Subota, 28. novembar/studeni 2015, 08:40 CET

Kosovo

Kosovo: Zakon nakon afere prisluškivanja

Ilustracija
Ilustracija
Afera prisluškivanja telefonskih razgovora visokih kosovskih zvaničnika i potom
njihovo objavljivanje na YouTube-u, dovela je u pitanje funkcionalnost pravosudnog
sistema, odnosno, sistema za zaštitu svedoka i dokaza. Stručnjaci navode da je ovime umanjena bezbednost i poverenje onih koji žele da sarađuju sa pravosudnim organima.

Vlada Kosova, koja je najpre saopštila da su razgovori koji su dospeli u javnost montirani, da bi to EULEX potom negirao, u ponedeljak je već usvojila nacrt zakona o prisluškivanju i uskoro će se naći pred Skupštinom.

Zamenik kosovskog premijera, Hajredin Kuçi, kaže da će se ovim nacrtom zakona specifikovati pitanje prisluškivanja, koje je inače sada regulisano Zakonom o krivičnom postupku, Zakonom o kosovskoj obaveštajnoj agenciji i Zakonom o policiji.

„Ovaj zakon ne ograničava pravo prisluškivanja organima gonjenja, ali bolje sistematizuje i reguliše ono što je naređeno i ono što je privatnost svakog“, kazao je on nakon zasedanja vlade.

Takva inicijativa izvršne vlasti došla je par dana kasnije pošto su objavljeni telefonski razgovori na YouTube-u, između šefa parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, Adema Grabovcija, premijera Kosova, Hashima Taćija, ministarke evropskih integracija, Vlore Çitaku, bivšeg šefa informativne službe na Kosovu, Kadri Veselija i predsjednika opštine Skenderaj, Samija Lushtakua.

Iako je Vlada saopštila da su u pitanju montirani snimci, EULEX je ubrzo dao izjavu da su oni zapravo autentični, ali da je njihovo objavljivanje težak prekršaj sudskih procedura.

Mediji prenose da se zapravo radi o istrazi EULEX-a oko pronevere od preko dva miliona evra u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija između 2008. i 2012. godine.

EULEX je inače 16. novembra podigao optužnicu protiv Fatmira Ljimaja i još šestorice osumnjičenih za organizovani kriminal i druga krivična dela u vezi sa korupcijom u tzv. slučaju Ministarstva za saobraćaj i telekomunikacije.

Inače, materijal snimljenih razgovora EULEX-ovih tužioca je predat i advokatima odbrane, a zasad je još uvek nepoznato ko ih je tačno objavio.
 
Zamenik premijera, Kuçi, naglasio je potrebu za nezavisnom istragom o ovom pitanju.

Pravni eksperti, nakon objave razgovora, dovode u pitanje funkcionalnost pravosudnog sistema na Kosovu.
 
Pravnik Korab Sejdiu u izjavi za RSE navodi da je sada umanjena sigurnost za one koji žele da sarađuju sa pravosudnim organima, a ovim se dokazuje i nedostatak funkcionisanja sistema za zaštitu svedoka i dokaza.

„Iako postoje pokušaji da se popravi sistem pravosuđa, zapravo onaj o zaštiti svedoka i dokaza, primećujemo da to zapravo nije ni blizu onog što bi trebalo biti – znači, sistem u kojem se štite i svedoci i dokazi. Treba se istražiti odgovornost od onih koji krše pravila. Svedoci smo da se u mnogim slučajevima, svi izveštaji koji se pripreme tokom istrage iznose u javnost“, kazao je Sejdiu.

Amra Zejneli

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. RSE se pridružila u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.