Dostupni linkovi

Kosovo i Srbija: Kontrola teritorije pravi problem


Kosovski i srpski graničari na Merdarama, decembar 2012.
Kosovski i srpski graničari na Merdarama, decembar 2012.
Problem oko naplate carina robe koja iz Srbije ulazi na sever Kosova, a koji je doveo i do pretnje srpskog premijera Ivice Dačića da bi mogao da prekine razgovore sa Hašimom Tačijem, privremeno je prevaziđen. Pravi problem će međutim, eskalirati tek posle rešavanja detalja u vezi sa carinom, a to je pitanje kontrole teritorije, upozoravaju analitičari.

U Beogradu ponavljaju da je dogovor o prolazu robe namenjen severu Kosova uslov za funkcionisanje Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. To je naglasio i Dejan Pavićević, šef pregovaračkog tima Beograda nakon dogovora postignutog u Briselu da sva neakcizna i akcizna roba do tri i po tone ima slobodan ulaz na Kosovo ukoliko je predvidjeno da ide na sever Kosova sve dok ne počnu dalji razgovori o nekom trajnom rešenju podele carinskih prihoda.

„Ukoliko se ovaj dogovor ne bude poštovao, ukoliko neakcizna roba i akcizna roba do 3,5 tone koja je namenjena za sever Kosova i Metohije ne bude slobodno ulazila na teritoriju Kosova i Metohije sporazum o integrisanim prelazima biće suspendovan“, poručio je Pavićević.

U takvu rešenost Beograda uveravao je Srbe na severu Kosova direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

“Dogovor je postignut između premijera Dačića i gospodina Tačija a ovo sada je samo naša borba da se taj dogovor sprovede jer je na administrativnim prelazima bilo brojnih zloupotreba i namernih kršenja tog dogovora. Srbija ima samo jednu reč i tu reč je dala svojim građanima na severu Kosova i Metohije i te reči će se držati”, poručio je Vulin.

I političko pitanje

Nakon briselskog dogovora Ivice Dačića i Hašima Tačija Beograd je uveravao da se roba koja iz Srbije ulazi na sever Kosova neće cariniti dok se ne postigne dogovor o raspodeli prihoda, ali su na terenu kamioni koji su prevozili akciznu i drugu robu upućivani na carinski terminal u južnoj Mitrovici.

Pitanje carina je samo po sebi za Dačića i političko pitanje, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, ocenjujući da je premijer na domaćoj političkoj sceni privremeno stbailizovao svoj ugled jer je govorio da se carina neće naplaćivati a da to Tači nije prihvatio u tom obliku niti EULEKS i Evropska komisija koji su insistirali na kontroli akcizne robe.

Srpski privrednici odbijali su carinjenje i protestovali pokušavajući čak i da blokiraju prelaz Jarinje što im EULEKS policija nije dozvolila.

Pravi problem će međutim, eskalirati tek posle rešavanja detalja u vezi sa carinom, ocenjuje Janjić.

„Pravi problem je kontrola teritorije. To što se ljudi pozivaju na carinu je njihov način da u ovoj fazi budu aktivni, oni žele da se paralelno rešavaju problemi statusa srpskih institucija, odnosno opština na severu Kosova i uvođenje carine. I oni neće popustiti i prestati sa protestima i neće dozvoliti normalno odvijanje prometa preko Jarinja, a imaju tu moć, sve dok se ne reši pitanje severa Kosova. Ako ne budu uključeni u rešavanje tog problema, a za sada nisu, onda će na odgovarajući način reagovati“, ocenjuje Janjić.

Iako se iz Beograda šalju poruke o spremnosti da se pregovori prekinu ako se bude naplaćivala carina za robu koja ide na sever Kosova Dušan Janjić smatra da
nastavak pregovora nije ugrožen.

“Ne postoji veliki rizik od prekidanja razgovora, ali je očigledno u pitanju manevar pre svega prema domaćoj javnosti”, kaže on.

Nova runda razgovora Dačića i Tačija pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton planirana je za januar.
XS
SM
MD
LG