Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 20:06 CET

  Kosovo

  Kosovo: Zabrinutost zbog štetnosti uvezene hrane

  Brašno, ilustracija
  Brašno, ilustracija
  Na osnovu istrage Centra za strateška i socijalna istraživanja, brašno i žitarica koja se uvozi iz Srbije, te šampon Kosili, kao i paradajz bez semenki, smatraju se sumnjivim proizvodima na kosovskom tržištu koji mogu biti štetni po zdravlje građana.

  Ova organizacija koja je analizirala tržišno stanje, kvalitet prehrane, zakonsku osnovu proizvodnje, te uvoz i kontrolu, saopštila je da je situacija zabrinjavajuća kada je u pitanju bezbednost hrane.

  Izvršni direktor Centra za strateška i socijalna istraživanja, Ibrahim Rexhepi, navodi da nedostatak laboratorija za testiranje proizvoda utiče na efektivne aktivnosti nadgledanja tržišta.

  “Na osnovu izveštaja Nacionalnog zdravstvenog instituta testirano je 4062 uzoraka hrane, od čega 3.79 posto te hrane ne odgovaraju normama potrošnje”, kazao je on.

  Na Kosovu je već zabranjena prodaja šampona Kosili zato što se, sumnja se, sadrži kancerogene materije, a što su konstatovale makedonske vlasti.

  Početkom meseca je zaustavljena i prodaja žitarica iz Srbije zbog sumnje da su zagađene.

  Nevladina organizacija “Potrošač” saopštila je i da je paradajz bez semenki štetan po zdravlje, a do takvog zaključka je došlo nakon pada njegove cene.

  Agencija za prehranu i veterinu glavna je na Kosovu za kontrolu hrane, a njen direktor, Valdet Gjinovci, kaže da je kosovski zakon haromnizovan sa evropskim, te dodaje da je agencija u svim slučajevima, kada je naišla na sumnjive proizvode, poduzela mere.

  “Zahvaljujući kontroli i povećanim merama, uspeli smo sačuvati javno zdravstvo već nekoliko godina za redom i nismo imali trovanja kao posledica sumnjivih prehrambenih proizvoda. Nismo imali takve proizvode na našem tržistu”, kazao je Gjinovci.

  Istraživanje Centra za strateška i socijalna istraživanja, međutim, potvrđuje da uništavanje rizičnih konfiskovanih proizvoda predstavlja izazov zbog nepotpunog zakonskog okvira.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Toma Grad: Staro Selo,Srbija
  27.12.2012 11:50
  Hrana proizvedena u Srbiji jos uvek je najzdravija u Evropi.Nekome je stalo do toga da Srbi sa kosova ne primaju pomoc iz Srbije ,pa pusta lazne vesti.Gradjani Kosova,bilo koje vere,treeba vise da povedu racuna sta uvoze iz Evrope i Amerike,jer vojna baza u Bonstilu sluzi da se preko nje uvozi genetski modifikovani proizvodi i iosta se rastura-prodaje ne samo na Kosovu vec u celom okruzenju.Moguce da i u Srbiji kima mozda nekih zloupotreba u tom pogledu,ali u Srbiji zakonom je trziste zasticeno od GMO-a.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  27.12.2012 20:52
  Dragi Tomo, neki prehrambeni proizvodi iz Srbije su nedavno zabranjeni za uvoz i u neke druge države takođe. Npr. čuveni "Plazma" keks.
  Pozdrav!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.