Dostupni linkovi

Razgovori o praktičnim pitanjima neizbežni


Zgrada Vlade Kosova - ilustrativna fotografija
Zgrada Vlade Kosova - ilustrativna fotografija
I dok predstavnici vlasti mogućnost dijaloga između Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima vide kao pokušaj relaksiranja odnosa između dve države i deo evropske perspektive, politički analitičari na Kosovu smatraju da su razgovori između Prištine i Beograda o praktičnim pitanjima neizbežni.

Istovremeno, u poslednje vreme se jasno i nedvismisleno ističe da međunarodna zajednica priprema teren za održavanje razgovora između dve zemlje o tehničkim pitanjima i da su to prvenstveno bili ciljevi poseta visokih međunarodnih zvaničnika Prištini i Beogradu.

Član Predsedništva Skupštine Kosova i podpredsednik Deokratskog saveza Kosova, Eqerem Kryeziu ističe da razgovori o tehničkim pitanjima predstavljaju deo kriterijuma za evropske integracije.

„Razgovori o različitim pitanjima, kao dve susedne zemlje su deo međunarodnih obaveza koje treba da ostvaruju Kosovo i Srbija. To ne zavisi mnogo od naše volje koliko od našeg puta prema Evropskoj uniji. Pitanja kao što su borba protiv organizovanog kriminala, korupcije, slobode kretanja roba, su standardi koje treba ispuniti region Balkana ako želi da bude deo evropskih integracija, to važi i za Kosovo i Srbiju“,
kaže Kryeziu.

Pitanja kao što su borba protiv organizovanog kriminala, korupcije, slobode kretanja roba, su standardi koje treba ispuniti region Balkana ako želi da bude deo evropskih integracija, to važi i za Kosovo i Srbiju

Politički analitičar Driton Lajçi kaže da poslednje posete visokih zvaničnika EU, SAD i zemalja od autoriteta u međunarodnoj zajednici, kao i izjave predstavnika međunarodnog prisustva na Kosovu, pokazuju da će biti dijaloga između Kosova i Srbije.

„To je rezultat odluka međunarodnih organizacija koje su uključene u pitanje Kosova. OUN-a , EU, posete ministara Francuske, Italija, predstavnika SAD su jednoglasne da između Kosova i Srbije treba da postoje kontakti“,
kaže Lajci.

Bez razmatranja statusa

On ističe da to ne znači da će to biti politički pregovori. Međutim postoji konsenzus u međunarodnoj zajednici da treba da bude saradnje, susreta između zvaničnika Kosova i Srbije, ali ne o politčkim pitanjima.

Analitičar i univerzitetski profesor Ismail Hasani kaže kako između Kosova i Srbije, ima mnogo pitanja o kojima treba razgovarati, isključujući status zemlje.

“Platforma međunarodnih faktora je da ne bude ponovnog razmatranja statusa Kosova, da nema podele i nema vojne intervencije, što znači da međunarodni faktori imaju jasan stav šta treba uraditi u odnosima između Kosova i Srbije“.


Platforma međunarodnih faktora je da ne bude ponovnog razmatranja statusa Kosova, da nema podele i nema vojne intervencije, što znači da međunarodni faktori imaju jasan stav šta treba uraditi u odnosima između Kosova i Srbije.
Hasani ocenjuje da je to sasvim dovoljna platforma koja tera međunarodne faktore da se rigorozno pridržavaju te agende, kako bi se obezbedilo da se da najveći doprinos rešavanju problema tehničke prirode.

Hasani odbacuje mogućnost da se u okviru mogućih tehničkih razgovora razgovara o statusu Kosova, pošto je Kosovo priznato od solidnog broja zemalja dok je nezavisnost zemlje nepovratna.

Lajci smatra da bi Kosovo i Srbija mogli razgovarati o pitanjima transporta, telekomunikacija, prometu roba i kretanju ljudi, što će olakšati život građana - i Albanaca i Srba.

Predstavnici institucija Kosova ističu da su spremni da sa Srbijom razgovaraju samo kao suverene države. Zvaničnici Srbije pak smatraju da će se pitanje statusa Kosova kada tada vratiti na pregovarački sto.

*****
Pročitajte i ovo:
Beograd spreman na tehničke razgovore s Prištinom

Stabilizacija juga Srbije zavisi od boljih odnosa Beograda i Prištine
Od Srbije se očekuje mekša retorika o Kosovu

Beograd spreman na tehničke razgovore s Prištinom

Beograd spreman na tehničke razgovore s Prištinom

Da su zvaničnici Srbije spremni za tehničke razgovore sa Prištinom potvrđeno je našem radiju u Vladi Srbije. Poslednjih dana sve je više signala iz međunarodne zajednice da su mogući razgovori između Beograda i Prištine.

Prema ovim nezvaničnim i neformalnim signalima na stolu bi se našla mnoga otvorena pitanja ali ne i status Kosova.

„Kad se kaže normalizacija odnosa to tako politički zvuči. Ja bih radije rekao da je Beograd spreman da napravi tehničke kontakte na tehničkom nivou bez pominjanja pitanja statusa, ali uz napomenu da će to pitanje morati da se otvori pre ili kasnije“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Oliver Ivanović.

Sve su prisutnije ocene o potrebi razgovora između Beograda i Prištine, a mediji prenose da su nedavne posete visokih evropskih i američkih zvaničnika regionu dale podsticaj početku tih razgovora. Pominje se i da bi razgovori o otvorenim pitanjima mogli da počnu na leto, odmah nakon konferencije o Zapadnom Balkanu u Sarajevu. Više o svemu, pročitajte u kopletnom tekstu OVDE
XS
SM
MD
LG