Dostupni linkovi

'Prešućivani zločin': Vapaj za dijalogom o traumatičnim pitanjima


Promotori knjige "Prešućivani zločin", Banjaluka, 17. maj 2016.
Promotori knjige "Prešućivani zločin", Banjaluka, 17. maj 2016.

U Banjaluci je 17. maja promovisana knjiga "Prešućivani zločin". Ova knjiga predstavlja zbornik radova s međunarodnog studijskog dana kojeg je u povodu 20 godina od završne faze protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i ostalih s područja Banjalučke regije organizovala Evropska akademija Banjalučke biskupije.

"Tekstovi u zborniku su vapaj za dijalogom o traumatičnim pitanjima, pokušaj razaranja oreola šutnje i traženje da ona druga strana barem progovori o dešavanjima u devedesetim godinama prošlog vijeka. Pristup sjećanju i događajima ovdje je višedeimenzionalan, te kao takav dobra podloga za poticenje kulture dijaloga o spornim i bremenitim događajima iz prošlosti koji značajno opterećuju sadašnjost i budućnost ovih prostora", napisala je Tanja Topić u recenziji knjige.

Urednik i priređivač knjige, Frane Piplović, u osvrtu na knjigu istakao je da ona predstavlja svjedočanstvo o tragičnim događajima koji su pogodili Banjaluku i Bosansku Krajinu prije 20 godina.

"Ovo nije nikakva provokacija, niti pokušaj guranja prsta u oko, već iskren i odgovoran pokušaj temeljem činjenica suprotstaviti se 20-godišnjoj dominaciji selektivne kulture sjećanja na ovim prostorima, kako bi se od zaborava sačuvala stradanja nesrpskog stanovništva", kazao je Piplović objašnjavajući razloge i potrebu nastanka knjige.

Dvadeset godina se uporno šuti u znanstvenim i političkim krugovima o tragičnim događajima iz proteklog rata kada je sa ovog područja protjerano na desetine hiljada ljudi, naglasio je Piplović.

"Uvjereni smo da će nas samo istina osloboditi od mogućih zastranjivanja i zlodjela u budućnosti. Objavljivanjem priloga u ovoj publikaciji želimo dati svoju konkretnu pomoć prešućivanoj i gnječenoj istini, omogućiti izgradnju temelja za poželjnu i moguću zajedničku budućnost koja će počivati na istini i pravdi, na spremnosti za praštanje i pomirenje", naglasio je Piplović.

"Svima nam je poznata ona uzrečica da je šutnja zlato. Međutim, prije bi se reklo da je ona put u amneziju, put u novu propast, trasa za nove nevolje koje duboko vjeruje niko od nas niti zaziva niti želi. Opredjeljeni trajno biti u službi dijaloga i mira, utemeljnog samo na istini, upustili smo se u ovaj pothvat kako bi istini omogućili da postane sastavni dio naših života i da na toj istini gradimo budućnost, pomirenje i suživot", dodao je Piplović.

U knjizi "Prešućivani zločin" su sakupljena izlaganja 21 autora koji su na ovu temu 13. novembra 2015. govorili u Evropskoj akademiji u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG