Dostupni linkovi

Korisnici kredita u francima: Dovedeni smo do propasti


Protest u Banjaluci, 28. februar 2015.
Protest u Banjaluci, 28. februar 2015.

Oko 200 korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku okupilo se u subotu ispred Hypo banke Banjaluka da bi upozorili vlast da je krajnje vrijeme da se uključe u rješavanje njihovih problema. Veliki broj ljudi koji su podigli ove kredite došli su u situaciju da, zbog rasta kursa švajcarskog franka, nisu u stanju da vraćaju kredite.

Bojan Rašević podigao je kredit od 450.000 maraka sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku. Iako ovaj kredit uredno vraća ne zna kada će ga vratiti.

"Vraćam kredit redovno već osam godina. Do danas sam vratio 400.000 maraka, a ovoga momenta sam dužan oko 600.000 maraka i kamate, što je oko 900.000 maraka. Mene najviše smeta što banka traži u slučaju da ovaj kredit prebacim u evro, osim što bi im poklonio 500.000 maraka, i da se odreknem tužbe koju sam dobio u prvom stepenu. Ne žalim, čitav život ću posvetiti ovome, a ako treba ići ću i do suda u Strazburu", kaže Rašević.

Nakon nedavnog rasta franka vođeni su pregovori korisnika kredita sa Hypo bankom, ali nikakvi dogovori nisu postignuti.

"Zbog toga smo se i okupili ovdje jer smatramo da je krajnje vrijeme se u rješenje ovog proglema uključe vlasti Republike Srpske kako bi se spriječilo dalje uništavanje oko 50.000 građana ovog entiteta", navodi Brane Milošević, predsjednik Udruženja "Švajcarski franak".

"Građani su sa ovim kreditima, koje mi smatramo nezakonitim jer su isplaćeni u markama, dovedeni u propast. Iz ovih kredita nije moguće izaći bez adekvatnih odluka vlasti. Narodna skupština RS može da donese zakon na prijedlog Vlade kojim će se spriječiti dalje uništavanje korisnika ovih kredita. Predlagali smo nekoliko rješenja. Jedno je da po trećinu ovih nenormalnih povećanja kursa plate građani, vlada i banka. Najbolje rješenje za nas bi bilo da se kao u Mađarskoj donese odluka da se krediti vežu za kurs na dan potpisivanja", ističe Milošević.

Ukoliko Vlada Republike Srpske ne preduzme ništa u narednih sedam dana, Udruženje "Švajcarski franak" najavilo je intenziviranje svojih protesta na ulici u mnogo većem broju.

XS
SM
MD
LG