Dostupni linkovi

Kerry u Južnoj Koreji: SAD će zaštiti sebe i svoje saveznike


John Kerry sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje Yun Byung-se
John Kerry sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje Yun Byung-se
Američki državni sekretar John Kerry doputovao je u petak u Južnu Koreju, prvu etapu trodnevne turneje u Aziji tokom koje će posjetiti i Peking i Tokio. Posjeta je uslijedila par sati nakon što je Barack Obama poručio da će Vašington preduzeti sve neophodne korake da zaštiti sebe i svoje saveznike.

“Sjevena Koreja neće biti prihvaćena kao nuklearna sila. Retorika koju čujemo od Sjeverne Koreje je neprihvatljiva po svim standardima, a ako se odluče na novo lansiranje raketa dugog dometa to će predstavljati novo zaoštravanje ionako opasne situcije”, rekao je John Kerry svojim domaćinima u Seulu ali prije svega Pjongjangu ponovio Obaminu poruku “SAD će zaštiti sebe i svoje saveznike”.

Kim Džong Un mora shvatiti kakve će biti posljedice bilo kakvog konflikta i vjerujem da to zna. Mi se nadamo da se možemo vratiti pregovorima”, saopštio je Kerry na press konferenciji sa svojim domaćinima u Seulu.

SAD i dalje preferiraju diplomatsku opciju za rješevanje nuklernog pitanja Sjeverne Koreje, ali kako je rekao Kerry, oni moraju biti ozbiljni kada je o denuklerizaciji riječ.
Ključnu ulogu u spuštanju tenzija prema riječima američkog državnog sekretara ima Kina koja ima veliki uticaj na Pjongjang.

Južna Koreja saopštila je da sumnja da je Pjongjang uspio da smanji veličinu nuklearne bojeve glavu do tačke da je može nositi raketni projekti. Portparol Ministarstva obrane Kim Min-Seok govorio je danas novinarima u Seulu:

"Sjeverna Koreja je sprovela tri nuklearna testa, ali postoji sumnja oko toga da li je u fazi u kojoj može smanjiti težinu i minimalizovati bojeve glave da bi ih montirala na projektil."

U Tokiju je, pak, japanski ministar obrane Itsunori Onodera saopštio da će njegova zemlja rasporediti rakete Patriot u Okinavi do kraja mjeseca, kao dio svojih napora za jačanje odbrambene sposobnosti zabrinuti zbog sjevernokorejske raketne prijetnje:

"Ministarstvo obrane razmatra da li je moguće unaprijediti naše prijašnje planove za zaštitu ljudi života i imovine. Stoga ćemo, što je moguće prije u aprilu, raditi na rapoređivanju raketa PAC-3 raketa presretača, trenutno stacioniranim u Hamamatsu, na Naha i Chinenu u Okinavi. "

Ranije ove nedjelje Onodera je zvanično odobrio japanskim vojnim snagama da unište svaku sjevernokorejsku raketu koja bi ugrozila japansku teritoriju.

Rakete "patriot" postavljene su u centar Tokija i oko glavnog grada, a razarači opremljeni radarskim sistemom i opremom za presretanje raspoređeni su u Japanskom moru.

Novi obavještajni podaci SAD objavljeni u četvrtak zaključili su da je Pjongjang napredovao u nuklearnom programu do tačke kada bi balističke rakete mogle da nose nuklearne bojeve glave.

Rakete teoretski imaju domet od 3.000 kilometara, što znači da može da pogodi Južnu Koreju i Japan. Raketa bi mogla da pogodi i mete na 4.000 kilometara daljine ako nosi samo lak teret, kao i da pogodi američko ostrvo Guam u Pacifiku.

Procjenjuje se da bi Sjeverna Koreja mogla da ispali jednu ili više raketa do 15. aprila, dana rođenja osnivača zemlje, Kim Il Sunga, koji je umro 1994. godine.

Japanski ministar je rekao da je "nepredvidljivo" kada će Pjongjang riješiti da ispali ove rakete, ali je dodao da će Japan ostati u stanju pripravnosti da bi mogao da reaguje u svakom trenutku.

Nakon Seula američki će državni sekretar John Kerry još posjeti Tokio i Peking u naporima da Kina, koja ima veliku uticaj na Sjevernu Koreju utiče na Pjongjang. Peking je u četvrtak zabrinut zbog rasta tenzija pozvao na mir i dijalog na Korejskom poluostrvu, a danas je kinesko ministarstvo odbrane demantovalo strane izvještaje da se vojska Kine razmješta na granici sa Sjevernom Korejom.

"Ti izvještaji nijesu tačni. Kina s velikom pažnjom prati razvoj situacije na Korejskom poluostrvu i oduvjek je bila posvećena obezbjeđivanju mira i stabilnosti u sjeveroistočnoj Aziji", rekao je portparol tog ministarstva.
XS
SM
MD
LG