Petak, 06. maj/svibanj 2016, 11:17 CET

  Kosovo

  Kosovo: Kraj paralelnih bezbedonosnih struktura na severu?

  Tabla na ulazu u Mitrovicu
  Tabla na ulazu u Mitrovicu
  Kosovski koordinator političkog dijaloga sa Srbijom, Blerim Shala, izjavio je za RSE da su se Priština i Beograd složili o udaljavanju bezbednosnih struktura Srbije sa severa Kosova, što se može očekivati u narednih nekoliko meseci. 

  „Biće potrebni meseci da se proceni naša sposobnost, organizacioni potencijal, da se te strukture zamene kosovskim strukturama bezbednosti“, kazao je Shala, dodajući da će EULEX i KFOR igrati važnu ulogu u toj tranziciji.

  Kosovski političari, međutim, podeljeni su kada je u pitanju prelazak srpskog MUP-a u kosovske institucije.

  Ahmet Isufi, predsednik parlamentarne Komisije za unutrašnje poslove i bezbednost, potvrdio je u ponedeljak ukidanje bezbednosnih struktura, što će biti propraćeno integracijom svih struktura na severu u kosovske institucije.

  Blerim ShalaBlerim Shala
  x
  Blerim Shala
  Blerim Shala
  On ističe da je prelazak pripadnika MUP-a Srbije u kosovske institucije moguć za sve, osim za one koji su izvršili krivična dela, ugrozili teritorijalni integritet Kosova ili počinili zločine.

  „Realno gledano, dok imamo ovakvo stanje na severu Kosova, potreban je balans. Ali svi koji su ugrozili ustavni poredak, teritorijalni integritet ili prekršili zakon, ne mogu biti deo funkcionalnih mehanizama na Kosovu. Moramo biti realni. Na severu Kosova nije bilo i nema kosovskih institucija. Građani na severu Kosova će na izborima legitimisati svoje institucije, u skladu sa zakonima i ustavom“, kazao je Isufi.

  On dodaje da će posle završenog konkursa doći do provere svih onih koji su zainteresovani da rade pod kosovskim institucijama.

  Na poslednjoj rundi dijaloga premijera Kosova i Srbije u Briselu nije postignut nikakav dogovor, ali su najavljeni dalji razgovori za 4. mart, kada se očekuju konkretni rezultati oko ukidanja srpskih bezbednosnih struktura na severu Kosova.

  Anton Cuni iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova, takođe član Komisije za unutrašnja pitanja, navodi da pitanje prelaska struktura MUP-a Srbije u kosovske institucije može biti pozitivno jedino ako se ispoštuju redovne procedure o zapošljavanju u Policiji Kosova. 

  „Ako policija oceni da je potrebno regrutovanje novog osoblja, posebno za sever,  to se onda postiže javnim konkursom za sve građane koji smatraju da su spremni da poštuju zakone i Ustav Kosova“, kaže Cuni.

  Transformacija MUP-a Srbije u kosovske institucije za Rexhepa Selimija iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje ne sme se nikada dogoditi. 

  To može biti samo privremeni taktički manevar Srbije za njene sopstvene ciljeve.
  Uključenje MUP-a Srbije u Kosovo osim teritorijalne podele manifestuje i podelu unutar institucija Kosova. To ne predstavlja lojalnost prema kosovskim institucijama već postojanje jedne posebne jedinice“
  , kazao je Selimi.

  Srbi ispred paralelnih struktura na severu, međutim, već dugo poriču postojanje srpskih bezbednosnih struktura u tom delu.

  Radenko Nedeljković, načelnik Mitrovačkog okruga koji finansira Beograd, kaže da Policija Kosova nosi uniformu i službeno naoružanje u tom delu.

  „Ne postoje bezbednosne strukture na severu Kosova i Metohije. Ja stvarno ne znam i voleo bih da znam koje su to bezbednosne strukture“, kazao je on.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar
  25.02.2013 18:19
  Ne vidim kakve koristi ima od ovoga Pristina, to ne znaci integraciju severa jer su protiv toga uvek bili gradjani a ne civilna zastita i mupovci u civilu.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.02.2013 00:51
  Ako nece milom postoj i ona druga strana ....,
  takoste poigraliste i onu tkz z 4,ako neko se seca ucemo ja ovde pricam.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.