvrdi Drecun.

  Dosadašnji pokušaji Prištine da uspostavi suverenitet na celoj teritoriji Kosova što podrazumeva graničnu kontrolu na svim prelazima dovodili su do sukoba na severu Kosova, paljenja prelaza, bilo je čak i ranjenih od vatrenog oružja, a jedan pripadnik specijalnih snaga kosovske policije je ubijen.

  Uoči dolaska Srba sa severa Kosova u Beograd prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da će sprovođenje sporazuma biti teško za Srbiju, kao i da će sve što se bude dešavalo po pitanju Kosova biti bolno za Srbiju. Istovremeno je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu u Njujorku ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić poručio da je Beograd spreman da primeni do sada postignute dogovore u dijalogu sa Prištinom i da je otvoren za razgovore o svemu izuzev o ukidanju srpskih institucija.

  Primetno je i da vše puta najavljivana platforma državnog vrha o Kosovu još nije objavljena što je za Jelenu Milić, direktorku Centra za evroatlantske studije svojevrstan zastoj. Ona taj izostanak čita kao nemogućnost sprovođenja u delo tog dokumenta a obećanja beogradskih vlasti kosovskim Srbima vidi kao spisak lepih želja.

  „Spisak ovih zahteva koji Srbi sa severa imaju, u stvari koji im je državni vrh dao, je po meni, bojim se, neostvariv. Mislim da je to veliki korak nazad u odnosu na ono što je već dogovoreno. Ono što mene brine je što već sada od državnog vrha, recimo od Olivera Antića, savetnika predsednika države, čujemo da će oni eventualno oslobađajajuću presudu Haradinaju odmah iskoristiti kao osnovu za snižavanje dijaloga. To nikako nije dobro i ja se bojim da je sad ovaj spisak lepih želja korak u tom pravcu. Bojim se da bih tome dodala i izjavu ministra spoljnih poslova Mrkića da Srbija nije spremna da ukida paralelne institucije a to su bila očekivanja EU od Srbije“, zaključuje Milić.

  U saopštenju predsednika i premijera Srbije nakon sastanka navedeno je da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da se obezbedi bolji život, mir i sigurnost građana koji žive na Kosovu.

  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: VB Grad: Beograd
  29.11.2012 12:37
  Ne dopire mi do mozga:koliko je tim monstrumima debeo obraz i do koje mere su spremni da nas sve zlostavljaju e da bi njima bilo potaman?Nama ne trebaju ni Nemci ni Turci ni NATO bombardovanje kad imamo bracu patriote sa severa Kosova!
  Em nas kostaju,em trose vise od svih onih koji nesto rade u Srbiji,em izvoljevaju,em su najbogatiji?!Jedva cekam da me neko porobi i oslobodi ovih i ovakvih patriota.Hoce li meni neko ispuniti ovu zelju?Ali mene niko nista ne pita,a ovi laju i svi ih slusaju,a trose moje pare,pare nase dece,svih onih koji su trebali da zive i stvaraju ovde,a pobegli su od majorizacije lopova,secikesa i profesionalnih Srba.Zbog takvih u popisu vise ne pisem da sam Srpkinja.Kad se setim ko je sve Srbin,zlo mi je i ne razbijam glavu zasto nam je svakog dana sve gore.

  Ime: gocko Grad: leposavic
  29.11.2012 12:00
  Tesko nama kad Nikolic i Dacic brane srpske interese

  Ime: beli Grad: usa
  29.11.2012 03:51
  Ovo sto traze Srbi sa severa KiM nije u skladu sa izjavama raznih EU predstavnika i zato ne ocekujem od srpske vlade da ih uvazi.

  Ime: Monti
  29.11.2012 01:10
  Kosovski Srbi su se i ranije skupljali (kao sada sa Nikolicem) i sa predsednikom Milosevicem. I tada im je Milosevic rekao "Niko ne sme vise da vas bije ......" - kasnije je dodao -osim mene. Da se ista situacija ne ponovo i sa Nikolicem. Razlika je samo u tome sto Nikolic (za razliku od Milosevica) ne mora da bije Srbe sa citavog Kosova -nego samo one iz njenog severnog dela.

  Ime: ilir Grad: zagreb
  28.11.2012 23:54
  Koja ono bese "crvena linija"? Aha, sjetih se: Kosovo je trazilo da se spoji s Albanijom ali su im rekli da ne smiju mijenjati granice i da ce tako biti sa svim kosovskim granicama. Ako Srbija blokira da se sjever integrira onda Kosovo bas i nece paziti na ostatak dogovorenog:

  www.slobodnaevropa.org/content/dan-albanske-zastave-na-kosovu-analiticari-ujedinjenje-nije-samo-san/24783810.html

  sto bi u ovim krajevima rekli: kaj ne?

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

  Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins navode da svake godine u Americi usled medicinskih grešaka dolazi do više od 250.000 smrtnih slučajeva

  Ogromna šteta u crkvi Sv. Save u Njujorku

  Istraga o požaru u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku još je u toku, a parohijan Miroslav Vajić za naš program kaže da je materijalna šteta ogromna.

  Kosovo i Turska uskoro bez viza u EU

  Evropska komisija je danas preporučila ukidanje viza za Tursku i Kosovo. U slučaju Turske, to je deo sporazuma za rješavanje migrantske krize, a što se tiče Kosovu to je redovan proces koji se mogao i očekivati.