Dostupni linkovi

Kosovo protiv ubijenih u Kumanovu vodi drugu istragu


Sedište Specijalnog tužilaštva Kosova, foto: Lubomir Kotek/OSCE
Sedište Specijalnog tužilaštva Kosova, foto: Lubomir Kotek/OSCE

Specijalno tužilaštvo Kosova ne može da objavi više informacija o ubijenim Kosovarima u Kumanovu, zato što je u toku početna faza istrage jednog drugog slučaja u kojem osumnjičeni mogu biti isti oni koji su bili uključeni u događaje u Makedoniji, saopšteno je u ponedeljak za RSE iz tužilaštva.

U međuvremenu, kosovsko odeljenje za sudsku medicinu završilo je obdukciju devet ubijenih državljana Kosova, čija su tela prebačena na Kosovo iz Makedonije u petak ujutru. Oni će biti sahranjeni u utorak.

Rezultat obdukcije, koji se za sad ne objavljuje, biće predat Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Zahtev za ponovnu obdukciju ubijenih državljana Kosova podnele su njihove porodice, a nakon što su tela stigla na Kosovu.

Afrim Rexhaj, rođak ubijenog Arbena Rexhaja, izjavio je za RSE da se njegova porodica sada oseća mirnije pošto su kosovske vlasti ponovile obdukciju.

„Želimo da znamo istinu. Iako je obdukcija urađena u Makedoniji, mi njima ne verujemo. Kad smo bili tamo da preuzmemo tela, njihov način ponašanja prema nama bio je neljudski. Sad se lakše osećamo jer znamo da su obdukciju izvršile naši organi“, kazao je on.

Behdžet Šalja iz kosovskog Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda kazao je da će se nakon obavljenje obdukcije saznati kako i kada su ubijeni državljani Kosova.

„Cifre ubijenih su se menjale. Prvo je rečeno da je 14 njih ubijeno, a posle da ih je 10. To je doprinelo konfuziji i sumnjama. Za pojedince je rečeno da su samo ranjeni, a posle su zapravo bili na listi ubijenih“, kazao je Šalja.

On je naglasio da se moraju utvrditi činjenice da li su ove osobe ubijene tokom sukoba ili nakon što su se predali.

Tokom sukoba u Kumanovu 9. i 10. maja, poginulo je 18 osoba, od kojih osam makedonskih policajaca i 10 članova oružane grupe.

Makedonske vlasti su prethodno saopštile podatak o 22 žrtve, od kojih je 14 pripadalo oružanoj grupi.

XS
SM
MD
LG