Dostupni linkovi

Korupciji se ne sudi


Na pitanje da li postoji uticaj vlade na rad tužilaštva 83 % ispitanika je potvrdno odgovorilo
Na pitanje da li postoji uticaj vlade na rad tužilaštva 83 % ispitanika je potvrdno odgovorilo
Korupcije ima u raznim oblicima i u svim sektorima na Kosovu, ocenili su predstavnici Evropske komisije. I kosovska Agencija za borbu protiv korupcije kaže da je korupcija svuda prisutna te optužuje sudstvo da takve slučajeve zanemaruje.

Na pitanje da li postoji uticaj vlade na rad tužilaštva 83 % ispitanika je potvrdno odgovorilo, navedeno je u studiji Kancelarije Evropske komisije na Kosovu. EK je objavila studiju o prisustvu korupcije na Kosovu i ukazala da sprečavanje i borba protiv korupcije treba da budu prioritet kosovskih institucija.

Šef operacija u Kancelariji za vezu EK na Kosovu Kjartan Bjornson ističe kako je utvrđeno da u svim oblastima života ima korupcije. On kaže da je u cilju borbe protiv korpucije potrebno ojačati zakone koji osiguravaju transparentnost i sprečavaju politički uticaj na insitucije koje se bore protiv korupcije.

“Sprečavanje i borba protiv korupcije moraju biti suštinske i u tome sve institucije treba međusobno da sarađuju”, rekao je Bjornson dodajući da je vlada Kosova angažovana na uvođenju preventivnih mera u borbi protiv korupcije.

“Potrebna je politička volja da se preduzmu konkretni koraci”, dodao je on.

U studiji koja je objavljena uoči Međunarodnog dana protiv korupcije se navodi šta dovodi do korupcije, ali i politički nivo u borbi protiv ove pojave. Ističe se da su u borbi protiv korupcije ključni konsolidacija zakona i pružanje pomoći centralnim institucijama.

KLJUČNI IZAZOVI

Na Kosovu funkcioniše Agencija za Anti-korupciju, koja svoje izveštaje u kojima identifikuje slučajave korupcije podnosi nadležnim organima. Hasan Preteni direktor Agencije za borbu protiv korupcije kaže da pravosudni organi ne razmatraju ove izveštaje.

“Izvestaji agencije se često zaobilaze i ne uzimaju se u obzir. Možete pogledati naš izveštaj za 2008. godinu i videti šta i kako tužilaštvo koristi ove informacije”,
rekao je on.

Preteni je dodao da ima pomaka u povećanju broja optužbi za korupciju, pokreću se krivične istrage, ali nema presuda.

“U martu smo imali jednu presudu i nakon toga nijednu”, rekao je on.

Preteni nije mogao da precizira koliko je slučajeva predato tužilaštvu ali je kazao da je broj povećan u odnosu na prethodne godine.

“Nažalost korupciji na Kosovu se ne sudi. Informacije dolaze, istražuje se ali se ne sudi. Svaka informacija o sprečavanju ili borbi protiv korupcije mora se ozbiljno uzeti u obzir”, kazao je on.

Evropska komisija je izdvojila milion evra za projekte borbe protiv korupcije na Kosovu.

Prethodno su šefovi diplomatija Evropske unije u Briselu ocenili da na Kosovu ‘ključni izazovi vladavina zakona i bitka protiv korupcije i organizovanog kriminala’.
XS
SM
MD
LG