Dostupni linkovi

Koraks: Najveća inspiracija mi je Vučić


Predrag Koraksić Corax
Predrag Koraksić Corax
Povodom Dana ljudskih prava u beogradskoj Ustanovi kulture „Parobrod“ otvorena je izložba poznatog karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa, najprovokativnijeg kritičara i „komentatora“ srpske i svetske političke scene. Koraks je dobitnik najznačajnijih priznanja, među kojima je i „Vitez časti“, kojim ga je odlikovala francuska vlada. Pitali smo ga koja ličnost iz aktuelne srpske političke garniture mu je najveća inspiracija i zašto.

„Naravno, Vučić jer se sve vrti oko njega, on je tu maltene neko nadljudsko biće; tako se postavio, on sve radi, on sve smenjuje, on kompletnu političku stvar u Srbiji drži u šaci. Ja, naravno, nisam opsednut njime, to nikako, ali on je figura koja je kod mene stalno na tapetu."

RSE: On je tema gotovo svih vaših karikatura. Kažete da niste vi, ali vaše karikature jesu opsednute Vučićem, zar ne?

Koraks: Pa, da (smeh), ako može tako da se kaže. Pa, znate šta, prvo je bio Milošević, pa je onda bio Koštunica, pa posle toga Tadić, evo, sada imamo Vučića. Ja sam se najviše njima bavio – mislim, onda kada su bili na vlasti, naravno. Uvek gledam ko je tu glavna ličnost i bilo šta što je zloupotreba vlasti pokušavam da žigošem. To je moj nekakav kredo.

RSE: Kad malo raširimo „kadar“ na region, na svet, imate li tu neke „junake našeg doba“?

Koraks: Da, imam, to je eventualno Putin. To je, takođe, jedan lik oko koga se, naravno, mnogo toga vrti i to ne samo u Rusiji. On je ličnost koja je zaista u žiži, tako da se ja povremeno bavim i tom figurom.

RSE: Kada biste morali da izaberete najupečatljivije karikature od perioda Miloševićeve vlasti do danas, koje likove biste izdvojili?

Koraks: Ovo danas je, razume se, jedna potpuno drugačija situacija, u tom smislu nemam nikakve zadrške. Nisam ih, doduše, ni ranije imao, ali za vreme Miloševića je bilo zaista rizično, pa imam utisak da sam u to vreme bio hrabar. Uskoro će izaći jedna knjiga koju spremam – obuhvata eru Miloševićeve vladavine u kojoj sam objavio negde oko 3700 karikatura. Izdavač te knjige je Branka Prpa, a napravili smo izbor od nekih 900 karikatura, pri čemu će svaka biti praćena fusnotom u kojoj će se objasniti koji joj je bio povod, kada i gde je objavljena i ko su likovi na njoj. To će biti jedan podsetnik da se to vreme izgleda ponovo vratilo, tako da bi mnoge karikature iz tog doba i sade mogle da budu aktuelne, što je paradoksalno, ali tačno.

XS
SM
MD
LG