Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 15:39 CET

  Kosovo

  Jahjaga na petu godišnjicu nezavisnosti: Budućnost grade svi građani Kosova

  • Pleana skupina ¨Šota¨ na svečanosti u nacionalnom kazalištu u Prištini, povodom proslave pete godišnjice neovisnosti Kosova, 15. februar 2013. Foto: AFP / Armend Nimani
  • Spomenik sa zastavama zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, 17. februar 2013.
  • Svečana sednica Skupštine Kosova, 17. februar 2013.
  • Građani slave godišnjicu nezavisnosti, 17. mart 2013.
  • Građani slave godišnjicu nezavisnosti, 17. mart 2013.
  • Proslave u Prištini, 17. februar 2013.
  • Građani slave godišnjicu nezavisnosti, 17. mart 2013.
  • Defile Bezbednosnih snaga Kosova, 17. februar 2013.
  • Defile Bezbednosnih snaga Kosova, 17. februar 2013.
  • Defile Bezbednosnih snaga Kosova u Prištini, 17. februar 2013.
  • Defile BSK, 17. februar 2013
  • Prireme za paradu, 17. februar 2013.
  • Proslave u Prištini, 17. februar 2013.
  • Građani slave godišnjicu nezavisnosti, 17. mart 2013.
  • Proslava 17. februara 2013.
  • Pripreme za defile, 17. februar 2013.
  • Prireme za paradu, 17. februar 2013.
  • Prireme za paradu, 17. februar 2013.
  • Prireme za paradu, 17. februar 2013.
  • Prireme za paradu, 17. februar 2013.
  • Prireme za paradu, 17. februar 2013.
  • 17. februar 2013
  • Pripreme za paradu u Prištini, 17. februar 2013.
  • Pripreme za paradu Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova u Prištini, 17. februar 2013.
  • 16. februar 2013.
  • Pripreme uoči godišnjice, 16. februar 2013.
  • 16. februar 2013.
  • Kosovari boje spomenik postavljen povodom proglašenja nezavisnosti Kosova zastavama zemalja koje su priznale Kosovo, 16. februar 2013.
  • Zastava Kosova - pripreme pred godišnjicu, 16. februar 2013.
  FOTOGALERIJA: Pet godina nezavisnog Kosova
  Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, istakla je na svečanoj sednici kosovskog parlamenta povodom obeležavanja pete godišnjice nezavisnosti zemlje da je velika čast što je upravo u Skupštini Kosova počelo novo poglavlje najmlađe države u Evropi koja je imala tešku prošlost, a na koju će buduće generacije biti ponosne.

  Predsednica Jahajga je govorila o napretku Kosova, kao i o odnosima sa Srbijom.

  „Dijaloga se ne bojimo, i ušli smo u taj proces kako bismo što pre okončali jedno teško poglavlje sa Republikom Srbijom. Dijalog se ne vodi kako bi se podelilo Kosovo, niti da se formiraju posebne enklave, niti autonomija, a ni specijalni status. Sva rešenja su u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i evropskim standardima“, kazala je Jahjaga a potom dodala na srpskom:

  „Nezavisnost Kosova je vaša nezavisnost. Budućnost se gradi zajedno sa svim drugim građanima Kosova. Ovo je i vaša domovina na koju ćete biti ponosni. Dajte da pružimo ruku saradnje, da izgradimo sadašnjost u miru i zarad budućnosti“.

  Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi istakao je na svečanoj sednici da je nezavisnost Kosova sada nesporna i nepovratna istorijska i diplomatska činjenica.

  „U istoriji jedne zemlje, pet godina nije puno, ali dostignuća i promene koje je Kosovo postiglo u epohi nezavisnosti su velika, naročito u uspostavljanju demokratskih institucija, u ojačavanju međunarodnog subjektiviteta i ekonomskom razvoju. Treba da budemo svesni i da nemamo razloga da budemo potpuno zadovoljni, ukoliko uzmemo u obzir mogućnosti, ljudske potencijale i neiskorišćene resurse, koje su mogli služiti našoj zemlji za napredak“, kazao je predsednik Skupštine Kosova.

  Krasniqi je dodao da se istorija ne može zaboraviti niti promeniti, ali da je moguće izgraditi bolju i mirniju budućnost.

