Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 12:28 CET

  Hrvatska

  Ko je hrvatski tajkun koji je darovao svoju tvrtku

  Marijan Filipović
  Marijan Filipović
  Jedan od uspješnijih hrvatskih tajkuna, Marijan Filipović poklonio je svoju tvrtku u Čabru u Gorskom kotaru zakladi, čija je svrha financiranje razvoja čabarskog kraja. Čabar je najnerazvijeni dio Gorskog kotara, a Filipovićeva tvrtka Finvest glavni je izvor prihoda za stanovnike tog dijela Hrvatske.

  Zaklada kao motor razvoja čabarskog kraja – to je bila misao vodilja Marijana Filipovića kada je odlučio uhodanu drvno-prerađivačku tvornicu u Čabru dati zakladi koja nosi njegovo ime.

  „Ja sam svoju djecu namirio, a preostalu imovinu sam darovao zakladi jer smatram da će to zaživjeti i ostati ovom kraju, a bit će to i primjer drugima, koji su daleko bogatiji od mene“, kazao je on.

  Filipović nije tipičan hrvatski tajkun – došao je u Gorski kotar iz Travnika sa tri konja samaraša daleke 1952. godine i bavio se izvlačenjem trupaca iz šume. Nakon devedesete kupio je ukupno 9 tvrtki ili pogona u Hrvatskoj i 8 u Bosni i Hercegovini, većinom u drvnom biznisu, pa su – kao i cijela ta grana indstrije – u problemima.

  Hoteli u Njivicama na Krku dobro posluju, međutim čini se da ih Filipović planira prodati, kako bi očuvao proizvodnju. To je, priča se, bio i razlog zašto je Filipović smijenio svog sina sa mjesta generalnog direktora, jer je sin napravio dugove i htio upravo obrnuto -  prodati proizvodnju, a zadržati samo hotele. 

  „Što sam po sebi, a što zato što je cijela ta branša na udaru, Filipović u drvnoj industriji ima gubitke i dugove. Turistički dio dobro stoji, ali to Filipović sada prodaje da bi vratio svoje osobne dugove za dionice koje je kupovao i dugove firme, zato što on želi zadržati proizvodnju. On ne želi ni ugasiti ni prodati taj drvni biznis  i pitanje je kako će uspjeti riješiti sa bankama te dugove i koliko će uspjeti investirati“, kaže za RSE novinarka  biznis-magazina „Lider“ Matilda Bačelić.

  Sada je na čelu „Finvesta“  čabarski gradonačelnik Željko Erent, koji pozdravlja mogućnost nastavka proizvodnje u njegovom kraju.
  IlustracijaIlustracija
  x
  Ilustracija
  Ilustracija

  „Teško je ovdje živjeti. Mi smo se praktički desetkovali u ovom kraju – Čabar ima 3.800 stanovnika, a svakih 10 godina ima 10 posto manje stanovništva, tako da je totalna erozija u svim segmentima društva.  U gospodarstvu radi oko 1000 ljudi, a sam 'Finvest' zapošljava oko 400 ljudi'“, navodi Erent.

  Proteklih godina spominjala se u medijima afera oko neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u Filipovićevoj pilani u Gerovu, također u Gorskom kotaru. O tome je izvještavala novinarka emisije „Provjereno“ na Novoj TV Danka Derifaj.

  „Firma je radila bez ijedne dozvole, bili su u imovinsko-pravnom sporu sa ljudima na čijoj zemlji se tvornica djelomično nalazila i – nikome ništa! Tadašnji, a sada bivši direktor Marin Filipović, sin Marijana Filipovića, sam mi je potvrdio da on želi platiti kaznu, ali da ga nitko ne želi kazniti!“

  To se sređuje, kažu u „Finvestu“. Također, mediji spominju i mnogo prijepora oko  Filipovićeve tvrtke „Finvest“ u Drvaru. Predsjednik uprave Filipovićeve tvrtke „Hotelske kuće Njivice“ koja se izdvojila iz „Finvesta“ i član upravnog vijeća zaklade Zvonimir Tudorović za RSE kaže kako je rješenje za Drvar na pomolu.

  „Postoji inicijativa da Država Bosna i Hercegovina, odnosno taj tamo dio preuzme kompletnu imovinu i dugovanja tvrtke u Drvaru, kako bi oni koji u ovome trenutku u tome imaju najveći interes – jer u ovome trenutku gospodin Filipović tamo i nema previše interesa -  nastavili poslovanje, konsolidirali tvrtku i krenuli dalje“, rekao je on.

  Što reći kao neki zaključak? U čabarskom kraju svi su sretni. U hrvatskoj javnosti većini ljudi je prva asocijacija da dobročinstva ne postoje, već da je posrijedi neka – kako se kaže – muljaža.  Ali dopustimo ipak mogućnost da iza svega stoji u prvom redu tvrdoglavost jednog starca koji se želi odužiti kraju u koji je prvi puta došao jednog ljeta pred 6 decenija sa tri konja samaraša.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.