Dostupni linkovi

Klizište ugrozilo srednjovekovni manastir Klisura u Arilju


Manastir Klisura
Manastir Klisura

Iznad manastira Klisura koji se nalazi na levoj obali reke Moravice, pored puta Arilje - Ivanjica, pokrenulo se klizište koje je stiglo do temelja ovog srpskog srednjovekovnog hrama, i preti da ga ugrozi. Igumanija Evgenija je obavestila nadležne u Arilju i Patrijaršiji i očekuje pomoć. Put do manastira je presečen, ugrožena je crkva, konaci i ekonomija manastira, kaže za Radio Slobodna Evropa ariljski istoričar umetnosti, slikar i profesor Ljubivoje Jovanović:

„Pokrenulo se klizište koje se nalazi iznad konaka manastira, a takođe manastir je ugrožen i sa druge strane velikim teretom kamena koji ide prema samoj crkvi. Taj teret sa kamenom koji je stigao do zida crkve i to je stari problem, jer se kamen otiskuje sa brda na koji se naslanja zid hrama. Ispod crkve teče jedan potok, zove se Vučjački i potok i on je još 1977. godine napravio hramu velike probleme. Tada je otcepio pola prostora oko hrama i onda je pravljena neka građevinska intervencija, i drenaže, tako da tada taj deo navodno zaštićen. Koliko će ta drenaža izdržati ovu sadašnju vodenu navalu, teško je reći, ali samu crkvu veoma ugrožavaju te stene iznad nje, odnosno to kamenje koje se neprekidno, polako pomera prema zidovima hrama. Sa druge starne, ugrožen je i sam konak gde žive monahilje, zemlja iznad njega počela je da se pomera. Odsečen je put prema manastiru na nekoliko mesta. Proces klizanja zemljišta ovde se nastavlja, nije zaustavljen, i kako će se to odvijati u narednom periodu, sada je teško reći, ali evidentno, je, potrebna je hitna intervencija.“

U sastavu manastirskog kompleksanajznačajniji objekat je Crkva svetih Arhangela i Gavrila nastala u 13 veku, i bila bi velika šteta da crkav bude oštećena kaže, Jovanović:

„Za crkvu u ovom manastiru smatra se da je jedna od najstarjih u Srbiji, i pretpostavlja se da je nastala 1216. godine kada je Sveti Sava prolazio ovim krajem osnivajući srpsku episkopiju. Vrlo je zanimljivo mesto gde se nalazi manastir. To je jedan klanac, klisura, kuda su ranije prolazili važni putevi, ovuda i sada ide put ka Ivanjici, dalje ka Sjenici, Novom Pazaru, Raški, Studenici. Taj predeo oko manastira vrlo je značajan istorijski i arheološki, a i sam hram mnogo je važniji od sredstava koja bi se utrošila na njegovu zaštitu. Ako se ne zaštiti manastir Klisura, Srbija će izgubiti jedan izuzetan kulturni istorijski spomenik.“

Manastir Klisura u ariljskom selu Dobrače rušen je tokom istorije više puta, a obnovljen je 1798. godine. Pod zaštitom je Republičkog zavoda za zaštitu spomenika od 1966. godine. Predsednik ariljske opštine, Zoran Todorović, izjavio je da će lokalna samopurava učiniti sve kako bi se sačuvao manastiri da će se odmah pristupiti potrebnim radovima.

XS
SM
MD
LG