  Svečanoj sednici održanoj povodom petogodišnjice nezavisnosti su pored poslanika i kosovskih zvaničnika prisustvovali i predsednik i predsednica Skupštine Albanije, zvaničnici iz Makedonije, ambasadori i predstavnici diplomatskih misija na Kosovu, te porodice palih boraca.

  Thaci: Moramo da uradimo još više

  Povodom godišnjice na Kosovu je tokom dana održan niz svečanosti. Intonacijom kosovske himne u podne je u centru Prištine otpočela glavna manifestacija obeležavanja petogodišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

  Tom prilikom je Jahjaga izjavila da je Republika Kosovo, nezavisna i suverena država sa punim međunarodnim subjektivitetom.

  “Ovog dana sećamo se i odajemo počast svima onima koji su radili za domovinu, borcima, intelektualcima, poljoprivrednicima, građanima, koji su tokom celog svog života svojim radom dali neverovatan doprinos u izgradnji slobodnog društva, demokratske zemlje, u kojoj vlada red i zakon. Republika Kosovo pruža značajan doprinos u razvoju dobrosusedskih i bilateralnih odnosa, u bilaterlanim odnosima, sa jasnim ciljem učlanjavanja u EU i NATO. Mi narod Kosova, počeli smo jedno novo poglavlje u našoj istoriji, poglavlje mira, razumevanja, saradnje i međusobnog poštovanja", kazala je Jahjaga.

  (VIDEO: Defile Bezbednosnih snaga Kosova)
  Priština: Parada Bezbednosnih snaga Kosovai
  X
  17.02.2013
  Uz prisustvo velikog broja građana, ali i visokih zvaničnika sa Kosova, iz Albanije i Makedonije, kao i oficira i pripadnika BSK, i ambasadora stranih država u Prištini, povodom proslave 5. godišnjice nezavisnosti Kosova održana je parada - defile Bezbednosnih snaga i Policije Kosova.

  Premijer Kosova Hashim Thaci je kazao da je sloboda i nezavisnost Kosova bio san “naših dedova, očeva i san svih na Kosovu“ zbog kojeg se žrtvovalo vekovima, te da je današnje Kosovo realnost za sve.

  “Kosovo je priznala polovina članica UN-a, među kojima SAD i većina država EU, kao i ostale demokratske zemlje u svetu. Svestan sam da smo u toku ovih pet godina postigli opipljive rezultate i pored mnogih izazova sa kojima smo se suočavali. Ali istovremeno sam svestan da moramo da uradimo još više. Ali ono u šta sam siguran je da ostajemo odlučni da nastavimo sa razvijanjem naše zemlje, sa poboljšanjem života naših građana, i da će svaka godišnjica Republike Kosova imati više dostignuća. Sa tim rezultatima, svaki građanin naše države može da živi i da se oseća slobodno u Republici Kosovo”, izjavio je on.

  Uz prisustvo velikog broja građana, ali i visokih domaćih i stranih zvaničnika, kao i oficira i pripadnika BSK, održana je parada - defile Bezbednosnih snaga i Policije Kosova.

  U večernjim satima u Prištini je povodom proslave održan koncert, a u 23 sata vatromet.

  Ispunjeni san
   
  Skender Ahmeti, stanovnik Prištine i bivši pripadnik OVK kaže da je pod utiskom na ovaj dan, iako priznaje da je potrebno još puno rada u zemlji.
   
  “Osećam se jako dobro, čekali smo ovaj dan jako dugo i svake godine na ovaj dan sam jako emotivan. Naša očekivanja nisu ispunjena, ali bez obzira, ukoliko poredimo situaciju od pre 13 godina, za nas je ovo ispunjeni san”, rekao je on.
   
  Mire Deva nada se da je Kosovo krenulo ka prosperitetu.
   
  “Možemo želeti mnogo toga, očekivati još više, ali treba da shvatimo i ograničene mogućnosti. Nadam se boljoj budućnosti i zajedničkom radu,", kaže Deva.

  Kosovo je priznalo blizu 100 država sveta, a tokom ovih pet godina, Kosovo je učlanjeno u Svetsku banku, Međunarodni monetarni fond i Evropsku banku za obnovu i razvoj.
  Radio Slobodna Evropa se u Temi sedmice bavio petom godišnjicom kosovske nezavisnosti. Analize, intervjue, kao i kakvi su odnosi Kosova sa drugim zemljama možete pronaći OVDE.

  Uz posredstvo EU, Kosovo i Srbija su u martu 2011. otpočele tehnički dijalog, a kasnije i politički na nivou premijera.

