Dostupni linkovi

Ko je kriv za loše poslovanje Montenegro Airlinesa


Avion kompanije Montenegro Airlines
Avion kompanije Montenegro Airlines

Već mjesecima pršte optužbe između starog i novog rukovodstva nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines. Iako se međusobno optužuju za navodnu milionsku štetu, Vlada i nadležni državni organi stoje po strani.

Bivši predsjednik odbora direktora Montenegro Airlinesa (MA) Zoran Đurišić zatražio je od Vlade da pokrene arbitražu kojom bi se utvrdilo pravo stanje poslovanja kompanije, s obzirom na različite nalaze više revizora, i optužio sadašnje rukovodstvo MA da “medijskom hajkom” na prethodnike hoće da sakrije “sopstveno neznanje i loše rezultate poslovanja”. On je u pismu premijeru optužio novu upravu na čelu sa funkcionerkom DPS-a Daliborkom Pejović da je od jula prošle godine kompaniji nanijela štetu od preko 15 miliona eura i dodao da je “ozbiljno zabrinut za buduću sigurnost saobraćaja”, jer je kompaniju napustilo nekoliko visoko stručnih ljudi.

Đurišićevi navodi odgovor su na inicijalne optužbe nove uprave koja je angažovala revizorsku kuću MV Konsalt u čijem je izvještaju konstatovano da je ukupni minus kompanije za 2013. godinu sa dugoročnim obavezama preko 68 miliona eura, što je tri puta više od iznosa koji je prijavilo prethodno rukovodstvo. Ta revizorska kuća tvrdi i da se podaci iz godinjih izvještaja ne slažu sa podacima iz ranijih godina, a kompletna dokumentacija predata je Vrhovnom državnom tužiocu koji se ne oglašava, bas kao ni Vlada. Novinar Monitora Zoran Radulović ovako vidi čitav slučaj:

„Očito je u srži tog sukoba politički interes dvije interesne grupe unutar vladajuće partije koje preko tog političkog interesa ostvaruju svoje finansijske i druge zadatke. To prozivanje je čisto u službi toga da se drugoj strani nanese šteta u javnom životu“, kaže Radulović.

I Dritanu Abazoviću, iz Pozitivne Crne Gore, sukob starog i novog rukovodstva Montenegro Airlinesa liči na “klasicni politički obračun unutar veće vladajuće stranke”.

“Određenih klanova koji su ranije vjerovatno bili u prilici da koriste benefite te firme na štetu građana Crne Gore i ovih koji sada to, čini mi se, ne mogu da rade u toj mjeri. Ali su nesretni, jer su njihove kolege bile u prilici da to rade. Sve mi ovo nekako izgleda kao i druge afere koje su se pokretale u Crnoj Gori, a koje nijesu imale nikakav epilog. Jedino što ovaj put može da se promijeni jeste da pritisak koji imamo za ostvarivanje vladavine prava bude veći pa da Vlada i tuzilaštvo nađu nekoga ko bi trebalo da bude kolateralna šteta”, ističe Abazović.

Zorana Radulovića nimalo ne čudi što Vlada i tužilaštvo ćute dok se stara i nova uprava u nacionalnoj avio komapniji međusobno optužuju za navodnu astronomsku štetu u preduzeću koja se lomi o leđa građanima, poreskim obveznicima.

“Zašto bi to bilo neobično. Mi vidimo da Vlada ni sada ne problematizuje poslovanje te komapnije. Poslovanje problematizuju nekadašnji prvi čovjek, za koga smo već bili stekli utisak da će biti doživotni, i sadašnja prva dama kompanije koja se, po svim glasinama, već sprema za jednu lagodniju, a jednako, ili još unosniju fotelju. To je lični obračun, sa nekom političkom oblandom, iza koga stoje moć i novac. Vladu to ne interesuje. Vladu bi to interesovalo tek u dijelu mogućnosti da oni, njihove supruge, sekretarice ne dobiju dovoljan broj besplatnih karata za određenu destinaciju ili nešto slično. To bi onda izazvalo nervozu unutar Vlade, a ovo da li je gubitak četiri ili četrdeset miliona eura, da li postoji opasnost od nesreće ili ne, time se vlade Crne Gore kojima su upravljali aktuelni vladari nikada nijesu bavili”, zaključuje Radulović.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG