Dostupni linkovi

Pozadina protesta Srba na severu Kosova


Sa jednog od protesta u Mitrovici
Sa jednog od protesta u Mitrovici

Šta je pozadina protesta Srba na severu Kosova – politički ili, kako tvrde pojedini analitičari, neki drugi skriveni razlozi? Zašto srpski lideri na severu Kosova ignorišu pozive zvaničnog Beograda na saradnju sa EULEX-om?

Povodom protesta Srba sa severa Kosova jedino se oglasilo nadležno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, i to unapred, dan pred najavljeno okupljanje, kada je ministar Goran Bogdanović poručio Srbima u Leposaviću da se rešenje jedino može pronaći u razgovorima s predstavnicima EULEX-a:

Ne vidim drugi način da se reše ti problemi ako ne postoji dijalog između misije EULEX, lokalne samouprave i zvaničnog Beograda.
Goran Bogdanović
“Ne smemo dozvoliti da postoje bilo kakve provokacije i treba da se pošalje vrlo jasna poruka misiji EULEX-a da su predstavnici opština spremni da razgovaraju o svim problemima koji postoje na ovim prostorima. Prosto, ja ne vidim drugi način da se reše ti problemi ako ne postoji dijalog između misije EULEX, lokalne samouprave i zvaničnog Beograda.”


Odbacujući apel ministra Bogdanovića, predsednici severnokosovskih opština i privrednici optužili su Vladu Srbije i ministra lično da podržavaju EULEX koji je, kako kažu, “izašao iz okvira svog mandata i koji radi na zaokruživanju kvazidržave Kosovo”.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić podseća da su vlasti Srbije 2001. godine prihvatile saradnju sa UNMIK-om na uspostavljanju carine i da su dve carinske službe odlično sarađivale, i zaključuje da novi protesti otkrivaju jednu širu i ozbiljniju sliku:

Arhivski snimak: Spaljeni granični prelaz Jarinje
“Nije problem 50 ljudi, koliko može Marko Jakšić da pošalje na Jarinje i da protestuje. Nije čak problem ni ako oni ponovo spale te kontejnere ili prelaze. Problem je što, navodno, Boris Tadić i Goran Bogdanović ne mogu da zaustave 50 ljudi. Znate, ako vi ne možete da zaustavite one koji su radikalni, onda ima dva problema. Ili ne želite, a onda moraju da vas smene, ili, jednostavno, učestvujete s njima u biznisu koji se zove neplaćanje carine, šverc, i ostalo. Dakle, ja tvrdim da je ovo drugo glavni motiv."


Ovakvu situaciju, po oceni analitičara Simeona Pobulića, dodatno usložnjavaju pojedine političke partije u Srbiji koje eksponiranjem svojih stavova pokušavaju da poprave sopstveni rejting i među kosovskim Srbima i u Srbiji:

Simeon Pobulić
“To se može lako videti, to je u svakom slučaju Demokratska stranka Srbije. Ne znam u kojoj meri je angažovana Srpska radikalna stranka – to se ne može lako videti jer njihovi ljudi tamo nisu bili baš angažovani, a pogotovo ne znam šta Srpska napredna stranka tamo radi – bar ja lično ne znam koji su njihovi ljudi.”


Pobulić naglašava da takvi stranački angažmani ne doprinose rešavanju suštine problema – kako uspostaviti izvesnu kontrolu nad kretanjem robe i kako sprečiti da ona ne postane deo krijumčarskih lanaca:

“Prema tome, najbolje je ono što kaže ministar za Kosovo Bogdanović, da se treba dogovoriti s EULEX-om i naći modus jurendi koji bi bio od koristi svima.”

Dušan Janjić
Po uverenju Dušana Janjića, u pozadini problema nije političko već ekonomsko i bezbednosno pitanje.
Ogroman novac se odliva preko severne granice s Kosovom. Ogroman novac stiže za održavanje ilegalne ekonomije među Srbima i Albancima, i to postaje, vrlo ozbiljno, bezbednosni rizik.

Kako je moguće, pita se Janjić, da predsednik i brojne nadležne službe ne mogu da zaustave podrivanje bezbednosti Srbije:

“Ako prođete severom Kosova, vi ćete na svakih 2.5-3 kilometra videti novu benzinsku stanicu ili gasnu stanicu; uglavnom je gas iz Gasproma, benzin iz Luk Oil-a, i dovlači se preko Srbije, ne plaća se carina. I to su takve benzinske stanice da vam je jasno da tu cisterne i ne staju, niti automobili staju. To su samo punktovi za razmenu papira. Dakle, ogroman novac se odliva preko severne granice s Kosovom. Ogroman novac stiže za održavanje ilegalne ekonomije među Srbima i Albancima, i to postaje, vrlo ozbiljno, bezbednosni rizik.”


* * * * *
O protestu kosovskih Srba na graničnom prelazu Jarinje 9. juna 2009. zbog naplate carine pročitajte OVDE.
XS
SM
MD
LG