  Početkom februara ove godine došlo je i do prvog susreta predsednika Kosova i Srbije.

  Direktor instituta KIPRED, Ilir Deda, međutim kaže da u zemlji postoje brojni zastoji, kako na unutrašnjem planu, tako i na međunarodnom planu.

  „Vidimo da Kosovo ni pet godina kasnije nije uspelo da zaokruži svoj međunarodni legitimitet. Još uvek pregovara sa Srbijom o unutrašnjim pitanjima, odnosno o severu Kosova. Zbog lošeg rukovođenja, nisu se privukle obziljne strane investicije, znači postoji ekonomska stagnacija, a da ne govorimo o porastu korupcije i organizovanog kriminala. Nakon okončanja procesa sa Srbijom, treba da počne ozbiljan proces demokratizacije Kosova“, ocenjuje Deda.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  18.02.2013 07:16
  Ууууууууу РСЕ !!! " a da ne govorimo o porastu korupcije i organizovanog kriminala." Вероватно север јужне српске покрајине !!! хехех
  Него оћемо ли видети на 22 године Републике Српке овако реалну репортажу/ћланак ?? : )
  Odgovor

  Ime: Миливоје Радаковић
  18.02.2013 18:52
  Биће да је сасвим непримерено из Реп. Шумске говорити о корупцији и орг. криминалу на Бамкану.
  Прекорила коза овцу.
  Odgovor

  Ime: Djoni
  18.02.2013 16:28
  Gojko
  Vi.... i Aleks ispod vas pisete komentare koje samo djavo moze razumjeti. Spustite se jednom na zemlju ili citajte textove "Slobodne Evrope". Valjda ce te posle toga "biti normalniji".
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  18.02.2013 13:14
  Možda redakcija otvori novu sekciju pod nazivom Rep Srpska jer ako je mogla za Kosovo koje nije međunarodno priznato onda može i za RS.

  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  18.02.2013 18:03
  98 Derzava sveta priznali Kosovo kao nezavisnu Derzavu,
  tkz r sumsku do danas niti serbija nije priznao, niti ikada biti priznata, postace Kanton sumska kao sto i je.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  18.02.2013 16:58
  Gojko-Aleks@
  Sacekajte vas dvojica jos malo,gdje zurite ? Za par stotina godina i to ce se pitanje rijesiti. Do tada,neka vas zamrznu . Mozda za nesto budete i upotrebljivi,nikad se ne zna !

  Ime: marko
  17.02.2013 14:55
  sretan peti rodjendan KOSOVO...zivite u miru i slozi bez obzira na veru i naciju..mracne godine su ostale daleko iza vas...

  Ime: balkan
  17.02.2013 14:39
  Kao sto je jedan politicar izjavio na Balkanu "Zlatnim kasikama cete jesti"
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  17.02.2013 16:25
  @ balkan

  Bolje jesti i sa drvenom kasikom samo da vise nemamo srpsku cizmu nad glavom,dosta je bilo pa i previse.
  Odgovor

  Ime: @München
  17.02.2013 20:31
  Lako je pricati iz Münchena dodji dole pa zivi a posla nigdje, mladi nemaju nikakve buducnosti samo zelju da napuste Kosovo i dodju u Njemacku pa da ko i ti odtamo govore ma i drvenim cemo kasikama jesti ,a politicari grade vile oko Pristine.
  Odgovor

  Ime: Миливоје Радаковић
  18.02.2013 19:26
  Шта је ту другачије него у Босни, Србији, Македонији или Црној Гори?!
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  18.02.2013 16:09
  koment u kome si se meni obratio moze da dobije dugacak odgovor samo da ne odugovlacim,sigurno nisi osjetio robstvo u svoju kozu inace ne bi tako prosto i povrsinski dao ovakav koment.

  znam da ima takvih koji su zloupotrebili pare nasih ( i moje) gradjana na Kosovu i koji imaju sada vile i sam za to da svaki od njih za to i odgovara ( neki vec su u zatvoru kao nas najpoznati komandant Fatmir Limaj ) ali i pare i vile ti nista ne vaze kada ti sloboda fali,kada u tvom rodnom gradu ne mozes slobodno do kasno da setas ili da sednes u nekoj kafani sa prijateljima jer onda kada se vratis kuci na ulicu srpski policajac naoruzan do zuba zaustavi i maltretira psihicki i fizicki u sred ulice,nikakvo bogatsvto ti ne treba kada ti arkanci postavljaju tablicu na Grand Hotel u Pristini sa natpisom " zabranjen ulaz za pse i siptare"

