Dostupni linkovi

Kosovska diplomatija još uvek spava


Skender Hyseni na sednici Saveta bezbednosti UN, 03. avgust 2010.
Skender Hyseni na sednici Saveta bezbednosti UN, 03. avgust 2010.
Dok visoki zvaničnici Kosova na pragu Generalne Skupštine UN-a lobiraju u New Yorku protiv srbijanske Rezolucije o Kosovu, opozicija smatra da još jedna rezolucija Srbije zapravo ukazuje na nedostatak konkretne nacionalne strategije kosovske diplomatije.

Prema planu predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, ministar spoljnih poslova, Skender Hyseni, i premijer Kosova Hashim Thaqi, koji će im se u utorak pridružiti u New York-u, održaće niz sastanaka u New Yorku kako bi predstavnike zemalja članica UN ubedili da ne glasaju za predlog rezolucije kao i da priznaju Kosovo.

Naser Rugova iz Demokratskog saveza Dardanije smatra da bi malo šta bilo postignuto za dobrobit Kosova da nije bilo napora međunarodne zajednice.

“Nove incijative vlade Srbije kako bi se dobilo na vremenu, njihovo prolongiranje, još jednom pokazuje da kosovska diplomatija još uvek spava. Naša očekivanja su vezana za naše međunarodne prijatelje koji su na kraju krajeva i sponzori nezavisnosti Kosova i koji se maksimalno trude da ta rezolucija ne prođe na Generalnoj Skupštini. Ali, zar ne bi bilo bolje da oni to vreme i energiju u stvari iskoriste za povećanje broja priznanja nezavisnosti Kosova?” kaže Rugova.

Ibrahim Gashi iz opozicione Alijanse za novo Kosovo veruje da će se, zahvaljujući pritisku međunarodne zajednice, postići kompromis oko podnete Rezolucije o Kosovu.

“Sutrašnji sastanak predsednika Tadića sa šeficom diplomatije EU Ketrin Eshton može rezultirati nekim promenama, a siguran sam da rezolucija neće proći na Generalnoj Skupštini, ukoliko Srbija ne dozvoli da se modifikuje deo koji ignoriše mišljenje MSP i deo gde se poziva na razgovor o statusu. Optimista sam da rezolucija neće dobiti dovoljan broj glasova iz dva razloga – jer postoji jaka zajednica članica UN koje su sada već priznale Kosovo, kao i jasno afirmativno mišljenje MSP o nezavisnosti koje ide u korist Kosova”, navodi Gashi.

Jedan od lidera Srba iz centralnog Kosova, Ranđel Nojkić, veruje da će se rasprava o rezoluciji o Kosovu odložiti ukoliko ne dođe do kompromisa ili do promena.

“Situacija je za sada dosta komplikovana i mislim da će se desiti ono najavljeno, a to je da je moguće da se odloži rasprava o ovoj rezoluciji ukoliko se ne nađe kompromis i ukoliko rezolucija ne doživi određenu promenu. Ova rezolucija je u interesu Beograda u smislu da praktično učvrsti svoju poziciju kada su u pitanju ove međunarodne institucije”, rekao je Nojkić.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija zasedaće 9. septembra kako bi raspravljala o Rezoluciji o Kosovu, koju je podneo Beograd nakon objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG