Dostupni linkovi

Ko o čemu - SNSD o samostalnosti RS


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), usvajanjem Deklaracijom o "slobodnoj i samostalnoj budućnosti Republike Srpske (RS)", na saboru proteklog vikenda po ko zna koji put je pokrenuo priču o osamostaljenju ovog bh. entiteta.

Ova deklaracija od većine političkih aktera u RS ocijenjena je kao neozbiljan i opasan politički potez. Osude su stigle i od predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Deklaracija SNSD o "slobodnoj i samostalnoj budućnosti RS" predlaže da entitetski parlament ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih elemenata stabilizacije i uvažavanja stavova RS i vraćanje njenih nadležnosti 2018. godine - donese odluku i raspiše referendum o samostalnosti ovog bh. entiteta.

"Sve ovo bi bilo u skladu sa zakonima RS", kazao je nakon sabora Milorad Dodik, lider SNSD-a.

"Mi ne provodimo referendum na nivou Bosne i Hercegovine nego ga provodimo u Republici Srpskoj. Zakon, koji smo usvojili, predviđa način na koji to možemo da uradimo. Narodna skupština donosi odluku o obaveznom ili neobaveznom referendumu. U ovom slučaju to će biti obavezni referendum", istakao je Dodik.

Na osnovu rezultata referenduma organi vlasti Republike Srpske predložiće Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano istovremeno priznanje.

SNSD predlaže se da se na prostoru Bosne i Hercegovine od tada samostalnih država formira unija država BiH sa otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i robe.

Deklaraciju o samostalnosti RS osudila je Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu

"Kao što je visoki predstavnik ranije jasno isticao, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet garantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni samo postoje temeljem Ustava BiH. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine može se mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom koja je definisana Ustavom BiH. Nijedan stranački papir ne može promijeniti ove činjenice", naglasila je Ljiljana Radetić, portparol OHR-a.

Opozicija u Republici Srpskoj najnoviju inicijativu SNSD-a smatra političkom avanturom koja bi mogla skupo koštati ovaj bh. entitet.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić podsjeća da SNSD od 2006. godine najavljuje osamostaljenje naglasivši da ništa nije uradio da bude bliže tom cilju.

"Ne vidim da je bilo kakva podrška osamostaljenju RS došla sa bilo koje strane. Ne vidim da su stvoreni bilo kakvi uslovi za jednu takvu ideju. Mislim da je to izuzetno loše jer će ovako RS u nastavku biti optužena da proizvodi političku krizu ne samo u BiH. To je politička manipulacija. Cilj je jasan a motivi su lične prirode", smatra Bosić.

Do referenduma 2018. neće doći uvjeren je i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić koji i upozorava.

Dragan Čavić
Dragan Čavić

"Treba imati u vidu da u BiH poslije svakog referenduma teče krv. Ovdje je istorija pokazala da referendumi obavezno na ovakva pitanja izazivaju teške konflikte i ja ne znam da li je Dodik i njegovo društvo spremno da uzme pušku u ruke da realizuje te svoje političke ideje", konstatuje Čavić.

Funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) i potpredsjednik entitetskog parlamenta Ramiz Salkić takođe je uvjeren da od cijele priče nema ništa.

"Mi nikada nećemo prihvatiti takvu priču i takav rasplet situacije. Za nas je Bosna i Hercegovina suverena i teritorijalno nedjeljiva država. Ne možemo ni pomisliti da bi neko pokušao nešto da uradi. Naravno, imajući u vidu ponašanje Milorada Dodika u zadnje vrijeme ne bi nas iznenadila neka druga varijanta. Sva sreća da on nema podršku niti u Srbiji ni bilo gdje u svijetu. To je sve nerealna priča. To je samo Dodikova želja da se o njemu ponovo priča u medijima", rekao je Salkić.

Upozorenje je stiglo i iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

"Građani Bosne i Hercegovine trebaju političare koji će se fokusirati na neposredne izazove sa kojima se ova zemlja suočava, osobito na hitne reforme koje su neophodne kako bi se odmah poboljšao kvalitet življenja. Pozivanje na referendum o otcjepljenju nije u skladu s Ustavom. Dejtonski mirovni sporazum garantira postojanje i jednakost oba entiteta unutar BiH, a suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao zemlje je neupitan", ističe se u saopštenju Kancelarije za odnose s javnošću Američke ambasade.

XS
SM
MD
LG