Srijeda, 02. decembar/prosinac 2015, 07:57 CET

Crna Gora

Koraks: Za političkog karikaturistu privilegija raditi u Srbiji

Izložba Predraga Koraksića Koraksa u Budvi, 18. jul 2012.
Izložba Predraga Koraksića Koraksa u Budvi, 18. jul 2012.

Multimedija

U okviru likovnog programa Grada teatra u Budvi je održana izložba Predraga Koraksića – Koraksa, najpoznatijeg karikaturiste iz Srbije.

Koraks sedmično objavi 8 karikatura što, kako kaže, nije teško jer živi u Srbiji.

"Srbija je zemlja u kojoj je zaista privilegija raditi za jednog političkog karikaturistu. Jer sve što je gore - to je za jednog karikaturistu koji se bavi političkom karikaturom bolje. Ja ne volim što je tako, ali je tako", istakao je on.

Najaktuelnijih devedesetak karikatura Koraks je izložio u prostoru Santa Marija u likovnom programu Grada teatra, a glupost je tema izložbe kao i cjelokupnog opusa političke karikature ovog autora.
 
"U nauci recimo mogu da se izbroje ljudi koji su pokušavali ili uspevali, a neki jesu uspevali kako što je Ajnštajn, da zaustave vreme. Naši vlastodršci su zaista fenomeni, jer onih su nas vratili 20 godina unazad. To je i u stvari tema kojom se ja svakodnevno bavim i neiscrpna je tema. Svakoga dana ima toliko gluposti, a glupost je neuništiva", rekao je poznati karikaturista.

Ne gleda "preko plota"

Postavku najnovijih Koraksovih karikatura otvorio je glumac Voja Brajović citatom Njegoša:
Izložba Koraksovih karikatura u Budvi, 18. jul 2012.Izložba Koraksovih karikatura u Budvi, 18. jul 2012.
x
Izložba Koraksovih karikatura u Budvi, 18. jul 2012.
Izložba Koraksovih karikatura u Budvi, 18. jul 2012.

"Niko sretan, niko dovoljan, niko miran, niko spokojan sve se čo'ek bruka sa čo'ekom, gleda majmun sebe u zrcalo. To je nešto što odgovara jednoj filosofiji Predraga Koraksa".

Koraksa pitamo koje najinspirativniji lik crnogorske političke scene za karikature.

"Milo Đukanović je često bio tema mojih karikatura, ali ja pošto ne volim da gledam preko plota često govorim da se pre bavim domaćim zlom. Tako da se u poslednje vreme mnogo ne bavim problemima koji su u Crnoj Gori", ističe Koraks.

Ponovo u Budvi nakon 20 godina Predrag Koraksić Koraks kaže da grad jedva može da prepozna zbog kičastih i prepotentnih zgrada koje dominiraju prostorom. Danas ljetuje na Braču.

"Provodim 3 meseca na Braču gde imam kuću. Uspeo sam da je sačuvam i tamo imam kompletnu tehniku i odatle šaljem karikature recimo za Slobodnu Evropu. Tamo ja pravim moje karikature".

Jasna Vukićević

Saradnik RSE od 1999. godine. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti. Tokom dugogodišnjeg novinarskog rada sarađivala sa mnogim crnogorskim i regionalnim medijima.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.