Dostupni linkovi

Kosovo o embargu: Srbija će izgubiti tržište


Prodavnica na Kosovu - ilustracija
Prodavnica na Kosovu - ilustracija
Vlada Kosova je konačno ispunila zahtev zajednice preduzetnika Kosova da primeni recipročne mere za proizvode iz Srbije i da uspostavi carinu od 10 posto na robu iz BiH, kažu iz Kosovske alijanse za preduzetništvo.

Alijansa navodi da sem toga što će Srbija izgubiti tržiste na Kosovu, ona će takođe shvatiti da Kosovo funkcioniše kao nezavisna država.

Agim Shahini, rukovodilac alijanse navodi da su od 2008. godine od kada su Srbija i Bosna i Hercegovina prestale da poštuju sporazum CEFTE i tako blokirale uvoz proizvoda sa Kosova, pa do kraja 2010. kosovski proizvođači izgubili 40 miliona evra, dok je uvoz srpskih proizvoda na kosovsko tržište bio mnogo veći.

“Od 2007. godine do kraja 2010. godine, na Kosovo je uvezena roba iz Srbije u vrednosti od 1 milijarde evra raznih proizvoda, i u pitanju su zvanične cifre”, kaže Shahini.

Odlukom Vlade od srede, Kosovo ne priznaje carinske pečate Srbije i zabranjuje sve srpske proizvode i uvoz robe sa srpskim pečatom.

Odluka je stupila na snagu odmah, tako da je do sada već nekoliko desetina kamiona vraćeno sa graničnog prelaza na Merdarima.

"Jedan broj kamiona vratio natrag, dok jedan broj i dalje čeka na granici. Na osnovu odluke, obavezni smo da sav uvoz sa srpskim dokumentima vratimo natrag”, kazao je portparol kosovske carine Adriatik Stavileci.

Predstavnici kosovskih preduzetništva i eksperti ekonomskih pitanja smatraju da će ova odluka vlade imati smisla samo ukoliko se ona sprovede na celoj teritoriji zemlje, odnosno na svim carinskim tačkama Kosova.

Predstavnici Vlade Kosova kazali su da će zatražiti saradnju sa EULEX-om kada su u pitanju administrativni prelazi 1 i 31 na severu Kosova, dok iz EULEX-a nisu hteli da komentarišu.

Veliki gubici za BiH, ako se uvedu carine

Muhamet Sadiku, profesor na Univerzitetu Prištine međutim sumnja u to da će se odluka sprovesti na celoj teritoriji Kosova, te izražava zabrinutost o porastu šverca na severu Kosova.
Muhamet Sadiku, foto: Luljeta Krasniqi

”Imajući u vidu da kosovske institucije ne kontrolišu i nemaju pristup jednom delu granice na severu zemlje, pod rizikom je da će se ova odluka u potpunosti sprovesti na svim carinskim tačkama Kosova. Ovo će takođe povećati pritisak neformalne ekonomije tako što će pružiti “mogućnost” za neformalnu invaziju uvoznika Srbije na kosovskom tržištu”, kaže Sadiku.

Inače, veruje se da blokada robe iz Srbije neće predstavljti veliki problem za Kosovo, dok Agim Shahini navodi da srpske kompanije mogu naći alternativna rešenja za uvoz robe na Kosovo, i to preko drugih država kao što su Crna Gora, Makedonija i Albanija.

“Proizvodi Srbije stići će ponovo na Kosovo, ali preko ostalih država. Zato što mi ne možemo da zabranimo Crnoj Gori da izvozi proizvode iz Srbije na Kosovo. Roba iz Srbije stići će na Kosovo preko Albanije, Crne Gore i Makedonije sa dokumentima oko kojih nemamo problema”, kazao je Shahini.

Što se Bosne tiče, ova zemlja jedino sa Kosovom ima vanjskotrgovinski suficit.

Najava Kosova da će uvesti carine na bh. proizvode značila bi znatne gubitke za bh. privrednike koji svoje proizvode plasiraju na kosovsko tržište, kaže Dujko Hasić ekonomski stručnjak Spoljnotrgovinske komore BiH i dodaje da bi ta odluka značila i direktno kršenje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini koji su potpisale sve zemlje regiona.

“Prekid izvoza značio bi zaista veliki gubitak za domaće privrednike u BiH a godišnja vrednost izvoza je oko 80 miliona eura. BiH izvozi široku lepezu prozivoda, od lekova, železnih šipki, čelika, cigareta, prozivoda od mesa, nameštaja i ostalo. A s’druge strane BiH postigla je dosta dobre sporazume u zadnju godinu dana sa kosovskim privrednicima vezano za zajednička ulaganja, kooperaciju, nastup na trećim tržištima. BiH ima osnovu i mi ćemo se žaliti gernalnom sekretarijatu CEFTE u Briselu”, kazao je Hasić.

Problem sporazuma CEFTE u vezi slobodnog kretanja robe nastao je u decembru 2008. godine, kada su Srbija i BiH blokirale uvoz robe sa Kosova. To se desilo pošto je iste godine Kosovo proglasilo nezavisnost, i onda zamenilo carinske pečate UNMIK-a na pečate Republike Kosova, koje ne priznaju Srbija i BiH.

Odluka Vlae Kosova o primeni embarga došla je nakon odlaganja šeste runde dijaloga Pristine i Beograda, pošto se srpska strana nije složila da prizna pečate kosovske carine.
XS
SM
MD
LG