Srijeda, 10. februar/veljača 2016, 01:34 CET

  Kosovo

  Kosovo: Pokrenute istrage o skrnavljenju srpskih groblja

  Ilustracija
  Ilustracija
  Regionalne direkcije Policije Kosova pokrenule su istražne postupke u slučaju skrnavljanja pravoslavnih nadgrobnih spomenika, koji su u proteklih nekoliko dana bili meta napada na Kosovu, saopštili su zvaničnici kosovske policije.

  Portparol Arbër Beka u izjavi za RSE je kazao da su u regionalnoj direkciji u Prištini i Gnjilanu pokrenuta po dva postupka.

  “Jedan postupak se tiče oštećenja spomenika iz Drugog svetskog rata. Policija je u tom slučaju uhapsila tri osobe, a koje su u redovnoj proceduri oslobođene nakon konsultacija sa tužiocem. Drugi slučaj je registrovan u Klokotu. Direkciji u Gnjilanu je prijavljeno oštećenje groblja, ukupno 27 nadgrobnih spomenika. U Prizrenu je takođe registrovan slučaj očtećenja 38 nadgrobnih spomenika”, kazao je Beka.

  On je dodao da je i u Vučitrnu kod Mitrovice zabeležen slučaj skrnavljenja groblja.

  Policija Kosova je nakon ovih incidenata pojačala sigurosne mere u cilju očuvanja opšte bezbednosti u zemlji, naročito u mestima gde se nalaze objekti kulturnog i verskog nasleđa.

  “Što se tiče pokrenutih postupaka, policijski zvaničnici rade u koordinaciji sa odgovornim tužilaštvima Republike Kosova i očekujemo detaljne informacije oko istražnih postupaka”, kazao je Beka.

  Inače, Ministarstvo za zajednice i povratak pri Vladi Kosova pozvalo je centralne, lokalne, ali i međunarodne institucije da se angažuju oko popravke oštećenih spomenika.

  “Što se ministarstva za zajednice i povratak tiče, ministar je u razgovorima sa partnerima kako u centralnoj vlasti tako i sa međunarodnom zajednicom, rekao da su sredstva na zahtev zamenika premijera još od slučaja u Kosovo Polju već odobrena za njihovu sanaciju. Ministar je najavio spremnost da učestvuje u izdvajanju sredstava za sanaciju svih nadgrobnih spomenika, a to će se tražiti i od vlade”, kazao je on, dodajući da sanacija treba da počne što pre.

  Inače, akti vandalizma počinjeni na pravoslavnim grobljima širom Kosova, usledili su pošto je srpska žandarmerija uklonila spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

  Visoki zvaničnici Kosova, predstavnici međunarodnih institucija u zemlji i verske institucije, oštro su osudili napade na srpska groblja, ocenjujući ih kao neprihvatljive činove, te su pozvali odgovorne vlasti da pronađu počinioce i izvedu ih pred pravdu.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: eNDe Grad: Srbija, Beograd
  25.01.2013 14:54
  Gospodine Arbër Beka, slika stvarnosti je mnogo teža:
  U toku 20. i 21. januara, vandali su na Kosovu ili KiM porušili:
  - na desetine spomenika na srpskim grobljima u Klokotu,
  - 27 spomenika u Prilužju, Plemetini, Goraždevcu, Prizrenu,
  - 50 spomenika u Biči kod Kline i drugim mestima.
  - U Goraždevcu je oskrnaviljen spomenik žrtvama NATO-kampanje i deci koja su ubijena 13. avgusta 2003. godine, kada su se kupala na reci Bistrici.
  - U centru Kosovske Vitine, je porušen spomenik borcima protiv fašista u Drugom svetskom ratu.

  Prema podacima Raško-prizrenske eparhije i OEBS-a iz 2011. godine, od dolaska međunarodne vojne i civilne misije na Kosovo ili KiM, vandali su uništili ili oskrnavili 270 srpskih grobalja i više od 9.750 spomenika.
  Sa najnovijim januarskim vandalizmom na srpskim grobljima je uništeno preko 10.000 spomenika i 90 kapela.
  Od ukupne površine Kosova ili KiM (10.886 km2 ), na površini od oko 8.000 km2 danas nema nijednog čitavog srpskog groblja. Ostala su čitava samo dva srpska groblja, i to u selu Crkolezu (opštini Istok) i selu Banje (opština Srbica).
  Srpsko groblje u Belom Polju kod Peći je pretvoreno je u smetlište, a groblje na periferiji Đakovice, na kome je sahranjeno i nekoliko francuskih vojnika iz Prvog svetskog rata, pretvoreno je u deponiju.
  Vlasti (kosovske, međunarodne, evropske) bi ovo trbale sprečiti i posledice sanirati.

  Ime: citalac
  23.01.2013 17:09
  “Jedan postupak se tiče oštećenja spomenika iz Drugog svetskog rata. Policija je u tom slučaju uhapsila tri osobe, a koje su u redovnoj proceduri oslobođene nakon konsultacija sa tužiocem. " I to je to sve je receno. A i danas jos se desava haos na kosovu.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.