Subota, 30. april/travanj 2016, 09:11 CET

  Kosovo

  Kosovska opozicija: Fond za integraciju ili autonomiju?

  Ilustracija
  Ilustracija
  Kosovski lideri tvrde da je u Briselu na poslednjoj rundi razgovora postignuta saglasnost o formiranju fonda za razvoj opština na severu Kosova. Opozicija zahteva dodatna objašnjenja - dok jedni smatraju da odvojeno finansiranje predstavlja prvi korak ka autonomiji, drugi ističu da takav sporazum ne krši Ustav Kosova.

  Opozicija na Kosovu zatražiće od premijera Hašima Tačija više transparentnosti po pitanju fond za razvoj opština na severu zemlje. Dogovor o takvom fondu postignut je tokom dijaloga premijera Kosova i Srbije u Briselu, a njegov cilj je transparentno raspolaganje sredstvima za razvoj opština na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, a koje paralelno funkcionišu izvan ustavnog i pravnog sistema Kosova i na osnovu zakona Srbije.

  Prethodno je Tači izjavio da će se iz razvojnog fonda finansirati razni infrastrukturni projekti. Ovaj fond biće otvoren i za međunarodne donatore, ali i za Srbiju. Fondom će upravljati telo koje će činiti ministri Vlade Republike Kosova, jedan predstavnik iz redova srpskih zajednica koje žive na severu i jedan visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu.

  Opozicija u Prištini je jedinstvena samo kada su u pitanju zahtevi za više detalja o fondu, ali ne i oko njegovog političkog uticaja. Dok iz Demokratskog saveza i iz Alijanse za budućnost ne smatraju da jedan takav fond vodi ka autonomiji severa, Pokret Samoopredeljenje ipak veruje da odvojen budžet za taj deo zemlje ipak govori o statusu autonomije za sever.

  Šef parlamentarne grupe DSK-a Ismet Bećiri istakao je da će se na sednici skupštine u četvrtak zatražiti od kosovskog premijera da bude više transparentan kada je u pitanju dijalog sa Srbijom.

  "Formiranje takvog fonda ni na koji način ne bi trebalo da dovede u pitanje suverenitet i celovitost zemlje i ovaj proces ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa našim Ustavom. Prema tome, tražimo više informacija i na osnovu toga izdaćemo naše mišljenje u skupštini", kazao je Bećiri.

  Pokret Samoopredeljenje je međutim uveren da dogovor o fondu za razvoj predstavlja prvi korak ka autonomiji tog dela zemlje s obzirom da se na taj način odvaja od budžeta Kosova. Špend Ahmeti, potpredsednik Pokreta, dodaje i da takav fond promoviše teritorijalnu podelu zemlje.

  "Fond sa etničkim i teritorijalnim motivima otkriva plan za autonomni entitet. Odvojeno finansiranje - osnova autonomije. Ne radi se o decentralizaciji finansiranja već o podeli u kojoj neustavne i nezvanične grupe dobijaju ekskluzivnu moć za jedan deo prihoda. Kada se uspostave temelji autonomije, odvajanje je samo pitanje vremena", ističe Ahmeti.

  S druge strane, generalni sekretar Alijanse Burim Ramadani takođe navodi da će se tražiti detalji oko dijaloga i oko fonda, ali dodaje da tako nešto ne ugrožava jedinstven karakter budžeta Kosova.

  "Ova vrsta privremenog aranžmana je u sklopu Ustava i zakona Kosova koji čuva sever Kosova i omogućava integraciju Srba u politički sistem zemlje i kao takav ne predstavlja rizik", smatra Ramadani.

  Prethodno je zamenica premijera Kosova Edita Tahiri istakla da će se carinski prihodi sa graničnih prelaza 1 i 31 slivati u privremeni fond i da će se potom ta sredstva ulivati u budžet Kosova. Tim fondom će potom raspolagati zajednička komisija u kojoj će biti jedan član kosovske vlade, jedan predstavnik Srba sa severa i jedan predstavnik EU.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  30.01.2013 12:03
  Ово би била побде за србе са севера јужне српске покрајине. Ови из србије би све камионе терали да се царине на та два прелаза. Замисли да си албанц и уплатиш порез србима на сверу Косова и Метохије. Оно што су грађани и грађанке србије , бих и осталих радила прко 30 година, издвајајући за неразвијено Косово и Метохију. Сад то раде албанци преко царине! : ) Предивно!!!
  Мада мислим да ће албанци преко њихових мафијашких кланова утицати да договор тумаћимо како њима одговара . Ћак се и висока представникца Кетрин која као води те преговоре је била у фазону да они Београд и Приштина треба да протумаћимо јавности шта су се договорили у Бриселу. Добар пример ФУСНОТА ! Видећемо! Ја мислим да ћемо видети право лицемерије тзв сила квинте!!
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  30.01.2013 13:17
  Gojko@
  Juzna srpska pokrajina !!!

  Ime: Anonimni posjetilac
  30.01.2013 03:37
  nesto kao sto su Srbi u Hrvatskoj dodili je Ardutski sporazum i za Sjeverno Kosovo je najbolji status i za Kosvo,Srbiju i Sjeverno Kosovo i Srbe sto tamo zive...nadam se da i Albanci bi to podrzali
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.