Dostupni linkovi

KFOR preuzeo Jarinje i Brnjak, konsultacije u UN o Kosovu




RSE

Granični prelazi Jarinje i Brnjak na severu Kosova od od srede uveče nalaze se pod kontrolom Kfora, a razgovori predstavnika Vlade Srbije i komandanta međunarodnih snaga Erharda Bilera u četvrtak će biti nastavljeni kako bi se došlo do trajnog rešenja krize nastale posle pokušaja specijalnih snaga Kosovske policije (ROSU) da ih zaposednu.

Stacioniranje pripadnika Kfora na prelazima je u kontaktu predstavnika vlasti Srbije i generala Bilera dogovoreno kao prelazno rešenje nakon što je u sredu uveče grupa maskiranih osoba molotovljevim koktelima zapalila objekte na Jarinju, što su osudili Beograda i Brisela.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je nakon dogovora da kontrolu nad prelazima do daljnjeg preuzme Kfor, rekao da će kontakti sa Bilerom, koji je prethodna tri dana posredovao između Beograda i Prištine, biti nastavljeni kako bi se situacija vratila na stanje koje je postojalo pre izbijanja krize.

"Uprkos vrlo nepovoljnoj situaciji u koju su nas doveli ekstremisti paljenjem Jarinja, dobili smo čvrste garancije da nikakvih upada specijalnih jedinica kosovske policije neće biti i da neće biti pokušaja dovođenja albanskih službenika na administrativni prelaz", izjavio je Stefanović.

Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je u sredu da Beograd stoji iza incidenta.

“Nažalost, u poslepodnevnim satima, kriminalna grupa pod vođstvom srpskih paralelnih struktura, motivisana od strane vlasti u Beogradu, napala je prelaz 1 i 31“, kazao je Thaçi na konferenciji za novinare.

Na prelazu Jarinje od četvrtka ujutro jedinice Kfora vrše kontrolu putničkog saobraćaja.

Autobusi koji saobraćaju sa severa Kosova ka Raški i Novom Pazaru dovoze putnike do prelaza, a odatle oni moraju pešice da pređu na drugu stranu gde ih čekaju autobusi koji ih prevoze ka konačnoj destinaciji.

Ipak, Kfor nakon pregleda propušta i pojedine manje kamione koji idu u pravcu Raške, ali tih kamiona nema mnogo.

Još nije utvrđeno ko stoji iza vandalskog napada na Jarinje, a vlasti Srbije su na najeksplicitniji način odbacile optužbe Prištine da je taj incident inspirisan iz Beograda.



(KOSOVO - Zapaljen prelaz Jarinje)

UN iza zatvorenih vrata o situaciji na severu

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je u sredu kasno uveče da je odgovornost i Beograda i Prištine da odmah smire situaciju na severu Kosova, oštro osuđujući nasilje koje je izbilo na administrativnom prelazu Jarinje.

Šefica evropske diplomatije je poručila da nasilje nikad neće biti tolerisano i da jednostrane akcije nisu način za ostvarenje napretka u rešavanju problema na Kosovu.

O situaciji na severu Kosova u četvrtak će raspravljati i Savet bezbednosti UN, na zatvorenim konsultacijama koje će biti održane u popodnevnim časovima po njujorškom vremenu.

Srbija je odmah nakon izbijanja incidenata, pre par dana, tražila hitno održavanje sednice SB, kojim ovog meseca predsedava Nemačka.

"Savet bezbednosti složio se da održi zatvorene konsultacije kako bi informisao članice Saveta o nedavnim događajima na Kosovu", rekao je portparol nemačke misije pri UN Aleksander Eberl.

Konsultacije u Njujorku "iza zatvorenih vrata" prvobitno su bile zakazane za četvrtak prepodne, ali su zatim uz asistenciju nekoliko zemalja pomerene za popodne.

SB UN je, na kraju, izabrao kompromisno rešenje i za četvrtak zakazao konsultacije iza zatvorenih vrata, umesto javnog sastanka, rekao je Rojtersu neimenovani diplomata.

Kriza na severu Kosova izazvana je nenajavljenom akcijom specijalne jedinice Kosovske policije ROSU u noći između ponedeljka i utorka, čiji je cilj bilo zaposedanje prelaza Brnjak i Jarinje koje su do tada kontrolisali policajci srpske nacionalnosti.
XS
SM
MD
LG