  A bas za to sto ekonomsko stanje dole nije dobro onda je dobrodoslo sto nas ima na zapadu pa smo u mogucnosti da njima dole saljemo pare i pomognemo koliko toliko da prezive.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  22.02.2013 10:13
  Imas mozda pravo, ali isto vazi za Srbe na severu Kosova i Metohije. Oni takodje ne zele da ih posle sedeljke u kafani maltretira albanska policija naoruzana do zuba. Ako nisi egoista daces i njima isto pravo. A ako si egoista - tvoje argumente nece prihvatiti ni "najmeksi" Srbi.

  Ime: Boza Bogdanovic Grad: Bor Srbija
  17.02.2013 14:37
  Moj komentar na B92 od 17. februara 2008. godine na clanak: “Kosovo proglasilo nezavisnost” je oborio apsolutni rekord na B92 sa 2.212 preporuka citalaca i ja sam veoma ponosan zbog toga. Istog dana su ga samoinicijativno objavili Blic Online, B92 Blog i Forum-Index.hr (iz Hrvatske?!), sto se moze proveriti na njihovim sajtovima. Citiram ceo komentar:

  “Mnogo puta sam se upitao gde je kraj srpskoj propasti. Odnosno, kada cemo udariti u dno i krenuti navise, ka spasenju. Dva miliona Srba je poginulo u ratovima i na raznim stratistima u poslednjih sto godina, uglavnom na strani saveznika. Zahvaljujuci zverstvima “patrijota” u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu – proglaseni smo zlocinackim narodom, koji treba kazniti i poniziti. Japanci su “progledali” tek posle druge atomske bombe, Nemci kada su saveznici raskomadali Nemacku, a mi nismo ni posle hiper inflacije i bombardovanja, cak ni posle Petog oktobra.

  Danas smo na pravoj prekretnici. Da se vratimo u Cetvrti oktobar, konacno posvadjamo sa Amerikancima i pojedinim drzavama EU, okrenemo Rusiji i Kini i postanemo pravi cir na Balkanu, sa svih strana okruzen NATO-paktom. Druga je, da se malo javno pobunimo zbog gubitka te svete zemlje, isplacemo, pomolimo Bogu, pokajemo zbog srpskih zlocina i da vec za nekoliko dana krenemo u oporavak Srbije. Za prvu alternativu su se zalagali Slobodan Milosevic, Mira Markovic i njihovi istomisljenici i tajkuni. I zbog nje su ubijali, granatirali, palili, proterivali, silovali, a rezultat se vidi. Medjutim, njih dvoje i njihovi politicki prijatelji nisu danas na vlasti, bar zvanicno.

  Zato se javno obracam svim demokratski orijentisanim ljudima Srbije, a najvise Tadicu i Kostunici. Srbija je na prekretnici, a od vas dvojice najvise zavisi kojim putem ce nastaviti. Mozete je spasiti, ili unistiti. Ako je spasite, zasluzujete svo postovanje, koje imaju najveci srpski velikani. Ako dozvolite da se unisti, tu je kraj DOS-a i demokratije. Peti oktobar vise ne postoji. Gotovo je sa lazima i praznim obecanjima.
  Boza Bogdanovic, Bor
  (Boza Bogdanovic, 17. februar 2008 09:21)
  Broj preporuka 2212 (zavrseno citiranje)
  P.S. Ovo su pasusi ic clanka "Koreni srpske propasti", sa kojim sam 2008. godine konkurisao za Nagradu EU Lorenzo Natali, na njihov poziv.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  22.02.2013 10:25
  Boza@ dragi Bozo, artikulisao si neka poznata otvorena pitanja ali nisi dao ni jedan konkretan predlog za tranjo resenje problema.
  To bi mene vise interesovalo. Dakle, imas li resenje ili samo pitanja?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  18.02.2013 17:16
  B.Boza @
  Svaka cast za komentar g.Bogdanovicu . Slazem se sa Vama skoro u svemu .Kazem skoro u svemu,jer imam samo jednu malu primjedbu . Naime,kada ste se obratili za pomoc Srbiji dvojici politicara,nazvali ste ih demokratski orijentisanim ljudima ,sto ja smatram da ne stoji . Ne stoji bar za jednoga od njih,a to je Vojislav Kostunica .Nemojte zamjeriti,ali Kostunica nema sa demokratijom nista zajednicko .Samo cu navesti jednu stvar.To je covjek koji cini sve da Srbiju udalji sto dalje od EU integracija,i od NATO pakta .Ima tu jos mnogo stosta (Djindjic) sto mu se moze zamjeriti,i zato smatram da on nije covjek demokratije,niti on moze sta pomoci Srbiji . Imate vi mnogo boljih politicara od Kostunice .
  Odgovor

