Dostupni linkovi

Komentari o izborima: Zagreb očekuje daljnje poboljšanje odnosa


Predizborni plakati u Beogradu
Predizborni plakati u Beogradu
Politička javnost u Hrvatskoj nije posebno iznenađena rezultatima izbora u Srbiji održanih u nedjelju, a zajedničko je očekivanje nastavak normalizacije odnosa u regiji.

„Više-manje očekivano, a rasplet se tek čeka,“ komentirao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović rezultate izbora u Srbiji.

„Ono što bih volio jest da se nastavi taj trend poboljšanja odnosa i zatvaranja svih onih brojnih problema koje imamo sa susjedima“, istaknuo je on.

„Čini se da bi DS Borisa Tadića, SPS Ivice Dačića i LDP Čede Jovanovića mogli sastaviti prilično komotnu parlamentarnu većinu i formirati vladu, gdje bi ulazak LDP-a kao novog partnera pridonio koaliciji,“ kaže za RSE ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić.

„Međutim, moramo pričekati i vidjeti na koji će se način na kraju faktički sastaviti ta parlamentarna većina, s obzirom na činjenicu da je Dačićev SPS bitno osnažio i da je neki način u poziciji 'kingmakera', odnosno stranke koja svojim pristupanjem koaliciji odlučuje tko će biti parlamentarna većina, pa time i vlada. Može se očekivati da će on svoju ulogu i utjecaj u vladi vidjeti na drugačiji način nego do sada. To se moglo vidjeti i iz Dačićevog nastupa nakon izbora jučer navečer“, ocjenjuje Pusić.

Rezultat LDP-a i dobra i loša vijest

Po njenoj ocjeni, koalicija ove tri stranke dobra je pretpostavka za suradnju u regiji.

„Ako to bude sastav parlamentarne većine i temelj za novu vladu, mislim da se može očekivati da nastavimo posao ne samo popravljanja odnosa, nego i rješavanja otvorenih tema i problema koje imamo i eventualno jedan novi iskorak prema europskom partnerstvu u regiji“, smatra ona.
Žarko Puhovski
Žarko Puhovski

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže RSE kako je potpuno jasno da Tadić ima mnogo veće šanse za formiranje parlamentarne većine nego Nikolić.

„Ali će cijena gotovo sigurno biti to da će premijerom postati gospodin Dačić, i bilo bi zanimljivo recimo pod stolom slušati razgovore gospodina Dačića i gospodina Milanovića, tako da bi to moglo biti dodatno interesantno. Međutim, sve ovisi o rezultatima predsjedničkih izbora. Ako gospodin Nikolić koji ima šansu – iako ne veliku – da pobijedi na tim izborima doista pobijedi, sve će se drugačije okrenuti i na parlamentarnoj razini. Međutim, za sada se čini najvjerojatnije da ostaje sve kao do sada. To znači – Tadić predsjednik i njegova koalicijska većina u parlamentu, a to znači da će Hrvatska imati dobre odnose s državom prema kojoj gradi schengenske prepreke“, kaže Puhovski.

I profesor Puhovski posebno je apostrofirao LDP Čede Jovanovića, koje ne vidi u novoj srpskoj vladi.

„Dobra vijest je da Čedu Jovanovića ne trebaju za sastavljanje vlade pa će biti jednostavnije, loša vijest je da Čedu Jovanovića ne trebaju za sastavljanje vlade pa će ona biti desnija i nacionalističkija", zaključuje on.
XS
SM
MD
LG