Dostupni linkovi

Skupština Kosova: Mišljenje će pomoći stabilnosti regiona


Konstitutivna sednica kosovskog parlamenta 8. januara 2010. godine
Konstitutivna sednica kosovskog parlamenta 8. januara 2010. godine
Dan nakon objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, Skupština Kosova je usvojila deklaraciju podrške savetodavnom mišljenju koje kaže da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protiv međunarodnog prava.

“MSP je sa visokom profesionalnošću i nepristrasnošću potvrdio poštovanje međunarodnog prava u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova i time zapečatila legitimnost izražene volje građana Kosova i njihovog prava za samoopredeljenje”, rekao je Jakup Krasniqi, predsednik skupštine.

U deklaraciji se navodi da će “istorijsko mišljenje MSP doprineti miru i stabilnosti, ne samo Republici Kosova već i u celom regionu”.

Nakon ovakve odluke MSP, danas kosovski čelnici očekuju veći broj priznanja nezavisnosti Kosova, jer dilema o legalnosti proglašenja više nema.

Predsednik Skupštine Krasniqi izjavio je da će ovakva odluka pomoći u odluci onim zemljama koje su oklevale da priznaju Kosovo.

“Kosovskim institucijama ostaje da povećaju komunikaciju sa svim zemljama sveta, uključujući i one koje nas nisu priznale, da nastavi sa koordinacijom posla sa međunarodnom zajednicom, SAD i EU i da ostvari svoje obaveze predviđene po Ustavu Kosova”, kazao je Krasniqi.

Rame Manaj, zamenik premijera Kosova navodi da veoma jasno i profesionalno mišljenje MSP otvara nove puteve za pozitivna razvijanja na Kosovu.

“Odluka MSP pomerila je dileme kod država koje su imale i znamo da je jedan broj država čekala na odluku MSP o daljim koracima priznanja Kosova. Sada već nema nikakvih dilema oko legalnosti proglašenja Kosova", rekao je on.

Ibrahim Makolli, iz opozicione stranke Alijansa za Novo Kosovo, kaže da odluka MSP otvara nove horizonte Kosovo koji se svakako moraju iskoristiti.

“Ono što Kosovo treba sada da uradi jeste da ojača svoje državne institucije, vladavinu zakona, da radi na borbi protiv kriminala, na ekonomskom razvoju kao i na uspostavljanje vlasti u celoj zemlji. Sto se tiče vanjskih pitanja, mora da lobira za što veća priznanja kao i da poveća napore za učlanjenjem u međunarodne mehanizme i ne u samo one političke već i u sportske, kulturne i ekonomske“, rekao je Makolli.

On je dodao da, što se razgovora sa Beogradom tiče, važno je da Srbija prizna Kosovo kako bi se otvorili putevi za stvaranje odnosa uzmeđu Kosova i Srbije.

(Fotogalerija: Mišljenje MSP o Kosovu)



*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Svjetska štampa: Kosovo nije dobar presedan

Beograd neće preispitivati svoje stavove
Crna Gora podijeljena, potvrda stava Zagreba i Skoplja
BiH: Oprečna tumačenja mišljenja o Kosovu

Analitičari: Srbija treba menjati spoljnu politiku

Nezavisnost Kosova

Proglašenje nezavisnosti

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine. U Prištini su tih dana hiljade građana slavile na ulicama, a mnogi su izjavili da je to najsrećniji trenutak njihovog života, kojeg su čekali predugo. Proglašenje nezavisnosti Kosova u Srbiji je izazvalo žestoke reakcije, vlasti su saopštile da nikada neće priznati takvu odluku Prištine. Nakon velikog mitinga protiv nezavisnosti Kosova, koji je usledio 21. februara 2008., u neredima Beogradu zapaljena je i Ambasada SAD-a . Hronologija događanja koja su prethodila proglašenju nezavisnosti Kosova kreće od dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji 1987. godine i nešto kasnijim ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine.

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu

Uspostavljen 1945, MSP ima dve glavne dužnosti: da rešava pravne sporove između država i daje savetodavna mišljenja o pravnim pitanjima koja su mu upućena od strane tela UN i specijalizovanih agencija. U prvom slučaju, sud donosi presudu koja je obavezujuća i za koju ne postoji pravo žalbe. U drugom slučaju, savetodavna mišljenja o pitanjima kao što je proglašenje nezavisnosti Kosova nemaju obavezujući efekat. Prema tome, oko 130 zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo nisu obavezne da to urade nakon objavljivanja savjetodavne odluke prema kojoj proglašenje nezavisnoti Kosova nije suprotno međunarodnom pravu.

Više tekstova o mišljenju MSP-a, kao i o toku rasprave i očekivanjima uoči izricanja mišljenja možete naći OVDE.
XS
SM
MD
LG