  Ime: P. A.
  18.02.2013 09:47
  Predlazem da pogledate seriju fotografija (u Multimediji) koja ilustruje kosovsko slavlje oko godisnjice. Jasno se vidi jedna nepobitna cinjenica: narodu je samoopredjeljenje i formiranje drzave vaznije nego da se "leba najede". Ako smo se slozili sa ovom (u sustini tuznom) cinjenicom, morate otici jos samo jedan korak naprijed: svakom narodu! Moram ponoviti - svakom narodu. To ukljucuje po definiciji i Srbe. I sad kad se ovako postavi problem, sve postaje jasnije. Narocito jasno postaje da nista ne pomaze obracati se dvojici ili trojici politicara. Radi se o procesu koji ima svoju unutrasnju (obicno rusilacku) snagu i koji je tesko kontrolisati. Ja se slazem sa vama da je politicka elita Srbije cinicno iskoriscavala ovaj proces i pomagala ga najcesce na pogresan nacin, ali to sto hocu da kazem jeste da ga niko ne moze zaustaviti. Na kraju Prvog svjetskog rata uzbudjeni V. Vilson iz Amerike i jednako uzbudjeni Dz. Lojd, Velsanin (vazno, jer razumije potrebe malih naroda) iz V. Britanije naivno su bacili u Centralnu Evropu ideju liberalnog nacionalnog samoopredjeljenja i otvorili Pandorinu kutiju. Prva polovina godine poslije Prvog rata je bila gotovo jednako krvava kao i sam rat, jer su se svi nastali konflikti rjesavali silom i oruzjem. Rjesavali, ali se nisu rijesili. I sada je Kutija ponovo otvorena. Kosovari plesu ( s pravom!), ali nemojmo zatvarati oci pred cinjenicom, da svaki takt Shote, budi novi udar krvi u srpskoj odavno zacrvenjenoj glavi.
  (da i ja malo napisem "u zagradi": u Svedskoj kazu, "nemojte pucati u postara", sto znaci nemojte mene napadati kad vam ja objasnim zasto se Mitrovica i Banja Luka ne smiruju).
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  18.02.2013 17:26
  P.A. @
  Sto bi rekli : "okolo kere,pa na mala vrata"! Jest da si isao zaobilaznim putem,ali si ipak na kraju dosao tamo "gdje treba"! Sve je to OK,ali mani se ti Banja Luke. Ona (ili Bosna) s tim nema nikakve veze. Nije vam Bosna vodila pogresnu politiku na Kosovu,vec Srbija . Dosta je vise trgovine sa bosanskom teritorijom .
  Odgovor

  Ime: P. A.
  19.02.2013 06:59
  Kao sto sam i pretpostavio.
  Ali, nisam vam ja problem. Moja moc da drzim tenzije u pomenutim gradovima je jednaka vasoj da ih opustate.
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  18.02.2013 15:56
  @ P.A

  Mogao si nesto konretni da budes sa tvojom zadnjom rjecenicom ali da pokusam da citam izmedju redovima ( necu da pucam u tebe "postara" samo da postavljam pitanja)

  Dali u Svedskoj (ako tamo zivis) je zabranjeno slaviti slobodu i radovati tome ?! i dali je dozvoljeno pretja u Svetskoj posto vidim da aludiras na to kada spominjes Mitrovicu ( ovdje takt Shote prema tebi budi krv u zasrvenoj glavi) i Banja Luku ?!
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  17.02.2013 16:24
  @ Boza Bogdanovic

  Postovanje,ni jedna svola ne smije da se dira na vasem tekstu.

  Ime: Begu-Grad:Bremen
  17.02.2013 11:40
  Sve najbolje Kosovo u 5 godisnici Neovisnosti serecno.

  Odgovor

  Ime: Dejna Grad: Prag
  17.02.2013 12:50
  Neka je sa srecom
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.