Petak, 06. maj/svibanj 2016, 20:48 CET

  Bosna i Hercegovina

  Konačnu riječ o smjeni Vlade Federacije BiH daće Ustavni sud

  Nakon Predstavničkog doma i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izglasao je nepovjerenje federalnoj Vladi, jer njen sastav ne predstavlja odraz parlamentarne većine, ali odluka nije konačna. Naime, kao što je ranije najavljeno, Klub Bošnjaka u kojem većinu imaju delegati iz reda SDA pokrenuli su pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, čime se ova inicijativa našla pred Ustavnim sudom. 

  I u Domu naroda Parlamenta FBiH u petak je održana burna rasprava o smjeni Vlade FBiH. SDA je pokrenula pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, dok oni koji zagovaraju smjenu Vlade, stranke nove parlamentarne većine, smatraju da je to produženje agonije.

  „Sastav Vlade Federacije u posljednjih šest mjeseci ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na općim izborima u BiH održanim 2010. godine, te Vlada Federacije u svom djelovanju ne izvršava kvalitetno i u cjelini javne interese građana Federacije BiH“, naveo je delegat SDP-a Aner Žuljević.

  U SDA smatraju da je odluka o smjeni federalne Vlade koja je donesena na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma protustavna jer je donesena mimo poslovnika, obzirom da je sjednica sazvana prije nego što je prošao protokolarni rok o odlučivanju.

  Predstavnici nove parlamentarne većine nakon izglasavanja nepovjerenja aktuelnoj federalnoj Vladi donijeli su zaključke o prijenosu ingerencija sa izvršne na zakonodavnu vlast, što je nezapamćen čin u pravnoj praksi Bosne i Hercegovine, naglasili su u SDA.

  „Da bi se mogla formirati Vlada Federacije, da bi se mogla izabrati Vlada Federacije, potrebno je da se izabere Predsjedništvo Federacije, znači predsjednik i dva potpredsjednika, i potrebno je da svaki od tih predsjednika i tih potpredsjednika ima podršku najmanje jedne trećine u klubu svakog konstitutivnog naroda. U ovom slučaju jedan, najmanje jedan od članova Predsjedništva, jedan od potpredsjednika nema podršku jedne trećine delegata u Klubu Bošnjaka", rekao je predsjednik stranke Sulejman Tihić.

  Nermin NikšićNermin Nikšić
  x
  Nermin Nikšić
  Nermin Nikšić
  Prema jednom od zaključaka ranije sjednice, premijer Nermin Nikšić zadužen je da dostavi spisak članova svih upravnih i nadzornih odbora kojima je istekao mandat kako bi parlamentarci izabrali njihove privremene nasljednike, odnosno kako bi se spriječilo još uvijek aktuelnu Vladu Federacije da ova mjesta popuni kadrovima SDA, HSP i Stranke radom za boljitak.

  „To je edan od ozbiljnijih ataka na parlamentarizam kao takav, na trodiobu vlasti na kojoj počiva parlamentarna demokratija, da se parlamentarnim zaključkom uzima ekskluzivna nadležnost Vlade u imenovanjima upravnih odbora i ta nadležnost prebacuje na Parlament, to je naprosto nezapamćeno u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine, a da ne govorim o evropskoj političkoj praksi", ocjenjuje Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

  „Ustavni sud Federacije nekoliko puta je reagovao. Nije isključeno i ovaj put da neće reagovati nakon potvrde od Doma naroda, ali će biti problema jer Ustavni sud Federacije nema dovoljan broj sudija koje o tome mogu odlučivati", smatra Vera Jovanović iz Helsinškog komiteta za ljudska prava.

  Kompromis neizbježan

  Kada će biti donesena presuda Ustavnog suda FBiH teško je reći, obzirom da Sud trenutno nema kvorum za odlučivanje u Vijeću za zaštitu nacionalnih interesa, odnosno dovoljan broj sudija koji o tome mogu odlučivati.

  Na izbor sudija, podsjetimo, suglasnost daju predsjednik i potpredsjednici Federacije, koji spisak kandidata još uvijek nisu dogovorili zbog protivljenja predsjednika Živka Budimira određenim kadrovskim rješenjima.

  Što će se promijeniti nakon sjednice Doma naroda, analitičari se slažu kako će Budimir dobro razmisliti, posebno nakon posljednjih izjava iz HDZ-a kako kompromisa u rekonstrukciji vlasti neće biti.

