Dostupni linkovi

Koalicija bombarodala rafinerije nafte Islamske države


Američki avioni
Američki avioni

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama bombardovala je rafinerije nafte u Siriji tokom treće noći vazdušnih napada na položaje koje drže militanti Islamske države. U bombardovanju - koje su, uz SAD, sproveli Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati – poginulo je 14 boraca ISIL-a i pet civila iz istočne Sirije, prenosi BBC.

U američkoj vojsci ističu da su rafinerije obezbeđivale čak dva miliona dolara dnevno za ISIL.

Američka vojska je od avgusta izvela je skoro 200 vazdušnih napada, a od ove sedmice je pojačala svoje operacije protiv Islamske države.

A vlada Holandije je saopštila da da će poslati šest borbenih aviona "F-16" za napade na Islamsku državu u Iraku. Holandija će takođe poslati oko 130 ljudi za obuku vojnika u Iraku i podršku iračkim i kurdskim snagama za sukobe s Islamskom državom na terenu.

Francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio je ubistvo Francuza koji je otet u nedelju u Alžiru. Grupa povezana sa ekstremističkom organizacijom Islamska država objavila je prethodno snimak pogubljenja francuskog državljanina Ervea Gurdela. Oland je rekao da je Gurdel "surovo ubijen zato što je Francuzi zato što se njegova zemlja bori protiv terorizma i varvarstva".

Američki predsednik Barak Obama izjavio je pred Generalnom skupštinom UN da će SAD formirati koaliciju koja će razmontirati ekstremističku Islamsku državu.

„Nema urazumljivanja i nema pregovora sa ovakvom vrstom zla. Jedini jezik koji ubice razmeju, jeste jezik sile. SAD će sarađivati sa širokom koalicijom kako bi razmontirale tu mrežu zla“, rekao je Obama.

On je podsetio da je međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD do sada pomoć ponudilo više od 40 zemalja.

Britanski parlament održaće sednicu na kojoj će razmatrati odgovor Velike Britanije na zahtev iračke vlade da podrži vazdušne udare na ekstremiste Islamske države, saopštila je kancelarija premijera Dejvida Kamerona. Takvu odluku, Kameron je saopštio nakon što se u Njujorku sastao sa iračkim premijerom.

“Uveren sam da je Islamska država direktna pretnja za Briatniju. Sada postoji sveobuhvatna strategija da ih porazimo. Od iračke vlade nam je zatražena pomoć i ja ću za petak sazvati britanski parlament kako bi Britanija mogla da se uključi u međunarodne vazdušne napade na Islamsku državu u Iraku. Ono što radimo je legalno, ispravno i ne uključuje britanske kopnene trupe“, kaže Kameron.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije osimnjičenima da su finansirali ili organizovali putovanja stranih boraca koji su se priključivali ekstremistima. Njih osmoro opisani su kao teroristi na svetskom nivou, a sankcije podrazumevaju da im je zabranjen pristup američkom bankovnom sistemu, kao i da su im sva sredstva koja eventualno imaju u SAD zamrznuta, preneo je AP.

Savet bezbednosti UN je prošlog petka usvojio rezoluciju kojom obavezuje države članice da spreče svoje građane da se priključuju džihadistima u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG