Dostupni linkovi

Keri sa predstavnicima NVO: Podržavaćemo branioce ljudskih prava


Džon Keri u Beogradu
Džon Keri u Beogradu

Nakon sastanka Džona Kerija sa predstavnicima nevladinih organizacija, Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava izjavila je za RSE da će "Amerika nastaviti da podržava civilno društvo".

Uoči Ministarskog saveta OEBS, državni sekretar SAD razgovarao je u Beogradu i sa aktivistima civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana.

"Državni sekretar Keri rekao je da će SAD nastaviti da podržava branitelje ljudskih prava tamo gde su oni ugroženi. Poručio je da će i dalje pridavati veliki značaj ljudskoj dimenziji u okviru OEBS-a. Izuzetno je važno da je u svom govoru pomenuo slobodu izražavanja i slobodu medija. Posebno zato što je to danas prioritet organizacija civilnog društva, i što je to jedan od najznačajnijih dokumenata paralelne konferencije civilnog društva koja je održana uoči minitarskog sastanka OEBS-a. Taj dokument se upravo odnosi na slobodu izražavanja", kaže Kisić.

Na marginama konferencije OEBS-a sa Kerijem su razgovarali predstavnici NVO sektora iz nekoliko zemalja. Oni su mu preneli stanje ljudskih prava i osnovnih sloboda u njihovim državama.

"To je uobičajeno kada su ovakvi sastanci u pitanju. Na marginama ministarskog sastanka predstavnici civilnog društva sreću se sa različitim delegacijama koje pridaju veliki značaj ljudskoj dimenziji OEBS-a. Jedna od tih delegacija je i američka. Gospodin Keri pažljivo je slušao to što smo imali da kažemo, a svakako je i u svom govoru pomenuo slobodu izražavanja u čitavom regionu OEBS-a, kao nešto što mnogo treba poboljšati jer je danas ugrožena. Razgovarali smo i o značaju evropskih integracija za region Zapadnog Balkana. Takođe je bilo reči i o dokumentovanju ratnih zločina i braniteljima ljudskih prava koji se time bave", zaključuje Izabela Kisić.

XS
SM
MD
LG