  Naime, uoči sjednice, HDZ BiH i zvanično je predložio Marinka Čavaru, aktuelnog dopredsjednika stranke, za novog predsjednika Federacije BiH.

  Odluka je došla dan nakon zajedničke izjave delegacija Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u kojoj je Budimir pozvan da ne blokira proces rekonstrukcije federalne vlasti, dok je istovremeno poručeno i da dva HDZ-a moraju prihvatiti da predsjednik Budimir do kraja ostane u svom mandatu.

  „Predsjednik Federacije je šef izvršne vlasti u FBiH po Ustavu i zakonu i hvala Bogu da su se ove četiri stranke davno dogovorile da taj šef izvršne vlasti, kao i neki drugi elementi izvršne vlasti kroz Vladu pripadaju, između ostalog, hrvatskoj strani, odnosno HDZ-u“, tvrdi predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

  U zajedničkoj izjavi, iz delegacija EU i SAD u BiH poručeno je kako odustaju od pomoći u rekonstrukciji federalne Vlade.

  Adis Arapović iz CCI upozorava kako je kompromis neminovan:

  „Jedna je činjenica neosporna – bez kompromisa vjerovatno neće biti okončati rekonstrukciju izvršne vlasti u Federaciji. Kako vrijeme prolazi, sve je više osnova za sumnju da pojedinim strankama zaista i odgovara produbljivanje krize u Federaciji kako bi se možda i na taj način pokazalo da Federacija ovakva kakva je, jednostavno nije funkcionalna i da kao takva mora biti na neki način rekonstruirana sa više ili manje zahvata u njenoj ustavnoj konstrukciji.“

  Pored mjesta predsjednika Federacije, HDZBiH je sa SDP-om dogovorio pet ministarskih mjesta u Vladi, a SNSD-u će prema ranijem dogovoru Čovića i Dodika pripasti jedna Čovićeva fotelja.

  SBB se nada da će zauzeti pozicije koje sada drže kadrovi SDA.

  Za prvog čovjeka Vlade ponovno bi trebao biti izabran SDP-ovac Nermin Nikšić. Konkretizacija ovog dogovora očekuje se na sastanku vladajuće šestorke na državnom nivou koji bi se trebao održati u subotu.

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: EU Grad: EU
  19.02.2013 20:58
  sve vlade treba smjeniti ...i u FBiH i RS...i napraviti drzavnu vladu BiH ....gradjansku

  Ime: Anonimni posjetilac
  15.02.2013 21:43
  Ne, nece dati ustavni sud, nego visoki Incko koju ju je i sastavio.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  15.02.2013 23:59
  Anonimus@
  Procitas li ti nekad svoj "komentar"? Znam da imas jaku zelju da pises,ali povedi malo racuna,ako je ikako moguce . Sta ti znaci "koju ju je"? Izbacivati nacionalisticke parole znas,a pisati jok . Bruka !
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.02.2013 23:32
  Zar nisi mozda mogau zakljuciti da se radi o tipicnoj stamparskoj greski, gdje je prst zastao djelic sekunde duze na dva ista slova. Zar je tako to tesko? Mozda bi bilo bolje da malo duze rzmislis, nego ti jezik izleti. Slicne greske vidimo svakodnevno i u profesopnalnim tekstovima.
  Ja ti nista drugo ne zelim reci, ako bi to uradio onda bi se izjednacio sa tobom.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  19.02.2013 22:57
  Ocito nisi razumjeo,opet ? Nije rijec o dva slova,jadan ti,vec o dvije rijeci koje ti se stalno desavaju. Ne bi ja ovo ni spomenuo,nego si brate dodijao, uplicuci se u sve,kao da si neki mesija . Ohladi malo,i ne pacaj se u ono sto ne razumijes,ispadas glup.Mnogi su ti to rekli,nisam samo ja. Volis svakome da pametujes,da kritikujes,a osnovna pravila pisanja nisi naucio.Ovaj ti je jos i dobar,kakvi su ti ostali "komentari."

  Ime: beli Grad: usa
  15.02.2013 20:00
  Vlada FBiH ce se ustoliciti tek kad bude ponovo vreme za redovne izbore.
  Da nije zalosno bilo bi komicno.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.