Dostupni linkovi

Jahjaga na petu godišnjicu nezavisnosti: Budućnost grade svi građani Kosova


Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, istakla je na svečanoj sednici kosovskog parlamenta povodom obeležavanja pete godišnjice nezavisnosti zemlje da je velika čast što je upravo u Skupštini Kosova počelo novo poglavlje najmlađe države u Evropi koja je imala tešku prošlost, a na koju će buduće generacije biti ponosne.

Predsednica Jahajga je govorila o napretku Kosova, kao i o odnosima sa Srbijom.

„Dijaloga se ne bojimo, i ušli smo u taj proces kako bismo što pre okončali jedno teško poglavlje sa Republikom Srbijom. Dijalog se ne vodi kako bi se podelilo Kosovo, niti da se formiraju posebne enklave, niti autonomija, a ni specijalni status. Sva rešenja su u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i evropskim standardima“, kazala je Jahjaga a potom dodala na srpskom:

„Nezavisnost Kosova je vaša nezavisnost. Budućnost se gradi zajedno sa svim drugim građanima Kosova. Ovo je i vaša domovina na koju ćete biti ponosni. Dajte da pružimo ruku saradnje, da izgradimo sadašnjost u miru i zarad budućnosti“.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi istakao je na svečanoj sednici da je nezavisnost Kosova sada nesporna i nepovratna istorijska i diplomatska činjenica.

„U istoriji jedne zemlje, pet godina nije puno, ali dostignuća i promene koje je Kosovo postiglo u epohi nezavisnosti su velika, naročito u uspostavljanju demokratskih institucija, u ojačavanju međunarodnog subjektiviteta i ekonomskom razvoju. Treba da budemo svesni i da nemamo razloga da budemo potpuno zadovoljni, ukoliko uzmemo u obzir mogućnosti, ljudske potencijale i neiskorišćene resurse, koje su mogli služiti našoj zemlji za napredak“, kazao je predsednik Skupštine Kosova.

Krasniqi je dodao da se istorija ne može zaboraviti niti promeniti, ali da je moguće izgraditi bolju i mirniju budućnost.

Svečanoj sednici održanoj povodom petogodišnjice nezavisnosti su pored poslanika i kosovskih zvaničnika prisustvovali i predsednik i predsednica Skupštine Albanije, zvaničnici iz Makedonije, ambasadori i predstavnici diplomatskih misija na Kosovu, te porodice palih boraca.

Thaci: Moramo da uradimo još više

Povodom godišnjice na Kosovu je tokom dana održan niz svečanosti. Intonacijom kosovske himne u podne je u centru Prištine otpočela glavna manifestacija obeležavanja petogodišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Tom prilikom je Jahjaga izjavila da je Republika Kosovo, nezavisna i suverena država sa punim međunarodnim subjektivitetom.

“Ovog dana sećamo se i odajemo počast svima onima koji su radili za domovinu, borcima, intelektualcima, poljoprivrednicima, građanima, koji su tokom celog svog života svojim radom dali neverovatan doprinos u izgradnji slobodnog društva, demokratske zemlje, u kojoj vlada red i zakon. Republika Kosovo pruža značajan doprinos u razvoju dobrosusedskih i bilateralnih odnosa, u bilaterlanim odnosima, sa jasnim ciljem učlanjavanja u EU i NATO. Mi narod Kosova, počeli smo jedno novo poglavlje u našoj istoriji, poglavlje mira, razumevanja, saradnje i međusobnog poštovanja", kazala je Jahjaga.

(VIDEO: Defile Bezbednosnih snaga Kosova)
Priština: Parada Bezbednosnih snaga Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Premijer Kosova Hashim Thaci je kazao da je sloboda i nezavisnost Kosova bio san “naših dedova, očeva i san svih na Kosovu“ zbog kojeg se žrtvovalo vekovima, te da je današnje Kosovo realnost za sve.

“Kosovo je priznala polovina članica UN-a, među kojima SAD i većina država EU, kao i ostale demokratske zemlje u svetu. Svestan sam da smo u toku ovih pet godina postigli opipljive rezultate i pored mnogih izazova sa kojima smo se suočavali. Ali istovremeno sam svestan da moramo da uradimo još više. Ali ono u šta sam siguran je da ostajemo odlučni da nastavimo sa razvijanjem naše zemlje, sa poboljšanjem života naših građana, i da će svaka godišnjica Republike Kosova imati više dostignuća. Sa tim rezultatima, svaki građanin naše države može da živi i da se oseća slobodno u Republici Kosovo”, izjavio je on.

Uz prisustvo velikog broja građana, ali i visokih domaćih i stranih zvaničnika, kao i oficira i pripadnika BSK, održana je parada - defile Bezbednosnih snaga i Policije Kosova.

U večernjim satima u Prištini je povodom proslave održan koncert, a u 23 sata vatromet.

Ispunjeni san

Skender Ahmeti, stanovnik Prištine i bivši pripadnik OVK kaže da je pod utiskom na ovaj dan, iako priznaje da je potrebno još puno rada u zemlji.

“Osećam se jako dobro, čekali smo ovaj dan jako dugo i svake godine na ovaj dan sam jako emotivan. Naša očekivanja nisu ispunjena, ali bez obzira, ukoliko poredimo situaciju od pre 13 godina, za nas je ovo ispunjeni san”, rekao je on.

Mire Deva nada se da je Kosovo krenulo ka prosperitetu.

“Možemo želeti mnogo toga, očekivati još više, ali treba da shvatimo i ograničene mogućnosti. Nadam se boljoj budućnosti i zajedničkom radu,", kaže Deva.

Kosovo je priznalo blizu 100 država sveta, a tokom ovih pet godina, Kosovo je učlanjeno u Svetsku banku, Međunarodni monetarni fond i Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Godišnjica nezavisnosti Kosova

Radio Slobodna Evropa se u Temi sedmice bavio petom godišnjicom kosovske nezavisnosti. Analize, intervjue, kao i kakvi su odnosi Kosova sa drugim zemljama možete pronaći OVDE.

Uz posredstvo EU, Kosovo i Srbija su u martu 2011. otpočele tehnički dijalog, a kasnije i politički na nivou premijera.

Početkom februara ove godine došlo je i do prvog susreta predsednika Kosova i Srbije.

Direktor instituta KIPRED, Ilir Deda, međutim kaže da u zemlji postoje brojni zastoji, kako na unutrašnjem planu, tako i na međunarodnom planu.

„Vidimo da Kosovo ni pet godina kasnije nije uspelo da zaokruži svoj međunarodni legitimitet. Još uvek pregovara sa Srbijom o unutrašnjim pitanjima, odnosno o severu Kosova. Zbog lošeg rukovođenja, nisu se privukle obziljne strane investicije, znači postoji ekonomska stagnacija, a da ne govorimo o porastu korupcije i organizovanog kriminala. Nakon okončanja procesa sa Srbijom, treba da počne ozbiljan proces demokratizacije Kosova“, ocenjuje Deda.
XS
SM
MD
LG