Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 01:15 CET

  Bosna i Hercegovina

  Konvencija SDABiH: Tihić ponovo predsjednik, nema podjela u stranci

  Konvencija SDA BiH
  Konvencija SDA BiH
  Stranka demokratske akcije na Konvenciji, koja je održana umjesto planiranog  Kongresa, donijela je Programsku platformu o djelovanju stranke za period od 2013. – 2015. godine. Sulejman Tihić novi je /stari predsjednik stranke, a Bakir Izetbegović zemjenik predsjednika.

  Nema podjela u Stranci demokratske akcije  - svi su jedinstveni kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, a dogovorena demokratija najbolje je rješenje na kratke staze – upućeno je s govornice s koje su predsjednik Sulejman Tihić i njegov zamjenik Bakir Izetbegović poslali poruku kako stranka ipak nije na korak do pucanja.

  Izražavajući uvjerenje kako će Kongres pokazati jedinstvo stranke Tihić se osvrnuo i na aktualnu političku situaciju za čije je loše stanje okrivio političke stranke nove parlamentarne većine. Odgovor, prema njegovom mišljenju, leži u „kombinaciji aktivnosti domaćih političara i aktivnijoj poziviji međunarodne zajednice oličene u visokom predstavniku i Evropskoj komisiji“.

  Konvencija ima punu snagu kao i Kongres koji je trebao biti održan u maju ove godine, poručili su najviši kadrovi stranke.

  Predsjedništvo stranke kadrovski je osvježeno, ali i povećano sa 18 na 31 člana. Umjesto dosadašnjih pet stranka će imati osam članova.

  Rješenja nisu savršena ali su najbolja moguća u ovom trenutku, smatra Bakir Izetbegović. 

  U pogledu promjena koje očekuju BiH iz ugla SDA Izetbegović je naveo kako „nema stopostotne pravde".

  "Ima je koliko je izborimo. Koliko smo jaki i složni. Neće biti revolucionarnih ustavnih promjena. Neće biti revolucije, ali ima evolucije", rekao je Izetbegović.

  U Platformi, koja će definisati rad stranke u naredne dvije godine, nude se rješenja za pitanje državne imovine, razvoja ekonomije, popisa stanovništva, ali i ustavnih promjena.

  Tihić ukazuje na stav kada je u pitanju provedba predude u slučaju Sejdić-Finci:

  „Vidimo ga u dosljednom provođenju presude bez uplitanja drugih pitanja. Pitanje ravnopravnosti treba rješavati odvojeno.“

  U pozadini zakazivanja Konvencije, ali i samog njegovog održavanja dominirala je priča o nejedinstvu u stranci i kompromisnim rješenjima kako bi se spriječio njen raspad. Kroz govore i Tihić i Izetbegović negirali su podjelu, navodeći kako će Konvencija pokazati jedinstvo stranke. Ranije je rečeno kako se sva neslaganja svode na kadrovska pitanja.

  Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić smatra kako se radi o zlonamjernim komentarima i podmetanjima kada je u pitanju odnos unutar stranke koji je doveo do proširenja stranačkog predsjedništva.

  „U stranci vlada pluralizam, i potpuno je normalna razmjena mišljenja kojom se dolazi do zajedničkog stava. Nijedan kadar nas nije napustio i to dovoljno govori", navodi Zukić.

  Također je izrazio i stav kako je stranka opredjeljena za borbu protiv korupcije te pozvao organe pravosuđa da ukoliko imaju neki dokaz da je bilo ko iz SDA umiješan u nečasne radnje pokrenu proces.

  Kongres stranke biće održan najkasnije 26. maja 2015. godine. U SDA smatraju kako će to biti pobjednički događaj jer tada stranka slavi 25 godina postojanja, a godinu prije toga održavaju se opšti izbori na kojima će kako vjeruju trijumfovatti.

  Dženana Halimović

  Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: viza za pakao
  03.02.2013 11:19
  ima li zena na ovom skupu muskarcina :-)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.02.2013 12:41
  Ima zena,kako da nema. Samo,"zameo ih i pomeo"snijeg u putu,pa nisu stigle !? "Zima na SDA-ovski nacin"!

  Ime: Anonimni posjetilac
  02.02.2013 19:29
  SDA je najveca pijavica Federacije BiH, ali ocito neki novinari na SE misle drugacije.

  Ime: Anonimni posjetilac
  02.02.2013 17:46
  Kao jedna od parazitskih faktora drzave zasto bi ova stranka zagovarala "revolucionarne" promjene ustava. Kuda se ova "evolucija" koju zagovaraju krece, najbolje je viditi po sadasnjim bankovnim racunima ovih igraca koji su u vise od decenije svoje vlasti i milijardi kredita i pomoci doveli jednu Europsku zemlju na nivo korupcije i siromastva ravnom jednoj Africkoj zemlji.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.