Dostupni linkovi

Kosovo: Političari ne poštuju Ustav?


Sa prošlogodišnjeg obeležavanja Dana Ustava, 2014.
Sa prošlogodišnjeg obeležavanja Dana Ustava, 2014.

Dok kosovski lideri na Dan ustava uvek izgovaraju reči hvale na ovaj dokument, stručnjaci ustavnih pitanja kažu da se on u praksi ne sprovodi u dovoljnoj meri.

Na obeležavanju Dana ustava, koje je ove godine održano 7. aprila, predsednica Kosova Atifete Jahjaga kazala je da Kosovo ima moderan Ustav čiji je cilj unapređenje demokratije i pluralizma, te zaštita građana Kosova bez obzira na etničku i versku pripadnost, na pol i orijentaciju.

"Trebamo biti ponosni što imamo Ustav koji uspostavlja vladavinu zakona na celoj teritoriji Kosova, kao garant demokratskog razvoja i koji promoviše jednakost za sve građane", istakla je Jahjaga.

Ona je, takođe, izrazila neophodnost za poštovanje i sprovođenje najvažnije vrednosti Ustava - jednakost pred zakonom.

"Mi moramo biti jednaki pred zakonom, tako da je potreba za jedan sudski sistem bez političkog uticaja neophodna", navela je Jahjaga.

Premijer Kosova Isa Mustafa je istakao da ovaj dan treba da bude "podsetnik naše posvećenosti za evropskim vrednostima".

"Danas smo svi na putu realizacije naših ciljeva. Uspostavićemo suverenitet na celoj teritoriji Republike Kosovo, ali iskoristićemo ovaj suverenitet kako bi građanima pružili bolji život bez obzira na etničke, verske, rasne ili druge razlike", kazao je on.

Kadri Veselji
Kadri Veselji

Predsednik Skupštine Kadri Veselji napisao je na svom Facebook profilu da se Kosovo suočava sa mnogim izazovima u sprovođenju ustavnih vrednosti, ali, dodaje on, druge alternative nema osim prevazilaženje tih izazova radom i strpljenjem.

I sedam godina od usvajanja, Ustav Kosova se i dalje ne sprovodi u potpunosti, kažu stručnjaci ustavnih pitanja i politički analitičari.

Profesor Riza Smaka, nekadašnji član Komisije za izradu Ustava, kaže da Kosovo još uvek ima velike proleme u sprovođenju ovog dokumenta.

"Političke strukture sa političkim stavovima izbegavaju zakonske odredbe. Politika treba da kreira pravo, dok pravo potom komanduje politici. Kod nas nije uvek tako, jer ovde politika kreira a ne sprovodi pravo, već sprovodi dnevne vladine politike što je u suprotnosti za pravičnom državom", pojašnjava Smaka za RSE.

Analitičar Haljilj Matoši smatra da iako je kosovski Ustav moderan dokument, u praksi se u velikoj meri ne sprovodi, naročito kada se radi o vladavini prava.

"Ustav, kao najviši pravno-politički akt iz kojeg su proizašli zakoni, praktično stoji samo na papiru, i njegovo sprovođenje se ne primećuje toliko", ističe Matoši..

"Primera radi, na severu ne postoji Ustav, ne postoje zakoni Kosova u duhu Ustava. Ustav je za sever zemlje nepostojeći", dodaje Matoši.

Profesor Smaka, pak, smatra da je sprovođenje Ustava na severu Kosova, u opštinama gde živi većinsko srpsko stanovništvo, političko pitanje.

Ustav Kosova rađen je na osnovu najviših međunarodnih standarda i uz poštovanje plana Martija Ahtisarija. Usvojen je 9. aprila 2008. godine, a stupio je na snagu 15. juna iste godine.

Na osnovu Ustava, Republika Kosovo je nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena i neodvojiva država, država svojih državljana. Vlast se zasniva na poštovanju prava i sloboda građana i svih lica unutar granica.

XS
SM
MD
LG