Dostupni linkovi

Kijev čeka novu vladajuću koaliciju


Izbori
Izbori

U Ukrajini se u utorak, 28.oktobar, kod predsjednika Petra Porošnka nastavljaju u ponedjeljak započeti pregovori prozapadnih stranka za formiranje nove vlade na osnovu rezultata izbora održanih u nedjelju. Kako je najavljeno, očekuje se da Porošenko i doskorašnji premijer Arsenij Jacenjuk objave nacrt koalicionog sporazuma.

Na više od 70 posto prebrojanih glasova i blok Solidarnost, predsjednika Porošenka i Narodni front, premijera Jacenjuka imaju po više od 21 posto podršake ukrajinskog biračkog tijela.

Porošenko je već u ponedjeljak razgovarao sa Jacenjukom, Vitalijem Kličkom, gradonačelnikom Kijeva i liderom stranke Udar koja je sa partijom ukrajinskog predsjednika učestvovala na izborima, te Andrijom Sadovim, gradonačelnikom Lavova, čija je partija Samopomoć na izborima osvojila oko 13 posto glasova, od izašlih 52 odsto građana Ukrajine.

Izbori nijesu održani u istočnim regionima Donjeck i Luganjsk, koji broje oko 3 miliona stanovnika, poprištu sukoba sa proruskim separatistima. Stoga će to do daljeg 27 mjesta u parlamentu, Vrhovnoj Radi, ostati upražnjeno.

Izbori su dobili zeleno svijetlo OEBS-a kao demokratski i fer uprkos izolovanim incidentima i ne glasanju na istoku zemlje.

Porošenko i Jacnjuk danas bi prema očekivanjima trebalo da objave nacrt koalicionog dogovora. I Porošenko i Jacenjuk iskazali su privrženost evropskoj politici i reformama zbog čega je ishod izbora snažno pozdravljen od lidera EU i SAD.

Obama: Kamen temeljac u ukrajinskoj demokratiji

Američki predsjednik, Barack Obama, je rekao da izbor ukrajinskog naroda predstavlja „još jedan važan kamen temljac u razvoju ukrajinske demokratije".

Bijela kuća je saopštila da će potpredsjednik SAD, Joe Biden, posjetiti Ukrajinu sljedećeg mjeseca da bi se susreo sa Porošenkom.

Narod Ukrajine jasno je izabrao demokratiju, reforme i EU integracije, saopštila je glasnogovornica State Departmenta, Jen Psaki:

Mislimo da je glasanje bilo afirmacija ukrajinske posvećenosti demokratskim procesima i uspjelo je i pored napora separatista podržanih iz Rusije da liše prava na glasanje mnoge birače sa istoka.Takođe očigledno je da još mnogo toga treba učiniti na primjene u Minsku dogovoreni protokoli“.

Kijev, Moskva i proruski separatisti sa istoka Ukrajine 5.septembra u Minsku, Bjelorusiji, postigli su sporazum o obustavi vatre koji se do sada nije dosljedno primjenjivao. Osim manje više stalnih sporadičnih sukoba, ni ostali tom prilikom dogovoreni protokoli nijesu primijenjeni.

Lavrov: Priznaćemo rezultat ako izbori prođu kako smo se dogovorili

Iako je Kremlj u ponedjeljak saopštio da ukrajinski izbori pružaju šansu mirnom razrješenju, kako oni kažu „unutrašnjeg sukoba na istoku Ukrajine“, sa druge strane šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, u utorak je saopštio da Rusija planira da prizna izbore koje će na istoku Ukrajine organizovati takozvane vlasti Narodnih republika Donjeck i Luganjsk.

U intervjuu za „Izvestiju“ Lavrov je rekao:

„Mi očekujemo da će se izbori održati kako smo se dogovorili, i mi ćemo naravno priznati rezultat“.

Samoproklamovani lideri Donjcka i Luganjska, planiraju da održe svoje izbore da bi, kako su naveli, organizovali posebne parlamente sa svojim liderima.

I Kijev i SAD, te niz drugih država, te su izbore okvalifikovali kao nelegitimne, poručujući da rezulat neće biti priznat.

Sa druge strane, Lavrov kaže da će „istovremeni izbori biti važni sa tačke gledišta legitimnosti vlasti“ u regionima sa proruskim vođstvom.

I Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, je prema navodima Interfaxa utorak izjavio da „Rusija nema razloga da ne prizna planirane izbore u Donjecku i Luganjsku", uz ocjenu da su navodi o ruskom uticaju na pobunjenike u Ukrajini „pretjerivanja“.

Jedan zvaničnik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, kritikovao je namjeru Rusije da prizna rezulat izbora koji organizuju separatisti, ocjenujući da se time podrivaju napori za okončanje šestomjesečnih sukoba.

Dmitro Kuleba je u utorak za AFP rekao da je „ruska namjera u direktnoj kontradiktornosti sa mirovnim sporazumom iz Minska, podriva dogovoreni proces deeskalacije krize i pronalaženja mirnog rješenja i istovremeno nastavlja da slabi povjerenje međunarodne zajednice u Rusiju“.

XS
SM
MD
LG