Petak, 27. novembar/studeni 2015, 12:49 CET

Kosovo

Kosovo ne koristi dovoljno resurse međunarodnih institucija

Ilustracija
Ilustracija
Iako je Kosovo sada već članica međunarodnih institucija kao što su Međunarodni monetarni fond, Svetska Banka te i Evropska banka za obnovu i razvoj, stručnjaci za ekonomska pitanja ocenjuju da kosovske vlasti ne iskorišćavaju dovoljno mogućnosti ovih važnih institucija.

Ekonomista Muhamet Sadiku naglašava da su međunarodni finansijski mehanizmi pomogli Kosovu da očuva fiskalnu i finansijsku stabilnost, ali da Kosovu još uvek predstoji rad kako bi se iskoristilo sve ono što ovi mehanizmi nude. 

„Kosovo se poslednjih godina priključilo ovim finansijskim institucijama, ali Kosovu je potrebno mnogo veće iskustvo kako bi postalo veći korisnik njihove podrške i to konkretnijim projektima, koji bi promenili socio-ekonomsku situaciju na Kosovu. To je dugačak proces, ali Kosovo mora obaviti svoje zadatke, a to se postiže ojačavanjem javne administracije na svim nivoima“, kaže Sadiku.

Učlanjenje Kosova u Međunarodni monetarni fond, Svetsku banku u i Evropsku banku za obnovu i razvoj smatralo se pozitivnim i kao mogućnost da se stekne poverenje kod investitora i međunarodne zajednice, da je Kosovo dobro mesto za investiranje.

Međutim, stručnjak za ekonomska pitanja Safet Gërxhaliu, nekada predsednik Privredne komore Kosova, kaže da nije doboljno samo biti član jedne institucije već je potrebno da se zna kako ih koristiti.

„Ne vredi biti deo ovih institucija ako se koristi tog partnerstva ne odraze u kosovskoj ekonomiji. Treba se podvući paralela, Kosovo je imalo donatorsku konferenciju pre nekoliko godina i obećanja za pomoć Kosovu su bila preko milijardu i 200 miliona eura. Pitanje je koliko su ta sredstva apsorbirana? Mora se jednom za uvek shvatiti da je način komunikacije sa ovim institucijama putem projekta – vladavina prava i zakona i izvodljivost projekata“, kazao je on.

On je kritičan prema kosovskim institucijama, naglasivši da je sada vreme kada je potreban jedan drugačiji pristup profesionalnoj komunikaciji sa međunarodnim institucijama.

„Ako nema pravih projekata i nema dokaza da oni projekti koji su finansirani od stranih mehanizama ne utiču na ekonomski razvoj, zaposlenje i promociju vrednosti na Kosovu...To je zaista nešto oko čega se svi trebaju zabrinuti, jer ne trebamo biti ukras ovim institucijama, već od njih trebamo izvući supstancu“, ističe Gerxhaliu.

Inače, predstavnici biznisa su istakli da na Kosovu nije zabeležen ikakav ekonomski razvoj od kako je zemlja postala članica Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Amra Zejneli

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. RSE se pridružila u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
27.12.2012 18:51
Sto da uzimaju kredite od ovih organizacija kada imaju dosta
novca od raznih trgovina kojima je glavna baza kosovo???? Nemaju problema da im roba stigne iz Avganistana Turske ili Latinske Amerike a samo da nadju dovoljno musterija po evropi.Ako uzmu kredite postace robovi ovih organizacija a manje su isplatljivi od pomenute trgovine.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.