Dostupni linkovi

Kosovo: Odložena sednica o formiranju Specijalnog suda


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Većinom glasova, odložena je za neki drugi dan sednica Skupštine Kosova na kojoj su trebali da se usvoje ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine. Odlaganje je zasnovano na zahtevu da se jedan deo dokumentacije u vezi formiranja ovog suda preciznije prevede na albanski jezik

U vreme održavanja sednice, ispred Skupštine su protestvovali veterani OVK-a i aktivisti pokreta Samoopredeljenje, koji se protive formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Zahtev za odlaganje podnele su parlamentarne grupe vladajuće Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, uz obrazloženje da nije prevedena konačna verzija Zakona o Specijalnom sudu, a o kojem je Kosovo pregovaralo sa EU.

„Očekuje se da nacrt zakona dođe iz Brisela i on treba da se prevede i preda poslanicima, i predlažemo da se sednica odloži dok budemo skupili potrebnu dokumentaciju“, kazao je Adem Grabovci, šef parlamentarne grupe DPK-a.

Vjosa Osmani iz vladajućeg Demokratskog saveza Kosova rekla je da izglasavanjem Specijalnog suda ne samo da se ispunjava međunarodna obaveza, već se osigurava sprečavanje njegovog formiranja od Saveta bezbednosti UN-a.

„Nacrt Saveta bezbednosti predviđa mnogo gore uslove od ovih što su predviđeni u ustavnim amandmanima za koje se trebalo glasati“, kazala je ona.

Slavko Simić iz Srpske liste, koja je takođe u vladajućoj koaliciji, kazao je nakon sednice da je osnivanje Specijalnog suda međunarodna obaveza koja se prolongira isključivo iz političkih razloga.

„Sada je bitno da imamo dovoljan broj glasova kako bi se izvršile ustavne promene i omogućilo što pre da se sud formira. Ono što se danas desilo mislim da je bilo očekivano, mnogi nisu imali materijal za današnju skupštinu. Nismo imali ni nacrt zakona o Specijalnom sudu. Jedino smo znali neke ustavne promene koje su trebale da se nađu na dnevnom redu skupštine.“

Iz pokreta Samoopredeljenje su rekli da Specijalni sud uopšte ne treba da bude tema diskusije u Skupštini Kosova.

„Pokret Samoopredeljenje u ovom slučaju ima dve alternative. Da se donošenje zakona o Specijalnom sudu uopšte ne pojavi pred Skupštinom, ili da se odloži na neodređeno vreme“, kazao je Gljauk Konjufca iz ovog pokreta.

Fatmir Ljimaj
Fatmir Ljimaj

Fatmir Ljimaj iz Inicijative za Kosovo kazao je nakon odlaganja Skupštine da poslanici ne treba da dignu ruku za nešto što ograničava suverenitet zemlje, što paralizuje kosovsko pravosuđe i formira neki drugi sud negde drugo. On je kazao da je materijal za sednicu predat još ranije, ali da neki samo žele da „kupe vreme“.

„Odgovornost za ovo pada na vladajuću koaliciju, one koji su predložili amandmane. Jedini razlog zašto poslanici neće glasati za ovo je sledeći – mi nemamo mandat da glasamo protiv suvereniteta naše države. Tačka. Ni pod kojim okolnostima i ni po koju cenu“, kazao je Ljimaj.

Donika Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova rekla je da ovi amandmani i zakon o Specijalnom sudu ne trebaju biti tema u Skupštini Kosova. Kosovo ima druge prioritete kao što su zakoni koji su u interesu funkcionalizacije države, ekonomskog razvoja i borbe protiv korupcije, kazala je ona, dodajući da pravosuđe na Kosovu treba da ojača kako bi se bavilo raznim temama.

“Druge improvizacije koje ugrožavaju integritet i suverenitet naše države, samo će defunkcionalizovati državu“, kazala je ona.

Drenica, Tači i Jahjaga

Skupština Kosova trebalo je da u petak usvoji ustavne amandmane koje je predložila vlada, čime bi se otvorio zakonski put za formiranje Specijalnog suda.

Za usvajanje tih amandmana potrebna je dvotrećinska većina poslanika i dvotrećinska većina među poslanicima iz manjinskih zajednica.

Opozicija se već ranije izjasnila da će glasati protiv suda jer smatra da ovaj sud kalja borbu OVK-a.

Vladajuća koalicija, koju čine Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, mora da osigura 80 glasova većine i 14 glasova od poslanika iz manjinskih zajednica kako bi ustavne promene bile usvojene.

U četvrtak uveče predsednica Kosova, Atifete Jahjaga je putem saopštenja obavestila da se sastala sa premijerom Kosova, Isom Mustafa i prvim zamenikom premijera, Hašimom Tačijem, i da su razgovarali o „predstojećim koracima za izglasavanje ustavnim amandmana za Specijalni sud na sednici Skupštine Kosova’.

U njenom saopštenju je navedeno da su Mustafa i Tači izrazili „očekivanja za izglasavanje amandmana, a potom i zakona koji reguliše pitanje Specijalnog suda“.

Međutim, nekoliko sati kasnije, iz ureda zamenika premijera Hašima Tačija, saopšteno je da saopštenje predsednice da se na sastanku u četvrtak diskutovalo o Specijalnom sudu, ne stoji.

Nakon odlaganja sednice Skupštine, Tači je na svom Facebook profilu napisao da „pravda ostaje cilj i misija naroda, boraca slobode i moj. „Presuda u slučaju Drenička grupa dovodi u dilemu ovaj cilj i nije samo napor za kaljanje pravedne borbe OVK-a, već i same pravde. Ova tendencija se sada ne skriva od nikoga“, napisao je on.

Tokom ove nedelje, Osnovni sud u Mitrovici osudio je, između ostalih, bivše komadante OVK-a Samija Ljuštakua, predsednika opštine Skenderaj (Srbica) na 12 godina zatvora za ubistvo jednog civila albanske nacionalnosti, te bivšeg ambasador Kosova u Albaniji, Sulejmana Seljimija na šest godina zatvora za mučenje svedoka u regionu Drenice tokom rata na Kosovu, što mu sa kaznom u slučaju „Drenica 2“ iznosi 14 godina zatvora. U optužnici u predmetu Drenica 2 je navedeno postojanje pritvorskog centra Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u kome su zlostavljani civili u avgustu i septembru 1998. godine.

XS
SM
MD
LG