Dostupni linkovi

Ko je odgovoran za nasilje na sportskim priredbama?


Pogođeni golman reprezentacije Rusije na utakmici u Podgorici
Pogođeni golman reprezentacije Rusije na utakmici u Podgorici

Zašto se nasilje događa i evidentno ponavlja na fudbalskim stadionima i to ne samo kada igra reprezentacija nego i tokom utakmica ligaškog prvenstva kao i na drugim sportskim priredbama?

Ko je tu zakazao?

Policija, redari, fudbalski savez, tužilaštvo ili sudovi ili svi na svoj način snose odgovornost za ružnu sliku koja je krajem proteklog vikenda o Crnoj Gori otišla u svijet?

U Crnoj Gori čini se da u svakodnevnom, a pogotovo javnom životu većina baš i ne voli odgovornost, teško je preuzima na sebe i najčešće prebacuje na drugoga.

Nasilje na utakmici Crna Gora Rusija čini se da priču navodi upravo u tom pravcu.

No, neminovno je da će ovoga puta neko morati da snosi odgovornost za nemile scene na stadionu pod Goricom. Samo je još pitanje - ko?

Prema ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću policija je obavila svoj dio posla a taj utisak dijeli i dobar dio laičke i sportske javnosti. Teško je i zamisliti koliko bi i onako ozbiljne posljedice događaja na stadionu tokom utakmice bile još ozbiljnije da policija nije spriječila sukob ruskih i domaćih navijača na južnoj tribini stadiona pod Goricom.

Konjević kaže da u slučajevia navijačkog nasilja drugi organi a ne policija treba da se zapitaju da li rade svoj posao:

„Policija je organ otkrivanja a drugi su organi procesuiranja i kažnjavanja. Dakle, jako je važno da svi drugi organi u lancu isprate sve ono što je činila policija u svim tim slučajevima. Ako nema kazne onda se može protumačiti da neki organi svojim nečinjenjem mogu da motivišu takve stvari. Ono što je sigurno jeste da se postupanjem policije takve stvari ne motivišu.“

Nije ih konkretno prozvao, ali ministar Konjević je mislio na tužilaštvo i sudove koji su slaba tačka ne samo u slučaju nasilja na sportskim terenima nego i u gotovo svim drugim sličnim situacijama u društvu, kaže član radne grupe za poglavlje o vladavini prava u pregovorima sa EU, Boris Marić.

Marić je saglasan da policija najčešće odradi svoj dio posla ali i da se tu sva dalja priča o kažnjavanju izgrednika obično i završava:

„Mi očigledno imamo jedan problem u tužilačkoj organizaciji, u državnom tužilaštvu koje ne pokreće adekvatne postupke u vezi sa tim prijavama i onda nemamo ni sudski epilog. Tako ti ljudi koji prave te izgrede nemaju adekvatan odgovor državnih organa na ono što rade i na nivo opasnosti koji proizvode a on je zaista veliki i što je najgore postoji tendencija povećanja te opasnosti na uštrb opšte bezbjednosti u Crnoj Gori.“

Policija je u 2013. i 2014. godini podnijela 95 zahtjeva protiv 174 izgrednika od kojih su trojica kažnjeni zatvorom u trajanju od 10 dana, a svi ostali su kažnjeni novčano.

To pokazuje blag odnos pravosudnih organa prema onima koji izazivaju nasilje na sportskim priredbama, ukazuje u emisiji RTVCG pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević:

„Kako možemo da budemo zadovoljni kada neko bude kažnjen novčanom kaznom ako je za taj prekršaj po Zakonu o sprječavanju nasilja predviđena imperativna kazna od najmanje 60 dana zatvora.“


Nasilje i izgredi kakve smo vidjeli na utakmici između Crne Gore i Rusije događaju se i u susjednim državama.

Osim Srbije, BiH na to nije imuna ni Hrvatska iako je prije gotovo dvije godine postala članica EU.

Novinar portala index.hr Zvonimir Alač kaže za RSE da ulaskom u EU problemi sa huliganima nijesu riješeni i da je situacija dosta slična sa onom u Crnoj Gori

„U slučaju navijačkog nasilja policija često puta odradi svoj dio posla, više ili manje ali ga odradi dok nakon toga stvari zapinju na državnom odvjetništvu ili na sudovima koji često daju smješno male ili nedovoljno velike kazne iako mi već 6 godina imamo Zakon o navijačima. Njime su regulirane kazne, zabrane i pravila ponašanja ali tu se ništa nije promjenilo. Valjda smo mi bili i uvjek ćemo ostati Balkan i po mentalnom sklopu i po shvaćanju zakona.“

UEFA je pokrenula istragu kao i disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Crne Gore zbog paljenja i bacanja baklji i petardi, za šta su odgovorni domaći navijači, kao i zbog prekida duela protiv Rusije. Fudbalski savez Rusije vjerovatno će morati da odgovara zbog incidenata u kojima su učestvovali navijači "zbornaje".

U međuvremenu, 25-godišnji Podgoričanin Luka Lazarević, koji se sumnjiči da je na početku utakmice bakljom pogodio golmana ruske reprezentacije Igora Akinfejeva, predao se policiji ali je kasnije pušten da se brani sa slobode.

Zbog drskog ponašanja i omalovažanja policijskih službenika na Trgu Republike u Podgorici, uhapšena su još dvojica navijača.

XS
SM
MD
LG