Dostupni linkovi

Ko oteže pregovore o formiranju vlasti u Crnoj Gori


Lideri stranaka koalicije za Evropsku Crnu Goru
Lideri stranaka koalicije za Evropsku Crnu Goru
Gotovo tri sedmice od održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori još nije na vidiku formiranje Vlade ali ni opštinskih vlasti u Nikšiću i Kotoru. Sve se dešava iza zatvorenih vrata, a javnost informiše na kašičicu.

Nepune tri nedjelje poslije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori jedino što je izvjesno jeste da će novi poslanici u skupštinske klupe sjesti 6. novembra.

Iako pregovori Đukanovićeve koalicije sa manjinskim partijama o formiranju nove Vlade još zvanično nijesu počeli, to ne brine predsjednika Filipa Vujanovića, koji očekuje da će konstituisanje nove vlasti biti završeno u zakonskom roku.

"Rokovi će biti ispoštovani i vjerujem da će to ići dinamikom koja je planirana. Vidjećemo ko će biti predsjednik Vlade, vidjećemo ko će biti kandidat za predsjednika Crne Gore. Predlažem da sačekamo", kaže Vujanović.

Ako Đukanovićeva koalicija postigne očekivani dogovor sa manjinama o formiranju nove Vlade, pretpostavlja se da će u fotelju skupštinskog spikera ponovo sjesti predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.

No, iako ima sve više naznaka kako će mandatar šestii put biti lider DPS -a Milo Đukanović na novinarska pitanja o tome i dalje stižu neodređeni odgovori.

Da li će u kabinetu novog premijera biti mjesta i za jednog od najbližih Đukanovićevih saradnika, potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

"To zavisi od budućeg mandatara i naravno od moje odluke. Mandatar još nije određen."

Iako su prije izbora čelnici vladajuće koalicije obećavali kako im je imperativ brzo formiranje državnih organa, koji treba da rješavaju sve težu ekonomsko-socijalni situaciju, otezanje pregovora ne iznenađuje direktora Nevladine organizacije Centar za Monitoring Zlatka Vujovića.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
To što sve sporije ide Vujović pripisuje tome što javnost nije navikla na postizborno formiranje koalicija, već se uglavnom još prije izbora znalo ko će i sa kim formirati novu izvršnu vlast. Vujović tome dodaje i opreznost vladajućeg DPS-a zbog iskustva Srbije:

"Vidjeli ste da se od nečega što je izgledalo gotovo napravila situcija nakon koje je Demokratska stranka ostala van vlasti a Tadić ostao i bez druge ključne pozicije u državi. Iako su svi gotovo izvjesno očekivali formiranje većine na bazi prethodne Vlade. Tako da i to vidim kao jedan dodatni oprez DPS-a jer ono što je makar meni poznato jeste da su u DPS-u posvetili veliku pažnju da ne prođu na sličan način kao Demokratska stranka u Srbiji."

Dragiša Janjušević, predsjednik Centra za političku edukaciju iz Nikšića, u kome se sa nestrpljenjem iščekuje da li će nakon 10 godina opozicija uspjeti da se dogovori o novoj opštinskoj vlasti, razloge za otezanje postizbornih dogovora takođe vidi u novoj političkoj realnosti ali i nepostojanju vještine pregovaranja.

"Nepostojanje prakse u tom smislu da imamo jednu vještinu pregovaranja što se tiče parlamentarnih partija, postizbornih procesa i tako dalje, nego smo imali dominaciju DPS-a i SDP-a do sada. Sada se otvaraju nove prakse, nove situacije, tako da ćemo vidjeti kako će to izgledati", kaže Janjušević.

Janjuševića smo pitali da li dijeli utisak da je javnost, dok se zagrijavaju političke kuhinje, iz svega isključena i kao da se manje informiše a više spinuje i priprema za željeni ishod.

"Mislim da sama javnost nije toliko izostala iz ovog pregovaračkog procesa koliko ona sam nema neku upornost i istrajnost da učestvuje u svemu tome i taj proces učini što više javnim, transparentnim i otvorenim. Ja bih u topm dijelu imao primjedbe. Mi kao društvo još nijesmo zreli i nemamo tu praksu spinovanja javnosti, što je svuda u demokratskom svijetu sasvim legitimna stvar", konstatuje Janjušević.

Ono što će prema riječima Zlatka Vujovića, biti ključno u konačnom slaganju postizbornog mozaika jeste odluka najjače partije o tome ko će joj biti kandidat na proljećnim izborima za predsjednika države.

"Da li će Đukanović biti novi premijer pa sa pozicije premijera podržavati novog predsjedničkog kandidata, kao što je to činio 2008. godine, ili je procjena da niko osim Đukanovića ne može ostvariti pobjedu na narednim predsjedničkim izborima, ili neka treća varijanta. Očigledno je da je teško zamisliti da predsjednički kandidat može pobijediti ukoliko Đukanović zadrži svoju sadašnju poziciju predsjednika partije, bez angažmana na nekoj od značajnih funkcija. Tako da je na sceni i oklijevanje i premišljanje i vaganje koja je najbolja izborna strategija vladajuće partije za predstojeće predsjedničke izbore", zaključuje Vujović.
XS
SM
MD
LG