Četvrtak, 02. april/travanj 2015, 11:44 CET

Kosovo

Kosovske vlasti: 2012. godina velikog progresa

Kosovski premijer i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Briselu, novembar 2012
Kosovski premijer i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Briselu, novembar 2012
Kosovo je ove godine zabeležio veliki progres između čega je i normalizacija odnosa sa Srbijom, izjavio je kosovski premijer Hashim Thaçi na poslednjem zasedanju Vlade za ovu godinu. 

Za premijera Thaçija 2012. godina je bilo mnogo pozitivnija od prethodnih godina.

Kosovo je priznala polovina članica UN-a, zemlja je učlanjena u razne međunarodne finansijske institucije, postignuto je i partnerstvo sa mnogim demokratskim državama te je i prošireno diplomatsko predstavništvo.

„Subjektivitet države Kosova u 2012. je veoma ojačan. Sad smo i na pragu obeležavanja pete godišnjice nezavinosti Kosova, koju je priznala polovina članica UN-a. Zahvaljujem se svim međunarodnim prijateljima koji su olakšali proces lobiranja i priznanja Kosova. Istovremeno, taj proces je povezan sa uspehom koji smo postigli, jer smo sproveli sve potrebne i neophnode reforme i međunarodne obaveze iz Ahtisarijevog dokumenta, što je označilo i okončanje nadgledane nezavisnosti. Sada Kosovo ima svoj Ustav i zakone“, kazao je Thaçi.

Premijer Kosova je takođe istakao da je od velike važnosti učlanjenje Kosova u Evropsku banku za obnovu i razvoj, te i to što je u 2012. ozvaničen sam proces evrointegracija dobijanjem vodiča o liberalizaciji viza i studije izvodljivosti. On je takođe naglasio da je 2012. označila i početak normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

“Kosovo danas kao nezavnisna država predstavlja faktor mira i stabilnosti u regionu. Izgradili smo dobrosusedske odnose sa svima u regionu, ali naša posvećenost je bila da izgradimo odnose ravnopravnog nivoa i sa državom Srbijom. Dijalog Kosova i Srbije je počeo da pokazuje prve konkretne rezultate, kako u ojačavanju vladavine prava, tako i u promeni stava Srbije u pravcu priznanju nezavinosti Kosova. Početak implementacije IBM je bio konkretan pozitivan rezultat. Prvo na dva prelaza, a 31. decembra će početi i implementacija IBM-a na Brnjaku i Beloj zemlji. U januaru će se u celosti okončati integrisano upravljanje granicama na svih šest prelaza. Ovo je potvrda realnosti i granica Kosova i Srbje”, istakao je Thaçi.

Kosovski premijer je kazao da će Vlada Kosova u 2013. početi sa novim planom radana ekonomskom razvoju, smanjenju stope nezaposlenosti, ojačavanju vladavine prava, te da će to biti godina kada će Kosovo obeležiti progres na putu evroitnegracija. 

Za opozicioni pokret Samoopredeljenje, godina 2012. je bila samo Deja vu – odnosno, nešto što je već bilo viđeno i što se ponavlja. Na konferenciji za novinare ovog pokreta, rečeno je da je godina za nama bila ispunjena velikim promašajima Thaçijeve vlade.

Shpend Ahmeti, podpredsednik pokreta Samoopredeljenje, istakao da je ove godine vladavina zakona uzdrmana pokušajima gašenja demokratije u mnogim skandalima.

On je pomenuo intervenciju policije u Skupštini Kosova, udaljavanje poslanika iz dvorišta skupštine, nasilje nad građanima, te skandal unutar Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi izdavanja pasoša.

“Najveći skandal je možda prisluškivanje telefonskih razgovora koji su objavljeni u javnosti pre par nedelja, a preko kojih smo shvatili u kakvoj mafijaškoj državi živimo. Tu smo razumeli više o nepotizmu, odnosno kako se tetke i stričevi političara 'skrašavaju'“, kazao je Ahmeti.

On je takođe podsetio na obećanje premijera Kosova da sa Srbijom nikada neće voditi politički dijalog koji je trenutno u toku.

“Činjenica je da je dijalog počeo kao tehnički, koji, citiram premijera Thaçija, 'nikada neće postati politički dijalog', ali to se ipak desilo. Kada je rekao da neće govoriti o severu i da je ovaj politički dijalog o normalizaciji odnosa, na kraju je ispalo da je dijalog o unutrašnjem uređenju Republike Kosova”, kazao je Ahmeti.

Amra Zejneli

ZejneliA+bureaumail.rferl.org

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u Sjedinjenim Državama. Novinarstvom počela da se bavi 2001. godine. Radila kao dopisnik Radio Televizije Kosova, program na bosanskom jeziku, a trenutno je urednik na RTK-Radiju. Radiju Slobodna Evropa pridružila se u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
28.12.2012 21:08

2012 god velikog progresa za ovo treba imati zdrav stomak i dobro se ismijati
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
03.01.2013 10:31
A posebno ce biti smijesno kada Republika Kosovo ove godine dobije stolicu u Generalnoj skupstini UN-a, jer vec sad ima vecinu u tom medjunarodnom tijelu.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.